Vaření

MÁTOVÁ ZMRZLINA: DOMÁCÍ OSVĚŽENÍ NA LÉTO

Přinášíme Vám další z receptů, které si můžete během NĚKOLIKA OKAMŽIKŮ připravit sami v DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH.

KONTROLNÍ SEZNAM:

domácí máta 1 svazek

třtinový cukr 350 g

citronová šťáva 1 a 1 hrnku

pistácie 100 g, oloupané, nasekané, nesolené

bílky z dvou vajec

zmrzlina pro čtyři osoby, 170 Kč

POSTUP:

  • Lístky máty lehce rozsekejte v mixéru.

  • Cukr nasypte do kastrolu, přidejte 3 hrnky vody a zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Přidejte nasekanou mátu, zesilte oheň a nechte vařit maximálně 10 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

  • Po vychlazení přelijte cukrový sirup do mísy, přidejte šťávu a nasekané pistácie. Vše zamíchejte, opět přelijte do plastové misky, přikryjte a nechte v mrazáku minimálně 3 hodiny odpočívat.

  • Takto zmrazený sorbet lžičkou přendejte do kuchyňského robota, přidejte dva vaječné bílky a mixujte do hladka. Poté vraťte zpět do mrazáku.

  • Po vyjmutí zmrzliny z mrazáku ji nechte 5 minut před podáváním odležet.

TIP: Bylinky je možné obměnit podle chuti. Namísto máty použijte třeba meduňku nebo levanduli. Pro vylepšení můžete přidat ve fázi před druhým mrazením kousky kvalitní hořké čokolády.

Text: Lucia Pristachová Hô-Chí

Foto: thinkstock.cz