Vaření

Když čerstvý bochník rozvoní váš domov aneb 4 ověřené recepty na domácí chléb z droždí

Chleba si peču již několik let. Zaprvé, čerstvě upečený se s tím kupovaným nedá srovnávat, a zadruhé se nerada připravuji o tu nádhernou vůni, která se při pečení line bytem.

domácí chléb
Zdroj: Shutterstock

Někdo má pečení (nejen chleba) za trest, já to mám naopak. Při míchání a hnětení těsta se krásně zrelaxuji. Druhy chlebů střídám podle chuti nebo podle toho, k čemu jej plánuji použít.

Chléb z pšeničné mouky

  • 930g hladké pšeničné mouky
  • 250g vlažné vody
  • 250g vlažného mléka
  • 55g slunečnicového oleje
  • 50g krupicového cukru (můžete dát i méně)
  • 2 sáčky sušeného droždí (14 gramů)
  • 3 lžičky soli (20g)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla na potření
  1. Vlažné mléko, vlažnou vodu, oba sáčky sušeného droždí a lžičku cukru smíchejte v misce a nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy dejte všechny zbylé suroviny ze seznamu (mouku, cukr, sůl a olej) a také připravený kvásek.
  3. V robotu těsto hněťte po dobu 5 minut anebo 10 minut v ruce.
  4. Těsto vyklopte na vál a vytvořte kulatý bochník. Velkou mísu vytřete lžičkou oleje, vložte do ní těsto, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Díky oleji půjde těsto snadno vyklopit.
  5. Po nakynutí těsto dejte zpátky na vál a ještě 2 minuty propracujte. Vytvořte kulatý bochník bez prasklin, a ještě ho lehce zmáčkněte do stran.
  6. Bochník položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 30 minut kynout.
  7. Nakonec chléb potřete rozpuštěným máslem a může jít do trouby.
  8. Pečte ho v dobře předehřáté troubě na 175 stupňů 40–50 minut. Doba pečení se může lišit podle výšky bochníku a druhu trouby.
domácí chléb
Zdroj: Shutterstock

Pletený špaldový chléb s čerstvým sýrem

  • 400g celozrnné špaldové mouky
  • 200g vlažné vody
  • 150g čerstvého sýra (typu lučina)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  1. Začněte přípravou kvásku. Do misky nalijte vlažnou vodu a rozmíchejte v ní sušené droždí a cukr. Nechte 10 minut stát.
  2. Do velké mísy dejte špaldovou mouku, čerstvý sýr, sůl a kvásek. Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. Těsto na tento chleba není nutné dlouho hnětat. Někdy vše jen promíchám a chleba je vynikající.
  3. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu vykynout.
  4. Po vykynutí těsto položte na vál. Rozdělte ho na 2 díly. Z každého vyválejte váleček dlouhý jako velký plech na pečení. Válečky dejte vedle sebe. Na začátku těsto potřete malým množstvím vody a trochu zmáčkněte, aby se při pletení nerozpletlo.
  5. Zapleťte obtočením jednoho válečku kolem druhého. Konec opět lehce zmáčkněte, případně slepte vodou.
  6. Chleba můžete zaplétat rovnou na pečicím papíru, už ho pak nebudete muset přenášet. Jestli je moc dlouhý, dejte ho na plech našikmo.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 20–30 minut (střední rošt). Zkontroluje pomocí špejle, jestli je čistá. Pokud ano, vytáhněte.

Chléb se semínky

  • 365g pšeničné celozrnné mouky
  • 350g vlažné vody
  • 100g hladké mouky
  • 35g celozrnné žitné mouky
  • 8g soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • na posyp: mix z ovesných vloček, kmínu, sezamu, lenu, slunečnicových semínek
domácí chléb se semínky
Zdroj: Shutterstock
  1. Vlažnou vodu smíchejte se sušeným droždím. Nechte 10 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypte všechny mouky, sůl a přidejte i kvásek.
  3. Vypracujte pružné těsto (5 minut v robotu, ručně počítejte spíše 10).
  4. Těsto zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
  5. Opět propracujte, nechte kynout dalších 30 minut.
  6. Poté těsto položte na moukou podsypaný povrch a vypracujte z něj bochánek (dělám oválný tvar). Přeneste ho na plech.
  7. Nakonec chleba potřete vodou a posypte mixem semínek.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 220 stupňů po dobu 25–30 minut.

Celozrnný špaldový chléb

  • 500g celozrnné špaldové mouky
  • 380g vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • chia semínka (chléb bude vláčnější, ale lze vynechat)
  1. Z vlažné vody, sušeného droždí a cukru připravte kvásek. Droždí s cukrem rozmíchejte ve vodě a nechte 10 minut stát.
  2. V míse si mezitím připravte špaldovou mouku, (chia semínka), olej a sůl.
  3. Když je kvásek hotový, můžete ho nalít do mísy s moukou.
  4. Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. V robotu stačí 5 minut, v ruce je ideální 10 (můžete samozřejmě méně, jen nebude chleba tak nadýchaný).
  5. Z těsta udělejte bochánek, dejte ho do mísy vymazané lžící oleje (půjde lépe vyklopit) a nechte pod utěrkou 45 minut kynout.
  6. Těsto dejte na vál, propracujte ho a vytvarujte do kulatého bochníku.
  7. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem, a ještě trochu zmáčkněte do stran, ať není tak vysoký. Nechte kynout dalších 30 minut.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 25–30 minut. K pečení používám střední rošt.

Tipy na pečení chleba

  • K pečení používám nejčastěji střední rošt, ten se mi osvědčil nejvíce.
  • Voda na kvásek nesmí být moc horká, pouze vlažná. Pokud vás na dotek pálí, nechte ji chvilku vychladnout.
  • Po upečení nechte chleba chvilku odpočinout a pak ho přeneste na děrovanou podložku, kde bude moci vychladnout. Při chladnutí na plechu se zespodu zapaří a může vám pak snadno chytit plíseň.
  • Chleba můžete potřít vodou a posypat různými semínky.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock