Zbytky z kuchyně slepicím? Ano i ne. Co jim prospívá a co škodí? Zdroj: Shutterstock

Zbytky z kuchyně slepicím? Ano i ne. Co jim prospívá a co škodí?

12. 07. 2025

Kdo chová slepice, ten ví, že snášejí vajíčka, ale taky že zvládnou zpracovat ledacos z kuchyně. Často slyšíme, že „slepice sežerou všechno“, a popravdě – někdy to tak opravdu vypadá. Jenže ono to není tak jednoduché. Ne všechno, co by se nám nehodilo na talíř, je pro slepice vhodné. A i když se tváří, že jim chutná úplně všechno, některé zbytky jim mohou spíš uškodit.

Proto byste měli krmit vaše slepičky s rozumem – neměli byste jim dávat věci, které by mohly způsobit trávicí potíže. Zároveň vás ale bude bavit, že jim můžete dát spoustu zbytků z kuchyně, které by jinak skončily v koši nebo v kompostu. Takže pro vás máme sestavený seznam toho, co jim můžete dávat bez obav, a co už radši ne.

Co slepicím klidně dát

Zeleninové slupky a ořezky

Mrkvové, celerové nebo petrželové slupky, zbytky salátu, listy kedlubny, brokolice, květáku – tohle všechno slepičky zbožňují. Občas to trochu nasekejte, hlavně když je to tvrdší. Měkké věci jako okurka nebo cuketa můžete hodit rovnou.

Listová zelenina

Salát, kapusta, špenát, mangold… tohle u vás zmizí skoro hned. Hlavně v létě, když je čerstvé. Zelené natě z mrkve nebo ředkviček jim taky chutnají. Jen pozor – ne všechno zelené je pro ně vhodné (viz níže).

Zbytky ze zahrady

Přebytky nebo přezrálé plody, co už byste sami nejedli – třeba prasklá rajčata nebo malinko nahnilé okurky – slepice ještě zpracují. Samozřejmě jim to neházejte plesnivé nebo zkažené.

Vařená zelenina

Zbytky brambor, dýně, mrkve nebo hrášku z oběda – pokud nejsou přesolené nebo okořeněné, dejte jim i to. Vařené brambory mají moc rády, ale zásadně jen bez soli a tuku.

Jablka a hrušky

Jablka milují. Dávejte jim slupky, jadřince (bez stopek), kousky, které už jsou trochu moučné… Prostě zbytky z loupání nebo čištění. V zimě jim nakrájejte sušené kousky nebo zbytky z moštu.

Slepice zobají listy a zelené zbytky na dvorku.

Slepice si rády pochutnají i na zelených zbytcích z kuchyně nebo zahrady, například na listovém salátu nebo stoncích zeleniny. | Zdroj: Shutterstock

Co raději nedávat

Cibule, česnek a pórek

Tyhle věci slepice sice občas oďobou, ale nedělají jim dobře. Můžou způsobit podráždění trávení a navíc se říká, že pak mají vajíčka zvláštní pachuť. Z vlastní zkušenosti to potvrdit nemůžu, ale radši neriskujte.

Syrové brambory a bramborové slupky

Obsahují solanin, což je pro slepice (i pro lidi) toxické. Syrové brambory do kurníku nepatří. Když už jim dávat brambory, tak vařené a bez slupky.

Zelené části rajčat a brambor

Stejný problém – solanin. Listy rajčat, bramborové natě nebo zelené klíčky ze skladovaných brambor rozhodně ne.

Plesnivé, zkažené nebo shnilé zbytky

Tohle asi ani nemusím psát, ale radši ano – co byste nedali sobě, nedávejte ani slepicím. Plísně a bakterie mohou slepicím pěkně zavařit. Lepší hodit do kompostu.

Shnilé ovoce a zelenina se stopami plísně.

Plísnivé nebo silně zkažené zbytky nikdy slepicím nedávejte – mohly by jim uškodit. | Zdroj: Shutterstock

A co ještě slepicím dávat mimo zeleninu?

  • Vařené těstoviny nebo rýže – bez soli a tuku
  • Rozdrobené pečivo – jen občas, aby to nebylo moc nadýchané
  • Vaječné skořápky – vysušené a rozemleté, jako zdroj vápníku
  • Zbytky vajec (vařených) – hlavně když mají málo bílkovin
  • Slunečnicová semínka nebo drcená kukuřice – jako pamlsek

Malý tip navíc

Doma mějte u linky malý kyblík nebo větší misku, kam během dne házejte všechny zbytky vhodné pro slepice. Večer nebo ráno to pak odneste do kurníku. Budete mít dobrý pocit, že nic nevyhazujete zbytečně. Navíc slepice jsou za tuhle „kuchyňskou nadílku“ vždycky nadšené.

Slepice jsou skvělý recyklátor, ale přece jen – pořád jsou to živí tvorové a co jim dáme do zobáčku, to se nám vrátí ve vejcích. Takže s rozumem, s citem a trochu si to hlídat. Ale jakmile si člověk jednou udělá v hlavě jasno, co ano a co ne, stane se z toho rutina, nad kterou už není potřeba přemýšlet.

A ty spokojené kvokající slepice u plotu – ty za to stojí.

Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje: Kniha – Fresh Eggs Daily: Raising Happy, Healthy Chickens… NaturallyLisa Steele
Kniha – The Small-Scale Poultry FlockHarvey Ussery
Kniha – Storey’s Guide to Raising ChickensGail Damerow
Kniha – The Chicken Health Handbook Gail Damerow
Kniha – Backyard Chickens: A Practical Handbook to Raising Chickens Claire Woods


Atlas

Nejrozšířenější choroby rostlin, škůdci a fyziologické poruchy. Podle čeho je poznáte? Jaká ochrana je účinná?