Atlas

Mokrá hniloba brambor (vadnutí brambor)

Padání stonků brambor, jejich černání u země způsobuje bakteriální onemocnění mokrá hniloba brambor.

mokrá hniloba brambor
Mokrá hniloba brambor (Foto: Shutterstock)

Projevy

Jde o bakteriální onemocnění, jehož přítomnost bývá provázená typickým zápachem. Projevuje se do černa zbarvenou bází rostliny a následným padáním stonků a celé nadzemní části brambor. Stonky se dají snadno vytáhnout z půdy. Postupně může toto onemocnění zlikvidovat celý porost. Pletivo hlíz má nejdříve narůžovělou barvu, později zčerná a mění se na zapáchající kašovitou hmotu.

Chemická ochrana

Není možná.

Ekologická ochrana

Identifikace a okamžitá likvidace všech napadených rostlin brambor v porostu.

Prevence

Nutné je vybrat jen zdravou a kvalitní sadbu a dodržovat střídání pěstitelských ploch. Potřebná je volba správného stanoviště, přiměřený výživový režim. Při skladování brambor je třeba pravidelně větrat a dbát na to, aby se mezi skladovanými brambory nevyskytovaly poškozené hlízy. Dbát na zabránění tvorby vodního filmu na hlízách, tedy je vhodné jejich vysušení před uskladněním.

mokrá hniloba brambor; černání báze stonků brambor; padání nadzemní části rostlin brambor; hnití brambor; choroby brambor; brambory