Jak zvládnout uskladnění česneku, aby zůstal čerstvý a plný chuti po dlouhé měsíce? Zapomeňte na nudné a nefunkční postupy. Připravili jsme pro vás zábavného průvodce plného těch nejžhavějších triků a vychytávek. Odhalte s námi metody, které vám pomohou uskladnit česnek tak, aby vám vydržel až do jara.
Uskladnění česneku: Kde dělají chybu všichni ostatní?
Uskladnění česneku v lednici rozhodně není správné. Ve skutečnosti tam totiž dostává pořádně na frak. Vlhkost a chlad jej promění v měkkou, zvadlou hmotu, která ztrácí svou pikantní chuť a intenzivní aroma.
Navíc vám tam může začít i klíčit, což je pro každého milovníka dobrého jídla hotová noční můra. Zapamatujte si proto, že dokud česnek neoloupete, do lednice nepatří!
Vyhněte se zbytečným chybám a uskladněte česnek správně
Zásadní je, abyste česnek skladovali tam, kde je sucho, tma a chlad. Ideální je nějaká spíž, chladná garáž nebo dobře větraná skříň. Teploty by se tam měly pohybovat mezi 0-10 ℃.
Rozhodně je nevkládejte do plastových sáčků nebo do vzduchotěsných nádob. Česnek potřebuje dýchat, tak ho neomezujete. Uložte je radši do košíků, papírových sáčků nebo bavlněných pytlíků. Ty navíc vypadají vskutku božsky a dokáží kuchyni ještě i ozdobit.
Chytré vychytávky, které musíte vyzkoušet
-
Zapletený česnek je hotové umělecké dílo
Tuhle vychytávku znaly už naše babičky a i po tolika letech je stále v trendu. Věděli jste, že takto zapletený česnek, nejenže skvěle vypadá, ale je to i naprosto geniální způsob, jak ho můžete uchovat? Je to přitom tak jednoduché.
Po sklizni spletete stonky dohromady do tvaru copu a ten potom pověsíte na dobře větrané místo. Není to jen tak pro parádu, zajišťuje to dokonalou cirkulaci vzduchu a česnek vám tak vydrží dlouhé měsíce.

Pokud nelze česnek zaplést do copu, můžete ho vložit třeba do textilního pytlíku.Zdroj: Shutterstock
-
Naložený česnek v oleji
Chcete mít po ruce připravený česnek okamžitě k použití? Zkuste ho naložit do olivového oleje. Je to jednoduché, oloupané stroužky vložte do sklenice, zalijte ho kvalitním olejem a šoupněte ho do lednice.
Takto uložený česnek vám vydrží několik týdnů a kromě toho získáte i skvěle ochucený olej, který se hodí do salátů a dalších jídel. Jen si dejte pozor, takto naložený česnek neskladujte déle než měsíc.
-
Mražený česnek jako tajná zbraň
Pokud se vám nechce česnek skladovat vcelku a chcete ho mít vždy po ruce, dejte ho do mrazáku.
Oloupejte ho, nastrouhejte ho nebo prolisujte, smíchejte s trochou olivového oleje a vložte do formiček na led. Získáte tím česnekové kostky které pak stačí jen vytáhnout a hodit do omáčky nebo polévky.
Ušetříte si tím spoustu času. Zmrazením sice ztratí část své křupavosti, ale chuť a aroma zůstanou netknuté.
Skladování česneku
Každé dva týdny projděte uskladněný česnek a všechny poškozené nebo měkké kousky ihned použijte. Můžete z nich vyrobit třeba skvělou česnekovou pastu nebo je naložte a spotřebujte v nejbližší době. Ochráníte tím ty nejlepší kousky. Všechny plesnivé a scvrklé kousky vyhoďte.
Galerie:
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroje: home.morele.net, i-rolnik.pl, zielonyogrodek.pl, przepisy.pl, deccoria.pl, fooed-saver.pl