Po sklizni by se mohlo zdát, že si vaše zahrada dává na zimu pauzu. Žádné zalévání, žádné pletí, žádná honba za rajčaty, která by měla stihnout dozrát před příchodem prvních mrazíků. Jenže kdepak! Teď přichází ta pravá chvíle, na pravé kouzlo. To, co na jaře rozhodne, jestli budete mít záhony plné života – nebo půdu unavenou a zcela vyčerpanou. Ano, řeč je o domácím kompostním elixíru, přírodním to zázraku, který zvládne vyrobit úplně každý.
Co všechno můžete po sklizni proměnit v kompost
Když se po sklizni ohlédnete na své záhony, pravděpodobně uvidíte chaos – zbytky rostlin, listí, trávu a možná i pár rajčat, která to prostě nestihla. A představte si, že to všechno je poklad. Žádný odpad, ale surovina ideální pro výrobu černého zlata – kompostu.
Pokud jste si doteď mysleli, že kompost je jen hromada hnijící trávy, tak se připravte na malý šok. Kompost je něco jako přírodní multivitamín pro vaši půdu. Mikroorganismy, žížaly a bakterie v něm makají dnem i nocí, aby ze zbytků života vytvořily směs plnou živin, která na jaře probudí vaše rostliny k životu.

Slupky, zeleninové odřezky a kávová sedlina – to všechno může skončit v kompostu místo v koši.Zdroj: Shutterstock
V čem spočívá tajemství úspěchu?
Kompostování je o smíchání správných ingrediencí ve správném poměru. Jen tak budete mít dokonalý kompostní elixír. Použijte k tvorbě kompostu zelené materiály (slupky, trávu, zbytky zeleniny) a hnědé materiály (tedy listí, papír, piliny a karton). Zelené dodají dusík, hnědé zase uhlík a dohromady potom vytvoří dokonalý základ pro rozklad.
A pokud nemáte zahradu? Nevadí, mini kompostér si dnes můžete pořídit i do bytu. Jsou to stylové nádoby, které nezapáchají a vypadají, jako by je navrhl ten nejlepší designér. Kompostování proto už dávno není jen pro dědy v gumákách, ale ve skutečnosti jde o eko trend roku.
Domácí kompostovací elixír: Malý zázrak z kuchyňských zbytků
Když si tedy po sklizni utřete pot z čela a zamyslíte se, co dál, zkuste si udělat svůj vlastní kompostní čaj – tekuté hnojivo, které vaše rostliny budou milovat. Stačí vám k tomu v reálu jen kýbl s víkem, trochu hotového kompostu, voda a pár dní trpělivosti. Necháte louhovat a voilå – máte tekutý elixír, který voní po lese a působí jako espresso pro vaše květiny.
Recept:
- Do kýblu dejte hrst kompostu a zalejte ho vodou v poměru 1:5.
 - Občas jej promíchejte a nechte stát 3-5 dní.
 - Přeceďte a nařeďte – rostliny zalévejte roztokem v poměru 1:10.
 
Tenhle „kompostní drink” dodá rostlinám živiny, oživí půdu a posílí imunitu. A bonus? Nic vás to nestojí – jen trochu trpělivosti a pár pomerančových slupek, které by jinak skončily v koši.
Co rozhodně neházet do kompostu (i když vás to láká)
Každý kompost má své hranice. A ty byste měli respektovat, pokud nechcete, aby vám místo elixíru vznikla páchnoucí katastrofa.
- Rozhodně zapomeňte na maso, tuky, mléčné výrobky a vařené zbytky.
 - Neházejte dovnitř ani rostliny napadené chorobami nebo plísní.
 
Galerie:
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroj: How to stop throwing away food waste – with or without a garden / RHS Gardening, How To Start Composting At Home | BBC Gardeners World Magazine

                    


                            
                
        
        
        
        
        
        
        
        
                                
                                
                                








