Vaření

Zelí kysané, břichu pohodlné…

břichu pohodlné…

Mnozí to dělají dodnes. Existují i soutěže; milovníci kyselého zelí mají vlastní recepty a předhánějí se, kdo má lepší. Zkuste si udělat doma své vlastní nakládané zelí podle docentky Heleny Uhrové. Bečku nepotřebujete, stačí lahve od okurek, od kompotu, od nakládané zeleniny, které se zavírají víčkem Omnia. Ale ze všeho nejdřív si musíte opatřit zelné hlávky. Listy by měly být lesklé a zelná koule pevná jako ze dřeva. Nakrájíte je nepříliš nadrobno; když vám sousedi půjčí krouhačku zelí po babičce, tím líp. Vložíte do misky a musíte to osolit. Na 1 kg zelí dáváme 20 g soli. Pak rukama začneme nakrájené zelí mačkat tak dlouho, než začne pouštět šťávu. Necháme asi 2 hodiny odležet, to už z něho bude odtékat šťáva. Pak můžeme přidat kmín a nakrájenou cibuli. Ale jen trochu, cibule i kmín obsahují látky, které by při větším množství mohly zabránit kvašení. Potom zelí namačkáme do zavařovací lahve – pořádně!, takže pokud nemáte ruce jako lopaty, dělejte to pěstí. Hlavně však dbejte na to, aby po tom namačkání nahoře vystoupila šťáva. Snažíme se zacpat všechny vzniklé mezery. Pak sklenici zavřeme víčkem. Aby zelí dobře zkvasilo, musíme naplněné lahve nechat v teple asi při 20 °C. A vložte ty sklenice do pekáčku, protože při kvašení bude šťáva vytékat z pod víčka ven. Víčko se během kvašení vyboulí a když proces asi za 14 dní skončí, víčko se zase trochu prohne dovnitř. A máte svoje zelí… Dejte ochutnat známým a sklidíte potlesk.

Text k obrázku

Docentka Uhrová nás ve studiu naučila i svůj zelný salát. Do nakrájeného zelí přidá směs jogurtu a majonézy, bílý pepř, trošku kremžské hořčice a rozinky. Ochutnali jsme a můžeme vřele doporučit.

Článek z RPN č. 2-1/2011