Vaření

Výrobky z Orrera zabodovaly v soutěži Mlékárenský výrobek roku

Produkty ze sýrárny Orrero v Litovli, která je největší českou sýrárnou (patří do skupiny Brazzale, nejstaršího italského rodinného podniku mlékařsko-sýrařského odvětví), opět výrazně zabodovaly ve dvanáctém ročníku soutěže o “Mlékárenský výrobek roku 2014”, kterou organizuje Českomoravský svaz mlékárenský pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Sýr Giuncata s rukolou se stal Novinkou roku 2014 v sýrové řadě, sýr Ricotta speciale a bílý jogurt La Formaggeria byly finalisty ve svých kategoriích a bílý jogurt navíc získal i 2. cenu médií.

Dvanáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 16 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 46 výrobků. Výrobky byly hodnoceny 15 nezávislými porotci v šesti kategoriích: konzumní mléka a smetany, zakysané mléčné výrobky (bez jogurtů), jogurty, ostatní mléčné výrobky (pomazánky a speciality), tvaroh a čerstvé sýry, přírodní sýry zrající. V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2014“ v mléčné a v sýrové řadě. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny 27. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v Břevnovském klášteře v Praze.

Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale posuzována byla také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a také správnost značení výrobku podle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.