Vaření

Postní jídlo ze Sýrie

Paní Hana Skafová žila léta v Syrii a přivezla odtud řadu inspirací. Nejčastěji nám je nosí do Receptáře prima nápadů ze svojí kuchyně. Její poslední návštěva možná přispěje mnohým k přání vrátit svá kila do začátku jara na předvánoční rozměr. Zkuste, ochutnali jsme a pochutnali si.

Paní Skafová nám název toho postního jídla, které může být i lehkou letní večeří, přeložila jako „fazolky na oleji“. Budete potřebovat cibuli, nakrájenou na větší kousky, tři stroužky drceného česneku a na oleji to necháte osmahnout, až má cibule nahnědlé okraje. Pak tam vsypete zelené fazolky, nejlépe ty z vlastní sklizně, ale mohou být i mražené. Trochu směs osolíte, opepříte, Syřané přidávají i římský kmín. Jeho úkolem je zmírnit trávící následky, kterým mnozí po fazolkách trpí. Duste fazolky tak dlouho, až se voda ze zeleniny úplně vydusí. Pak nakrájejte na kostičky rajčátko a přidejte k fazolkám. Trochu zamíchejte, a pak už stačí jen trocha šťávy z citronu a postní jídlo máte hotové. Podávejte nejlépe s arabským chlebem, ten v našich supermarketech mají. Jsou to tenké placky, které se nakrájejí na menší kusy a poslouží jako jídelní příbor. Vytvoříte si totiž z uříznuté placky kornoutek, kterým fazolky nabíráte a jíte včetně té plackové lžíce. Vypadá to lákavě a ještě lépe to chutná.

Měřil jsem čas, který paní Haně Skafové stačil na přípravu této lehké večeře, a naměřil jsem necelých deset minut.

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 3/2013.

Komentovat

Nepřehlédněte