Vaření

Mexické speciality

Přinášíme Vám několik jednoduchých receptů, jak si během několika okamžiků můžete vytvořit hotový zázrak ve Vaší kuchyni.

Čtyřvrstvý dip k tortilla chipsům

Ingredience:
1 balení Santa Maria tortilla chips
2 avokáda
polovina citronu
plechovka tmavých fazolí
zakysaná smetana
1 balení Santa Maria Salsa dipu
sůl, pepř

Postup: fazole slijeme a dusíme do změknutí. Dochutíme pepřem a solí. Po vychladnutí rozmačkáme na pastu. Avokáda rozpůlíme a lžící vyloupneme dužinu. Nakrájíme na kostičky, zakápneme citronem proti zhnědnutí a rozmačkáme. Podle zralosti avokáda můžeme přidat trochu zakysané smetany pro lepší konzistenci. Do skleněné misky či do kelímků pro hosty vrstvíme jednotlivé části dipu. Spodní částí tvoří fazolová pasta, následuje avokádový dip a zakysaná smetana. Nejsvrchnější vrstvou je salsa. Pro zachování rovných linií každou vrstvu vždy pečlivě uhladíme. Dip dozdobíme dle fantazie a podáváme s dostatkem tortilla chipsů.

Fajitas

Ingredience:
3 papriky
500 g krůtích prsou
1 balení Santa Maria Fajita koření
limetka
červená cibule
1 balení Santa Maria tortill
olivový olej

Postup: maso naložíme do marinády z oleje a koření. Omyté papriky a cibuli nakrájíme na proužky. Maso i zeleninu položíme na rozpálený gril. Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika ogrilovaná. Maso pokrájíme na proužky a spolu se zeleninou balíme do nahřátých tortill. Směs můžeme doplnit o zakysanou smetanu, salsu, strouhaný sýr, koriandr, avokádo či další přísady podle chuti.

Burritos

Ingredience:
400g kuřecího masa
1 balení Santa Maria Burritos koření
3 rajčata
cuketa
1 balení Santa Maria tortill
1 balení Santa Maria Salsa medium

Postup: maso potřeme trochou oleje a burritos kořením a necháme chvíli odpočinout. Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit. Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnata. Cuketu grilujeme krátce z obou stran. Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy a servírujeme s grilovanou cuketou.

Tip: Tortilly nejlépe připravíme tak, že je lehce navlhčíme vodou a krátce prohřejeme v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.

Quesadillas

Ingredience:
300g kuřecího masa
150g slaniny
1 balení Santa Maria Tacos koření
2 rajčata
červená cibule
sýr, ideálně čedar
1 balení Santa Maria tortill
1 balení Santa Maria Salsa medium
zakysaná smetana
koriandr

Postup: na rozpáleném grilu grilujeme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli. Vše poté nakrájíme na kostičky. V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy. Na gril položíme tortillu a z poloviny ji naplníme směsí, abychom ji pak mohli snadno přeložit. Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podáváme rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.

Enchiladas

Ingredience:
400g kuřecího masa
1 balení Santa Maria Enchiladas koření
1 balení Taco sauce
1 balení Santa Maria tortill
strouhaný sýr
zakysaná smetana

Postup: maso naložíme hodinu předem do směsi koření enchiladas, oleje a dvou lžiček taco omáčky. Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran. Propečené plátky nakrájíme na kousky. Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava. Při podávání polijeme taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.

DALŠÍ POCHOUTKY NA GRILL PARTY

Steak

Ingredience:
4 kousky odleželého hovězího masa
vařené brambory pokrájené na poloviny
1 balení Santa Maria Fajitas koření
olivový olej, pepř

Postup: steaky osušíme, potřeme olejem a důkladně promneme kořením a lehce opepříme. Necháme je chvíli odležet. Až bude gril patřičně rozehřátý, opečeme steaky 3 minuty z každé strany. Necháme je 5 minut odpočívat. Mezitím opečeme dokřupava brambory na rozehřátém grilu.

Tip: Odleželý steak chutná lépe než rovnou z grilu. Pět minut garantuje, že se šťávy ve steaku rovnoměrně rozlijí a steak tak bude chutnější a měkčí.

Špízy

Ingredience:
400g vepřového masa
papriky, kukuřičné klasy
salát
1 balení Santa Maria Tacos koření
1 balení Santa Maria tortill
olivový olej, sůl
1 balení Santa Maria Salsa medium
špejle či špízové jehly

Postup: maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle ponoříme do vody. Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené. Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.

Hamburger

Ingredience:
400g mletého hovězího masa
1 balení Santa Maria Burritos koření
hamburgerové bulky
salát
červená cibule a rajčata pokrájená na kolečka

Postup: mleté maso smícháme s kořením a necháme na hodinu odpočinout a ztuhnout v lednici. Z masa tvarujeme pravidelné placičky velikosti připravených hamburgerových bulek. Uprostřed maso ztenčíme důlkem, aby se při grilování nevyboulilo. Na rozpáleném grilu placky ogrilujeme z obou stran.