Vaření

Domácí nanuky, které zmizí dřív, než stihnou zmrznout! A zvládnou je i dětské ruce

Léto bez nanuků? To si snad ani nejde představit. A co teprve ty domácí – bez zbytečné chemie, přesně podle vaší chuti a navíc raz dva hotové. Stačí pár surovin, formička, mrazák a za pár hodin si už můžete užívat osvěžující dobroty, které zvládne připravit opravdu každý.

Barevné domácí nanuky z různých druhů ovoce na ledové tříšti, v pozadí plátky melounu, limety a pomeranče.
Zdroj: Shutterstock

Jako základ použijte jogurt nebo čerstvou šťávu

První krok k úspěchu je výběr správného základu. Pokud chcete krémovější nanuky, sáhněte po jogurtu, smetaně nebo kokosovém mléce. Pro lehčí a ovocnější verzi vám postačí čerstvá šťáva nebo mixované ovoce. Skvělou volbou je třeba banán, mango nebo jahody – ty nanukům dodají nejen chuť, ale i přirozenou sladkost. 

Směs ozvláštněte čokoládou nebo ovocem

Při tvorbě nanukové směsi pamatujte, že čím víc vody směs obsahuje, tím déle trvá, než zmrzne. Proto zkuste omezit čisté ovocné šťávy nebo vodu a raději je zkombinujte s hustšími složkami – třeba s rozmixovaným ovocem nebo jogurtem. Můžete přidat i trochu medu nebo sirupu, které směs zahustí a zároveň zvýrazní chuť. Do směsi můžete přimíchat kousky čokolády, lístky máty, kokos, oříšky nebo celé bobule borůvek, malin nebo rybízu.

Jahodové domácí nanuky ve formičkách na bílém stole, vedle čerstvých jahod a dřevěných špachtlí.
Chcete nanuky co nejdřív? Pak dejte směs ještě před naléváním do mrazáku na chvíli vychladit do lednice. | Zdroj: Shutterstock

Čím menší porce, tím rychleji nanuky zmrznou

Pak přichází na řadu to nejzábavnější – plnění formiček. Pokud nechcete čekat věčnost, než nanuky ztuhnou, vsaďte raději na menší formy. Skvěle se hodí silikonová tvořítka, formičky na led nebo třeba i prázdné kelímky od jogurtů, které byste jinak vyhodili.

Menší objem znamená kratší dobu v mrazáku – místo osmi hodin klidně jen čtyři. A pokud tvoříte s dětmi, budou nadšené, že nebudou muset čekat tak dlouho, než si dají první ochutnávku.

Dejte si záležet na vyjímání

Když jsou nanuky hotové, může být někdy trochu oříšek je dostat z formiček. Nejjednodušší způsob, jak si s tím poradit, je dát formu na pár vteřin pod vlažnou tekoucí vodu – stačí opravdu jen krátce, aby se povrch lehce uvolnil. Důležité je nanuky hned nevytahovat silou, ale nechat je samy povolit. Potom už půjdou snadno ven a vy si je můžete vychutnat bez stresu i bez popraskané náplně. 

Recepty, které stojí za vyzkoušení

Na závěr pro vás máme 2 jednoduché recepty, které zvládnete za pár minut.

Jahodovo-banánová varianta: lehká a svěží

Banánové domácí nanuky s kousky banánu, naaranžované s plátky banánu a kostkami ledu na bílém povrchu.
Domácí nanuky mají jednu velkou výhodu – přesně víte, co v nich je. Navíc si je můžete přizpůsobit podle chuti a nálady, ať už máte rádi ovoce, jogurt nebo něco sladšího. | Zdroj: Shutterstock

Potřebujete:

  • 1 zralý banán
  • 200 g jahod (čerstvých nebo mražených)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • podle chuti med nebo javorový sirup

Vše jednoduše rozmixujte do hladka, nalijte do forem a dejte minimálně na 4 hodiny mrazit. Banán dodá směsi krémovost, jahody zase svěžest – výsledek je letní klasika, která nikdy nezklame.

Jogurtovo-borůvková varianta: smetanové nebe

Domácí ovocné nanuky s borůvkami a ostružinami, položené na kostkách ledu, obklopené čerstvým ovocem.
Nanuky nejsou jen o chuti, ale i o hravosti. Zkuste třeba dvoubarevné nebo vrstvené varianty – nejenže skvěle chutnají, ale i krásně vypadají. | Zdroj: Shutterstock

Potřebujete:

  • 200 g bílého řeckého jogurtu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce medu
  • hrst borůvek – můžete je nechat celé nebo je trochu rozmačkat pro silnější chuť

Vše smíchejte. Směs nalijte do forem, dejte zamrazit a poté už jen vychutnávejte. 

Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Kateřina Saidl