Vaření

TŘI RECEPTY NA GRIL

Ne že bychom nemohli GRILOVAT i v zimě, nicméně letnímu grilování v zahradě či na balkóně se přece jen nic nevyrovná…! Jistě tedy uvítáte TŘI ORIGINÁLNÍ RECEPTY na gril – jeden s masem, druhý se sýrem a třetí dokonce ovocný.

PERLIČKA NA GRILU SE SHERRY OMÁČKOU

Kontrolní seznam:

600 g prsou z perličky, 50 ml olivového oleje, brambory varný typ A, 50 g másla, čerstvé bylinky, sůl, pepř, snítka tymiánu; Na sherry omáčku: 50 ml kvalitního sherry, 200 ml silné telecí šťávy, 150 g másla, snítka čerstvých bylinek, lžíce medu; Na brusinkovou směs: 150 g sušených brusinek, 200 ml brusinkového džusu, 50 g cukru

Omytá prsa z perličky okořeníme solí, pepřem a tymiánem a grilujeme na rozpáleném grilu asi 10 minut z obou stran. Poté necháme odpočinout na teple. Brambory opereme, osolíme, opepříme, pokapeme rozpuštěným máslem, přidáme bylinky, pevně zabalíme a grilujeme přibližně 25 minut na středním ohni. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Poté džus přecedíme, přidáme cukr a svaříme na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme. Sherry svaříme s medem, přidáme telecí šťávu a bylinky, provaříme a přidáváním másla zredukujeme na požadovanou hustotu. Perličku servírujeme na bramborách a přelijeme sherry omáčkou a brusinkovou směsí.

kozi_syr

PEČENÝ KOZÍ SÝR S LISTOVÝM SALÁTEM A HRUŠKOU

Kontrolní seznam:

200 g kozího sýra, 4 ks těsta spring rolls, 50 g másla; Na pošírovanou hrušku: 2 hrušky, 10 g moučkového cukru, 25 g másla, šťáva z 1 citronu, skořice; Na míchaný salát: 500 g listového salátu mix, 100 g ředkviček, 100 g minirajčátek, 50 ml octu balsamico, 50 ml olivového oleje, 50 g dýňových semínek, snítka čerstvých bylinek; Na brusinkový kompot: 150 g sušených brusinek, 200 ml brusinkového džusu, 50 g cukru

Sýr nakrájíme na porce a zabalíme do plátků těsta potřeného máslem. Grilujeme při středním plamenu asi 10 minut. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a pokapeme citronem a rozpuštěným máslem. Ochutíme skořicí a cukrem a zabalíme do alobalu. Na středním ohni grilujeme do měkka. Sušené brusinky namočíme na 2 hodiny do brusinkového džusu. Přecedíme, do džusu přidáme cukr a svaříme na požadovanou hustotu. Přidáme brusinky a směs vychladíme. Nakrájené ředkvičky a rajčátka smícháme s listovým salátem a dýňovými semínky. Přidáme ocet a olej a salát dobře promícháme. Nakonec přidáme čerstvé bylinky dle libosti a dostupnosti. Při podávání na míchaný salát položíme grilovanou hrušku, grilovaný kozí sýr a přelijeme brusinkovým kompotem.

ovocny_spiz

OVOCNÝ ŠPÍZ S MARINOVANÝMI BRUSINKAMI

Kontrolní seznam:

půl ananasu, 2 broskve, 2 hrušky; Na marinované brusinky: 100 g brusinek, 200 ml červeného vína, 100 g cukru

Sušené brusinky naložíme do vína a necháme 2 hodiny marinovat. Poté brusinky přecedíme, do vína přidáme cukr a svaříme ho na požadovanou hustotu. Nakonec přidáme brusinky a necháme vychladit. Očištěné ovoce nakrájíme na velké díly a napícháme na špíz. Grilujeme pomalu na středním ohni a průběžně potíráme máslem a sypeme cukrem. Servírujeme s nakládanými brusinkami.