Čištění hub je tou nejdůležitější částí každého houbařského dobrodružství. Potom, co přijdete z lesa s košíkem plným voňavých hříbků, lišek a jiných hub, nastává chvíle pravdy, kdy je nutné houby co nejrychleji připravit na vaření, smažení nebo sušení. Zablácené nohy, písek mezi žábry nebo jehličí na klobouku však dokáže otrávit i zkušeného houbaře. Není ale důvod, abyste se stresovali, máme pro vás triky, s nimiž zvládnete čištění hub během chvilky. Je přitom jedno, zda jste začátečník nebo ostřílený houbař.
Čištění hub rychle pomocí domácích vychytávek
Na čištění hub nepotřebuje žádné speciální pomůcky. Vystačíte si s tím, co má každý doma:
- starý zubní kartáček, s nímž se dostanete i do malých záhybů
- papírové utěrky jsou ideální k osušení po rychlém oplachu
- kuchyňská houbička s měkkou stranou vám jemně setře klobouk
- ostrý nožík poslouží k seříznutí a loupání
- miska s vodou se hodí při metodě čištění s moukou nebo pro rychlé máčení lišek
Čištění hub nasucho: Nejrychlejší cesta k sušení i k smažení
Čištění hub před sušením a smažením je nejlepší dělat úplně nasucho. Pokud byste totiž houby ponořili do vody, nasákly by vodu a ztratily by chuť. Také se tím prodlouží doba jejich sušení a místo smažení se budou dusit.
A proto je lepší, abyste si místo mísy s vodou vzali obyčejný zubní kartáček nebo jemný kuchyňský štěteček a klobouky i nožky lehce ometli od písku, jehličí a mechu.
Popravdě, tenhle jednoduchý trik funguje mnohem lépe než vlhká houbička, protože se dostanete i do lupenů a houby přitom neztratí svou přirozenou pevnost.
Na tmavou slupku potom použijte malý ostrý nožík. Stačí ji lehce seškrábnout nebo sloupnout a houba je během pár vteřin zcela čistá. Navíc tím zlepšíte i její chuť. Při čištění hub nezapomeňte seříznout také spodní konec, ten totiž bývá nejvíce od hlíny.
Jak dostat lišky pod kontrolu
Lišky jsou sice voňavým pokladem lesa, ale jejich čištění bývá mnohdy za trest. Malé žluté kloboučky totiž dokážou schovat tolik písku, že ho kolikrát najdete ještě v hotové polévce. A právě zde můžete vyzkoušet osvědčené triky našich babiček.
- Metoda čištění pomocí slané vroucí vody: Lišky nejdřív očistěte od velkých nečistot, nasypte je do mísy, přidejte trochu soli a zalijte vroucí vodou. Nechte pár minut odstát, mezitím písek klesne ke dnu a houby vyplavou nahoru. Pak už je jen vyberte sítkem.
- Metoda čištění lišek pomocí mouky: Pokud spěcháte, vyzkoušejte mouku. Houby zasypte moukou, promíchejte a zalijte studenou vodou. Mouka přitáhne písek ke dnu a po rychlém opláchnutí budou lišky krásně čisté.
Obě metody jsou rychlé, efektivní a hlavně spolehlivé, vyzkoušejte a uvidíte, že s nimi budete mít lišky připravené do míchaných vajec, polévky nebo rizota během pár minut.
Čerstvé houby do polévky: Když vás tlačí čas
U hub, které půjdou hned do polévky nebo omáčky, můžete sáhnout ještě po rychlejší metodě. Dejte houby do cedníku a krátce je opláchněte pod tekoucí vodou. Voda smyje písek i jehličí, a když houby hned osušíte papírovou utěrkou, nestihnou nasáknout.
Někdy se ale stane, že nečistoty mohou zůstat zarputile přichycené na klobouku, v tom případě vezměte špičku nože nebo jemnou houbičku a lehce je odstraňte. U jemnějších hub, třeba jako u hlívy, zapomeňte na škrábání, zvládnete to pomocí pár tahů vlhkým hadříkem.
Doporučení na závěr:
Nenechte houby příliš dlouho ležet v košíku. Čím déle čekáte, tím hůř se čistí, hlína na nich zaschne, špína se zatvrdí a práce je pak dvakrát tolik. Proto začínejte s čištěním hub co nejdříve po návratu z lesa.
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroje: przepisy.pl, winiary.pl, medme.pl, onet.pl, haps.pl, mahouby.cz, kupi,cz, pestujme.cz