Poradna

Jak poznáte falešný med od toho pravého? Při jeho koupi si všímejte několika důležitých detailů

V regálech obchodů se totiž objevují i falešné medy, které kazí pověst pravému a poctivému medu – jejich nedostatky jsou často maskovány nepřirozeně sladkou chutí. Přečtěte si několik tipů, jak si i doma ověřit kvalitu medu.

sklenice medu
Zdroj: iStock

Při koupi medu si všímejte několika důležitých detailů. Med je nejznámějším produktem včel a je považován za biologicky plnohodnotnou potravinu. Jde o přírodní sladkou látku, kterou včely vyrábějí z nektaru a výměšků rostlin. Je známý především jako přírodní sladidlo s výbornou chutí, bývá ale také považován za přírodní lék, kterému se připisuje celá řada pozitivních účinků na zdraví. Kromě fruktózy a glukózy obsahuje také pyl, minerály jako železo, měď, fosfor, vápník, hořčík, vitaminy skupiny B, vitamin C a probiotické enzymy.

Falešný med a jeho nástrahy

Bohužel, na našem trhu se stále častěji objevuje falešný nebo nekvalitní med. Na kvalitu negativně působí například nešetrné technologické zpracování, zejména filtrace. Za účelem prodloužení trvanlivosti komerčně prodávaného medu dochází k jeho úpravám, které sice omezí krystalizaci a prodlouží trvanlivost, ale zároveň snižují obsah přirozeně prospěšných látek.

Někteří výrobci dokonce zvyšují objem medu jeho ředěním vodou nebo přimícháváním jiných sladidel, jako je rýžový či kukuřičný sirup. Pro atraktivnější barvu bývají přidávána i umělá barviva. Takto upravený med je sice levnější a dostupnější, ale ztrácí svou přirozenou charakteristiku i chuť. Místo kvalitního medu si tak domů přinesete jen další „komerční sladidlo“, které má blíž k rafinovanému cukru než k pravému medu.

medKupujte med od ověřeného lokálního prodejce
Kupujte med od ověřeného lokálního prodejce. | Zdroj: Shutterstock

Na co si dát pozor při koupi medu?

Už při samotném výběru medu můžete udělat několik správných rozhodnutí, která vám pomohou vyhnout se koupi nekvalitního výrobku. Pokud je to možné, nakupujte med od ověřeného místního včelaře, který dbá na tradiční postupy a nepančuje med ani netěží ze stáčení nedozrálého či řídkého medu. Včelaře, který se o své včely pečlivě stará, zpravidla doprovází dobrá pověst. Někdy stačí poptat se u známých nebo sousedů a dostanete doporučení.

Při koupi medu v obchodě si všímejte, jak se med chová ve sklenici. Pokud po stěnách stéká příliš rychle, pravděpodobně byl ředěn a jeho kvalita bude nízká. Důležitá je i země původu. Ideální je najít přesný údaj – stát, výrobce, adresa farmy apod. Častěji ale narazíte na označení typu „med ze zemí EU“, „med ze zemí mimo EU“ nebo „směs medů ze zemí EU a mimo EU“. Takový med tají svůj původ a neměl by být součástí vaší domácí zásoby.

Zaměřte se na chuť medu.
Zaměřte se na chuť medu. | Zdroj: Shutterstock

Jak doma poznat kvalitní med od falešného?

Máte doma med a chcete si jeho kvalitu ověřit svépomocí? Vyzkoušejte některé z těchto jednoduchých testů:

  • Chuťový test:
    Pravý med má jemné tóny lučních či lesních rostlin nebo ovocných stromů. Je aromatický a někdy může na jazyku lehce štípat. Falešný med bývá jen velmi sladký, bez charakteru.

  • Krystalizace:
    Krystalizace je přirozený a žádoucí jev, který značí kvalitu. K pravé krystalizaci dochází už při teplotách kolem 15 °C. Nejde o trvalý stav – při zahřátí na cca 35 °C se med opět stává tekutým, jiskřivým a lesklým.

  • Bílá pěna:
    Nelekejte se, pokud na povrchu medu vznikne bílá pěna. Není to závada – tzv. medová pěna vzniká kvůli obsahu pylu a vysráženým bílkovinám, typická je pro med, který nebyl ultrafiltrován.

med
Zdroj: Shutterstock

Domácí testy na kvalitu medu

  • Test s papírovým kapesníkem:
    Kápněte lžičku medu na kapesník. Pokud se po chvíli kolem vytvoří mokrý prstenec, byl med pravděpodobně ředěn vodou nebo jinak pančován.

  • Test se sklenicí vody:
    Nechte med z lžičky volně stéct do sklenice se studenou vodou. Pravý med klesá ke dnu a zůstává oddělený. Nekvalitní med se rozpustí okamžitě i bez míchání.

  • Test s octem:
    Rozmíchejte lžičku medu v malém množství vody a přidejte pár kapek octa. Pokud směs začne pěnit, není med kvalitní.

Text: Lucia Gogová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů