Vaření Zdraví

Přehnali jste to s pitím? Zde je 5 vydatných jídel, které vás přenesou přes kocovinu

Kocovina umí potrápit lidi po celém světě. Často se nám pojí právě s bujarými oslavami příchodu Nového roku, ale přiznejme si, že je i celá řada dalších příležitostí, kdy si ji můžeme „pořídit”. Proto jsme pro vás připravili 5 receptů z celého světa, které vám se zvládnutím kocoviny pomůžou. A co vy víte, třeba se v duchu přísloví „Jak na Nový rok, tak po celý rok”, do některé z těch zemí i podíváte!

Zdroj: Shutterstock

Jaké by mělo být správné kocovinové” jídlo

  • Vydatné – Zapomeňte na chroupání syrové mrkvičky a dopřejte svému tělu pořádnou dávku regeneračních kalorií.
  • Teplé – Dopřejte svému tělu teplé jídlo, aby se dalo hezky do pořádku.
  • Měkké – Žádné složitosti a náročné kousání. I samotná konzumace kocovinové gastro dobroty musí být snadná.

Americký kocovinový vyprošťovák

Ideální snídaně pro všechny stupně kocoviny, ve které najdete pořádnou dávku chuti a síly. Stejně tak se tímhle receptem můžete inspirovat pro lahodný a vydatný brunch.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • ½ žluté cibule, nakrájené na kostičky
  • chorizo klobása, rozdrobená
  • 8 vajec
  • ½ hrnku mléka
  • ½ červené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 ½ hrnku nastrouhaného čedaru

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte zapékací mísu nebo kastrol máslem.
  2. Rozehřejte na pánvi olivový olej, přidejte cibuli a osmahněte ji do zlatova.
  3. Přidejte brambory a nechejte pracovat, dokud jejich kostičky nejsou zlatavě hnědé a měkké (cca 10 minut).
  4. Na druhé pánvi osmahněte chorizo na středním plameni, dokud nezíská hnědou barvu (cca 5 minut).
  5. Ušlehejte v míse vejce s mlékem a přidejte do směsi papriku, brambory a cibuli z pánve, 1 hrnek čedaru a osmahnuté chorizo. Vše nalijte do vymazané zapékací mísy nebo kastrolu a horní část posypejte zbývajícím ½ hrnkem čedaru.
  6. Dejte do trouby a pečte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne chytat barvu (cca 30 minut).

Britský kocovinový Fry-Up

U tohohle receptu můžete popustit uzdu své fantazii a jednotlivé součásti obměnit nebo k nim navíc přidat fazole či míchaná vajíčka.

Britský kocovinový Fry-Up
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • ¼ hrnku rostlinného oleje
  • 1 vepřová nebo jiná klobása
  • 2 silné plátky slaniny
  • 1 rajče
  • 4 žampiony nakrájené na plátky
  • 1 vejce
  • 1 krajíc chleba
  • máslo

Postup:

  1. Rozehřejte na pánvi olej a opečte na něm klobásu do hněda po jedné i druhé straně (cca 5 minut).
  2. Přidejte rajče rozkrojené na polovinu, plátky slaniny a žampiony.
  3. Jakmile budou rajčata, slanina a houby měkké, rozklepněte do středu pánvičky vejce.
  4. Než bude vejce usmažené, opečte si krajíc chleba a namažte ho máslem.
  5. Vše naservírujte na talíř a pusťte se do jídla.

Havajské loco moco

Úžasná havajská klasika a velmi snadné jídlo, které si prostě zamilujete. Loco moco vzniklo původně jako jednoduchý recept pro stále hladové vysokoškoláky, ale nakonec si získalo oblibu u celé řady lidí i mimo vysokoškolské koleje.

Havajské loco moco
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • mleté hovězí maso
  • 1 špetka soli a čerstvě mletého černého pepře
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 ½ hrnku hovězího vývaru
  • 4 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky kečupu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
  • 2 vejce
  • 2 hrnky vařené rýže

Postup:

  1. Ochuťte mleté hovězí solí, pepřem a kajenským pepřem a dejte ho na chvíli stranou.
  2. V misce prošlehejte hovězí vývar, sójovou omáčku, worcesterskou omáčku, kukuřičný škrob, kečup a cukr.
  3. Rozpusťte na pánvi 1 lžičku másla a osmahněte na něm mleté hovězí maso vytvarované do dvou placiček, dokud po obou stranách hezky nechytne barvu.
  4. Přidejte k masu jarní cibulku a nechejte pracovat (cca 4 až 5 minut). Pak dejte placičky i cibuli na talíř.
  5. Nalijte do stejné pánve směs s hovězím vývarem, propojte se zbytky, které na jejím dně zůstaly po smažení hovězího a za stálého míchání nechejte pracovat asi 2 minuty. Snižte teplotu a stále míchejte, dokud směs s vývarem nezhoustne do podoby hustější omáčky.
  6. Vezměte jinou pánev a na zbylém másle si připravte 2 volská oka (tak, aby bílky hezky ztuhly a žloutky byly ještě tekuté).
  7. Vezměte 2 misky a do každé z nich dejte hrnek vařené rýže. Na rýži položte placičku, přelejte ji omáčkou a navrch položte volská oka.

Gurmánská kocovinová omeleta s whiskey

Pochoutka, kterou oceníte každé ráno, když potřebujete povzbudit a dodat sílu nejen po náročném večírku.

Ingredience:

  • 4 plátky opepřené krůtí nebo vepřové šunky nakrájené na kousky
  • máslo
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce nakrájené cibule
  • ¼ hrnku nakrájené zelené papriky
  • ¼ hrnku nakrájené červené papriky
  • ¼ hrnku nakrájené žluté papriky
  • ¼ hrnku nakrájené oranžové papriky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 kapka worcesterské omáčky
  • špetka kajenského pepře
  • ¼ hrnku whisky
  • 3 vejce
  • špetka koření na čínu
  • ¼ hrnku nastrouhaného čedaru
  • ¼ hrnku nastrouhané goudy
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. Rozpusťte na pánvi máslo, přidejte nakrájenou šunku a nechte chvíli pracovat.
  2. Přimíchejte česnek a cibuli a opět nechte pracovat.
  3. Poté přidejte zelenou, červenou, žlutou a oranžovou papriku, přidejte bazalku, petržel, worcestrovou omáčku a kajenský pepř. Míchejte, dokud papriky nezačnou měknout (cca 3 minuty).
  4. Přidejte whiskey a vše vařte tak dlouho, dokud se neodpaří.
  5. Přendejte směs do misky a udržujte ji teplou.
  6. Rozšlehejte vejce a přidejte k nim trochu koření na čínu. Poté vlijte na pánev a počkejte, dokud se směs nezačne srážet. Posypte ji strouhanými sýry a nechejte dále pracovat, dokud se nezačnou rozpouštět.
  7. Přidejte na omeletu paprikovou směs z misky, omeletu překlopte a dejte na talíř. Potřete ji zakysanou smetanou a pusťte se do jídla.

Japonská nudlová polévka Ramen

Ramen prý kromě kocoviny umí vyléčit i další neduhy. A navíc skvěle chutná!

nudlová polévka Ramen
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 3 ½ hrnku zeleninového vývaru
  • 1 balení ramen nudlí se sušenou zeleninou
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • ½ lžičky chilli oleje
  • ½ lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 2 jarní cibulky, najemno nakrájené

Postup:

  1. Smíchejte ve středně velkém hrnci vývar s nudlemi. Přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Vše promíchejte, aby se nudle hezky rozdrobily.
  2. Snižte teplotu na střední stupeň a přidejte sójovou omáčku, chilli olej a zázvor. Odkryté nechejte pracovat po dobu 10 minut.
  3. Na závěr přidejte sezamový olej a ozdobte nakrájenou jarní cibulkou.

Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů