Zdraví

Jak využít zázvor? Vyzkoušejte recept na zdraví prospěšnou domácí zázvorovici

V tomto období je potřeba, abychom posilovali svoji imunitu, a právě zázvor se považuje za přírodní lék proti chřipce a jiným chorobám. I když alkohol ve větším množství imunitu oslabuje, denní doporučená dávka tohoto moku je půl deci.

zázvorovice
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 2 l domácí pálenky nebo vodky
  • 0,5 kg zázvoru
  • 0,5 kg medu
  • 6 citrónů
  • celou skořici

  1. Oloupejte zázvor (slupka jde výborně dolů malou lžičkou), na struhadle ho najemno nastrouhejte a vložte ho do sklenice se širokým hrdlem.
  2. Oloupejte citróny, nakrájejte je na měsíčky, vložte do sklenice s nastrouhaným zázvorem a rozmačkejte je jako při tlačení zelí.
  3. Do takto připravené směsi přidejte půl kilogramu medu a několik skořicových dřívek.
  4. Do sklenice následně nalijte domácí pálenku nebo vodku a směs vařečkou dobře promíchejte.
  5. Sklenici uzavřete, aby se do ní nedostal vzduch, a odložte na 7 dní na tmavé místo s pokojovou teplotou. Každý druhý den nezapomeňte promíchat.
  6. Na sedmý den si připravte prázdné lahve a jemné cedidlo. Na cezení můžete použít gázu.
  7. Před cezením a plněním lahví sklenici ještě jednou důkladně promíchejte.
  8. Obsah sklenice následně přelijte skrz jemné cedidlo do připravených čistých lahví.
  9. Hotovou zázvorovici v lahvích odložte na chladné místo a spotřebujte do dvou měsíců.

Jak zázvor ještě spotřebovat

Zázvorové pivo

Oloupejte 30 g zázvoru a rozmačkejte ho. Do větší nádoby dejte 500 g cukru, zalijte 5 l vroucí vody a přidejte šťávu ze 2 citrónů. V malé misce v trochu vlažné vody rozpusťte sáček pivního droždí, které necháte kynout 3 až 4 minuty.

Následně ho vmíchejte do vychladlé zázvorové směsi (pod 50 °C) a nechte zakryté 24 hodin nakvasit. Přefiltrujte do čistých lahví, zazátkujte a nechte pár dní odležet v chladu. Pokud chcete, aby měl nápoj i pěnu, přidejte do něj kousek rozdrceného kořene sladkého dřívka jako pěnotvornou přísadu.

Zázvorový životabudič

Připravte si šálek dobrého zeleného čaje. Do druhé nádoby dejte 300 ml vody, 2 voňavé hřebíčky, 2 cm roztlačeného oloupaného zázvoru, kousek celé skořice, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření a 1 kardamom – vše vařte, dokud nálev nezíská zářivou barvu. Po scezení smíchejte s čajem a přislaďte medem.

Nápoj ze zázvoru s citronem
Zdroj: Shutterstock

Zázvorová limonáda

V 0,5 l studené vody rozmixujte plnou lžíci nastrouhaného zázvoru a přimíchejte šťávu z jednoho citrónu, limetky nebo grepu (pro zjemnění můžete přidat i půlku jablíčka). Oslaďte medem nebo lístkem stévie a podávejte s ledem.

Přečtěte si také, jak pěstovat zázvor v domácích podmínkách

Mrkvovo-zázvorový elixír

Budete potřebovat

  • 3 velké mrkve
  • 1/2 jablka
  • zázvor velikosti asi 2 × 4 cm
  • špetku kurkumy
  • 1/2 citrónu nebo pomeranče
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 4 hrnky vody

Proč právě elixír? Už jedna porce vás na počkání vzpruží a dodá vám novou energii kdykoliv během dne. Mrkve omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky, zázvor očistěte a nakrájejte, citrón zbavte slupky a jadérek. Vše vložte do mixéru. Přidejte koření, kurkumu, javorový sirup a vodu a asi 45–60 sekund dobře mixujte. Před podáváním nápoj pořádně promíchejte.

Mrkvovo-zázvorový elixír
Zdroj: Shutterstock

Detoxikační zázvorová šťáva

Budete potřebovat

  • 1 hrnek oloupaného a nasekaného zázvoru
  • 14–16 lístků čerstvé máty
  • 6–7 hrnků vody
  • šťávu ze dvou velkých citrónů
  • 1 hrnek cukru (nebo medu)

Zázvor oloupejte a nasekejte na takové kousky, aby se dal snadno rozmixovat v mixéru. Na lehčí rozmixování můžete do mixéru přidat hrnek vody a mixujte, až dokud nezískáte hustou a pastovitou hmotu. V hmoždíři rozdrťte mátu. Zbylou vodu přiveďte k varu.

Následně zázvorovou pastu vložte spolu s rozdrcenou mátou a převařenou vodou do velké mísy a dobře promíchejte. Vzniklou šťávu následně proceďte skrz husté sítko a gázovinu do sklenice, přidejte citrónovou šťávu, cukr a dobře promíchejte. Tento zdravý detoxikační nápoj je možné podávat teplý i studený s ledem.

Text: Lukáš Urblík, redakce
Foto: Lukáš Urblík, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů