Vaření

Zapomeňte na polotovar z obchodu. Vyzkoušejte těchto 6 receptů na domácí pudink

I vy si pamatujete z dětství na misku čokoládového nebo vanilkového pudinku s piškoty? Měli jste raději chlazenou nebo horkou verzi?

Sójový, tapiokový a vanilkový pudink
Zdroj: Shutterstock

Připravili jsme pro vás několik receptů na tento oblíbený dezert. Kromě klasiky si přijdou na své i příznivci zdravé stravy či vegani. A pokud jste si dosud kupovali již hotové pudinky nebo směsi, zjistíte, že pudink připravený z čerstvých surovin je úplně jiný šálek kávy.

Pudink z vajíček

Suroviny

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 100–150 g krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry nebo vanilkový extrakt
  • 2 celá vejce vel. M
  • 2 žloutky
  1. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu.
  2. V misce utřete žloutky, vejce a cukr. Za stálého míchání pomalu přidejte k vejcím vařící smetanu. Postupně jednu lžíci po druhé.
  3. Pak dejte směs do vodní lázně. Vody dejte tolik, aby se dotýkala misky s vaječnou směsí, jinak to bude trvat velice dlouho, než bude směs hotová.
  4. Zapněte sporák na střední teplotu a za stálého míchání vařte pudink do zhoustnutí asi 10 minut. Pudink by měl postupně začít houstnout, pokud ne, zvyšte teplotu.
  5. Hotový krém přelijte do misek a dejte na 3–4 hodiny ztuhnout do lednice anebo ho podávejte teplý, pokud to tak máte raději.
vanilkový puding z vajíček aneb crème brûlée
Zdroj: Shutterstock

Tip: Pudink posypte cukrem a pomocí flambovací pistole ho zkaramelizujte. Bude chutnat jako dezert Crème brûlée.

Sójový pudink

Sójový čokoládový puding
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 500 ml sójového nápoje/mléka
  • 60 g třtinového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 20 g hořkého kakaa
  • 20 g hořké čokolády
  • špetka soli
  1. Ze sójového mléka odeberte třetinu a v ní rozmíchejte škrob, cukr, kakao a špetku soli. Zbytek mléka přiveďte k varu, vlijte do něj připravenou směs a za stálého míchání vařte 2 minuty.
  2. Odstavte a vmíchejte hořkou čokoládu.
  3. Pudink podávejte teplý nebo studený. Skvěle chutná ozdobený ovocem.

Kávový chia pudink se šlehačkou

Kávový chia puding se šlehačkou
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 160 ml plnotučného mléka
  • 100 ml silné kávy
  • 60 g chia semínek
  • 4 lžičky cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání (na ozdobu)
  1. Jako první si připravte silnou kávu. Já raději používám mletou, protože má lepší chuť, ale i tu instantní lze použít. Kávu nechte zcela vychladnout.
  2. V misce smíchejte chia semínka, mléko, kávu a cukr a dejte na 4 hodiny do lednice. Poté opět promíchejte a přendejte do sklenice.
  3. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do tuha a ozdobte s ní pudink.

Čokoládový pudink

Pudink si doma můžete připravit i bez nutnosti kupovat již hotovou směs v prášku. Výhoda je, že si ho můžete upravit podle vaší chuti – já například dávám více kakaa, protože ty kupované mi přijdou chuťově málo výrazné.

Abyste nemuseli pokaždé odvažovat všechny suroviny pro jednu dávku pudinku, je lepší si vyrobit mix do zásoby. Vystačí vám na 10 pudinků připravených z půl litru mléka. Při vaření si pak ještě můžete pudink upravit podle chuti, například přidat hořkou či mléčnou čokoládu.

Čokoládový puding
Zdroj: Shutterstock

Směs na přípravu pudinku (na 10 pudinků připravených z 500 ml mléka).

Suroviny

  • 320 g kukuřičného škrobu
  • 80 g hořkého kakaa
  • ¼ lžičky soli

Škrob, kakao a sůl promíchejte metličkou a přendejte do zavírací sklenice. Uložte ji mimo dosah vlhkosti.

Příprava

  • 500 ml mléka
  • 40 gramů směsi na přípravu pudinku
  1. Z mléka odeberte asi 100 ml a rozmíchejte v něm pudinkový prášek. Zbytek mléka přiveďte k varu.
  2. Vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte 2 minuty do zhoustnutí.
  3. Pudink podávejte teplý nebo vychlazený.

Do pudinku ještě můžete přidat mléčnou či hořkou čokoládu nebo část mléka nahradit smetanou.

Tapiokový pudink

Tapiokový pudink s ovocem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 250 ml kokosového mléka
  • 200 ml vody
  • 50 g tapiokových perel
  • 1,5 lžíce agáve sirupu nebo o něco více medu
  • ovoce podle chuti – ideálně kyselé, jako je mango, kiwi, maliny apod.
  1. Tapioku zalijte studenou vodou a nechte přes noc nabobtnat.
  2. Přelijte ji do kastrůlku, přidejte kokosové mléko, agávový sirup a vařte asi 10 minut do zhoustnutí.
  3. Hotový pudink ozdobte ovocem.

Tip: Přidejte rozkrojený vanilkový lusk nebo pár kousků skořice.

„Nemléčný“ tofu pudink bez vaření

tofu puding bez mléka a bez vaření
Zdroj: Shutterstock

Tofu pudink je ideální volbou pro každého, kdo nemůže mléko či laktózu.

Suroviny

  • 470 g hedvábného tofu (silken tofu)
  • 1/3 hrnku hořkého kakaa
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Vše dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, mycookingdiary.cz