Vaření Zdraví

Pro alergiky (i vegany): V čem obalit řízky místo mouky, jak vyrobit rostlinné mléko nebo míchaná vajíčka bez vajec

Mezi recepty najdete návody, jak si vyrobit rostlinná mléka, upéct něco sladkého bez lepku a také různé způsoby, jak nahradit vejce.

Míchaná tofu „vajíčka“
Zdroj: Shutterstock

Rostlinná mléka

Vyměňte klasické mléko za rostlinné. Na výběr máte desítky druhů a většinu z nich si dokážete vyrobit i doma.

Mandlové mléko

  • 1 litr vody
  • 100–150 g mandlí*

* Mandle doporučuji neloupané, mléko z loupaných mandlí má méně výraznou chuť.

Mandle zalijte vodou a dejte na 8 hodin do lednice. Ořechy budou stravitelnější a také je snadněji rozmixujete. Vodu poté vylijte, dejte je do mixéru a zalijte novou vodou. Mixujte 2–3 minuty. Mléko přeceďte, nejlépe přes látkové sáčky určené přímo na výrobu rostlinných mlék

Mléko používám do smoothie, na pečení i jen tak na samotné pití.

Kešu mléko

  • 150 g kešu ořechů
  • 850 ml vody

Kešu ořechy namočte do vody alespoň na 3 hodiny. Rozmixujte a sceďte.

Ořechové mléko
Zdroj: Shutterstock

Bezlepkové recepty

Bezlepkové cookies

  • 70 g arašídového másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g kokosové mouky
  • 20 g hořké čokolády
  • 1 lžíce změklého kokosového oleje (17 g)
  • 1 vejce vel. M
  • 1/4 lžičky jedlé sody

Vše kromě čokolády dejte do mísy a dobře promíchejte. Teprve poté přidejte čokoládu nakrájenou na kostičky.

Z těsta vyválejte 15 kuliček. Je třeba pracovat rychle, protože kokosový olej taje. Dejte je na plech a pak do předehřáté trouby. Pečte na 175° 10–15 minut. Nechte vychladnout, poté sundejte z plechu.

Bezlepkové muffiny

Suroviny na 10 muffinů:

  • 220 g acidofilního mléka (lze nahradit kysaným podmáslím nebo kefírem)
  • 135 g pohankové mouky nebo pohanky lámanky
  • 100 g slunečnicového oleje
  • 85 g třtinového cukru
  • 1 lžíce hořkého kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Všechny suroviny smíchejte a těstem naplňte košíčky přibližně do 3/4, při pečení ještě nabyde.

Pečte na 180° 15–25 minut. Zkuste test špejlí – až bude čistá, vytáhněte plech z trouby.

Podávejte s rybízovým džemem, horkým přelivem z lesního ovoce, nebo polité čokoládou.

Lívance ze dvou surovin

Banánové lívance bez mouky
Zdroj: Shutterstock
  • 1 zralý banán
  • 2 vajíčka

Banán i vajíčka rozmixujte. Z této dávky uděláte asi 10 menších lívanečků. Na pečení používám palačinkovač anebo pánev s nepřilnavým dnem, abych se vyhnula zbytečnému tuku. Opečte z obou stran a podávejte s moučkovým cukrem, přelité javorovým sirupem, čokoládou nebo s ovocem…

Do těsta můžete také přidat strouhaný kokos, pokud chcete „exotičtější“ verzi.

A čím obalit řízky?

Použijte rýžovou mouku a místo klasické strouhanky zvolte kukuřičnou.

Bez vajec

Míchaná tofu „vajíčka“

  • 180 g tofu natural (1 kostka)
  • 125 g hedvábného tofu
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce rostlinného nebo klasického másla
  • 1/2 lžičky třtinového cukru (volitelné)
  • 1/2–1 lžička himalájské černé soli
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy

Tofu v kostce vyndejte z obalu a slijte z něj přebytečnou vodu. Natrhejte ho na kousky.

Zahřejte máslo, přidejte na kousky natrhané tofu. Míchejte, přidejte vodu a kurkumu. Vařte 5 minut, stále míchejte. Voda se má skoro celá vyvařit.

Přidejte hedvábné tofu a cukr. Vařte další 2–3 minuty. Dobu vaření upravte podle toho, jestli chcete vajíčka tekutější nebo ne.

Sundejte ze sporáku a vmíchejte černou sůl podle chuti.

Perník bez vajec a laktózy

  • 300 g hladké mouky
  • 350 ml mandlového mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 60 g slunečnicový olej (nebo kokosový)
  • 15 g hořkého kakaa (2 lžíce)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření

Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte. Nalijte do vysokého plechu a vložte do trouby. Pečte na 175° asi 15 minut.

Perník podávejte posypaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou.

Čím nahradit vajíčko při pečení

Chia semínka ve vodě
Chia semínka | Zdroj: Shutterstock

Místo 1 vajíčka použijte:

  • Arašídové máslo – 3 lžíce hladkého arašídového másla.
  • Banán – použijte 1 menší banán nebo půlku velkého.
  • Lněné semínko – smíchejte 1 polévkovou lžíci mletého lněného semínka a 3 polévkové lžíce vody. Nechte pár minut stát, poté přidejte do těsta.
  • Chia semínka – smíchejte 1 polévkovou lžíci chia semínek se 3 lžícemi vody. Nechte 15 minut odstát.
  • Ovesné vločky – do těsta přidejte 2–3 lžíce ovesných vloček.

Tofu puding

Tento puding není jen velice chutný, ale má také vysoký obsah bílkovin.

  • 125 g hedvábného tofu (1 vanička)
  • 25 g hořké čokolády
  • 20 g agáve sirupu
  • 15 g hořkého kakaa

Tofu, kakao i agáve sirup rozmixujte na hladký krém. Přendejte do misky, vmíchejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a je to.

Avokádový puding

  • 1 zralé avokádo
  • 2 zralé banány
  • 4 lžíce kakaa
  • med nebo javorový sirup na dochucení
  • ovoce, ořechy na dozdobení

Avokádo zbavíme slupky a pecky a rozmixujeme spolu s banány a kakaem, nakonec dochutíme medem, nebo javorovým sirupem. Rozdělíme do misek a na závěr můžeme posypat drobným ovocem nebo drcenými kousky ořechů.

Avokádový puding
Zdroj: Shutterstock

Sezamová pomazánka á la nutela

  • 100 g tahini pasty*
  • 30–40 g javorového sirupu
  • 15 g přírodního hořkého kakaa

* Snadno se dá vyrobit i doma. Stačí sezam rozmixovat na pastu.

Vše smíchejte dohromady a je to. Skvělá je na pečivu, sušenkách, jen tak na lžičku anebo ji můžete dát na kaši.

Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů