Vaření

Jak si zpestřit v létě pitný režim? Připravte si tyto svěží ovocné vody

Ovocné vody budou v horkých letních dnech výbornou alternativou čisté vody. Doplníte potřebné tekutiny a ovoce vám také ochladí organismus.

Džbány s ovocnými vodami: s melounem, pomerančem a jahodami s pomerančem a rybízem
Zdroj: Shutterstock

Základní příprava

Příprava všech ovocných vod je prakticky stejná. Ovoce nakrájejte, dejte do džbánu či jiné nádoby a zalijte vodou. Uzavřete a uložte do lednice na 4-8 hodin, ať se ovoce může dostatečně vylouhovat. Ideální je vodu připravit večer, ať ji ráno můžete pít.

Co s ovocem po dopití vody?

Po dopití lze ovoce znova zalít vodou do původního množství a nechat zase nějakou dobu vylouhovat. Dolití se dá opakovat až 5x, tedy dokud má voda ovocnou chuť. V letním horku si ale dejte pozor na správné skladování nápoje. Nenechávejte ho dlouho mimo lednici, aby se vám ovoce nezkazilo.

Recepty na ovocné vody

Abyste měli z čeho v létě vybírat, připravila jsem si pro vás různé variace ovocných vod. Samozřejmě můžete i experimentovat a vymyslet si vlastní kombinace. Kromě jednoho nebo více druhů ovoce se dá do vody přidat i koření (například skořice) a také bylinky. Nejčastěji používám mátu, která se nám na zahradě pěkně rozrostla, a tak jí máme každý rok víc než dost. Zajímavou chuť docílite také s bazalkou nebo rozmarýnem.

Nezapomínejte, že základem úspěchu je kvalitní ovoce, proto vybírejte zralé plody, nikoliv příliš přezrále, nebo naopak málo zralé. Při citrusovém ovoci si dávejte pozor, aby slupka nebyla chemicky ošetřena. Pokud jistotu nemáte, raději ho oloupejte.

Jahodové variace

Voda s jahodou a limetou
Zdroj: Veronika Poláčková

Jenom jahodová

  • 1 litr vody
  • 120g jahod (asi 6 jahod)

Jahody zbavte stopek, nakrájejte na plátky a přidejte do džbánu s vodou.

Jahoda s mátou

Použít můžete klasickou mátu, mátu citronovou anebo pro pořádně svěží nápoj zkusit i peprnou.

  • 1 litr vody
  • 120g jahod
  • 8–10 listů máty peprné

Jahody nakrájejte na silnější plátky a společně s mátou dejte do džbánu s vodou.

Jahoda, citron a máta

Tuhle vodu dělám hodně často – jahody i máty nám rostou na zahrádce, a proto se snažím využívat vlastní zdroje. Výhoda je, že máte jistotu, že ovoce ani bylinky nejsou chemicky ošetřené.

  • 1 litr vody
  • 100g jahod
  • 1 citron
  • hrst mátových listů (cca 10)

Jahody nakrájejte na plátky, citron na kolečka, přidejte také listy máty.

Jahoda a limeta

Jahody s limetou jsou velice svěží kombinace a také jim to ladí barevně. Místo celé limetky můžete použít jen půlku a doplnit o půlku citronu, ať je to ještě barevnější.

  • 1 litr vody
  • 100g jahod
  • 1 limeta

Vše nakrájejte a vhoďte do nádoby s vodou.

Jahoda s kiwi a okurkou

Kombinacie jahod, kiwi a okurky si vás získá.

  • 1 litr studené vody
  • 1 kiwi
  • 50g jahod (5 středních)
  • čtvrtka okurky

Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka. Jahody nakrájejte na silnější plátky. Okurku neloupejte, jen nakrájejte na kolečka.

Také si můžete vyrobit jenom kombinaci z jahod a kiwi.

V hlavní roli ananas

Voda s ananasem a mátou
Zdroj: Shutterstock

Ananas s kokosem

Do této vody budete potřeba čerstvý, nikoliv konzervovaný ananas. Vodu z něj připravte co nejdříve.

  • 1 litr vody
  • 300g ananasu
  • 20g sušeného kokosu – plátky

Do džbánu dejte oloupaný a nakrájený ananas s plátky kokosu.

Ananas a jahoda

  • 1 litr vody
  • 150g jahod
  • 150g ananasu

Ananas oloupejte a nakrájejte na kostky. Jahody nakrájejte na plátky.

Tip: Přidejte hrst mátových lístků, nebo na plátky nakrájené kiwi.

Ananas a máta

  • 1 litr vody
  • 300g ananasu
  • 6 lístků máty

Ananas oloupejte, nakrájejte na kostky a společně s mátou přidejte do džbánu.

Ananas a borůvky

  • 1 litr vody
  • 50g borůvek
  • 100g ananasu

Borůvky pomačkejte a přidejte k oloupanému ananasu.

Vody s kiwi

Voda s kiwi a citronem
Zdroj: Shutterstock

Čisté kiwi

Kiwi je šťavnaté ovoce s výraznou chutí, proto je pro ovocnou vodu skvělá volba.

  • 1 litr vody
  • 2 kiwi

Kiwi oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte do džbánu.

Kiwi a citron

Tohle je pořádná nálož vitaminu C. Pitím téhle vody nakopnete vaši imunitu a každá chřipka nebo nachlazení se vám pak vyhne obloukem!

  • 1 litr vody
  • 1 kiwi
  • 1 citron

Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka. Citron nakrájejte na kolečka – ten ale neloupejte, jen dobře omyjte.

Borůvkové vody

Borůvková voda s mátou
Zdroj: Shutterstock

Borůvková (s citronem)

Borůvkovou vodu můžete udělat jak z našich malých českých borůvek, tak i kanadských. Kanadské borůvky ale nemají moc výraznou chuť, proto u mě voda z těch českých vyhrává na plné čáře. K těm kanadským a jiným podobným borůvkám s méně výraznou chutí doporučuji přidat alespoň půlku citronu, která vodě dodá chuť.

  • 1 litr vody
  • 100g borůvek

Borůvky můžete i lehce pomačkat vidličkou, aby infuze netrvala dlouho. Podle chutí přidejte i již zmíněný citron.

Borůvka s levandulí

Náročný den v práci? Je toho na vás hodně? Připravte si tuto ovocnou vodu s levandulí. Díky této bylince zapomenete, že máte nějaké starosti – má uklidňující účinek a taky se vám bude dobře spát. A když k ní přidáte borůvky, vznikne vskutku výjimečná kombinace.

  • 1 litr studené vody
  • 100g čerstvých borůvek
  • 1/2 lžičky sušené levandule

Borůvky (ty malé, co barví) a ½ lžičky sušené levandule dejte do džbánu. Borůvky doporučuji lehce pomačkat vidličkou, než je zalijete vodou (urychlí to infuzi).

Borůvky s pomerančem

Další zajímavou kombinací je borůvka a pomeranč. Stejně tak můžete použít i kumquat, což je něco mezi pomerančem a citronem. Výhodou kumquatu je navíc i to, že se dá jíst i s kůrou.

U pomeranče si dávejte hlavně pozor na to, aby nebyl chemicky ošetřený. Pokud jistotu nemáte, raději použijte jen dužinu.

  • 1 litr vody
  • 100g borůvek
  • 1 pomeranč

Pomeranč nakrájejte na kolečka, borůvky použijte celé anebo je trochu pomačkejte vidličkou.

Citrusové

Opět je důležité použít chemicky neošetřené ovoce. Při výběru vybírejte zdravé kusy bez náznaků plísně.

Voda s malinami a limetkou
Zdroj: Veronika Poláčková

Pomerančová

  • 1 litr vody
  • 1 pomeranč

Pomeranč dobře omyjte, nakrájejte na kolečka a zalijte vodou.

Pomeranč a citron

Pijete vodu s citronovou šťávou hned po probuzení? Přidejte do ní i pomeranč.

  • 2 litry studené vody
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka.

Citron se zázvorem

Kombinace zázvoru a citronu je stará dobrá klasika, která nejen dobře chutná, ale je i zdravá. Tuto vodu si připravuji hned, jak cítím, že na mě něco leze.

  • 1 litr vody
  • 1 citron
  • 3 plátky zázvoru

Zázvor neloupejte – jen nakrájejte na plátky. Citron nakrájejte na kolečka.

Limeta s malinou

Na zahradě máme velký keř malin, a tak jsem si řekla, že z nich udělám ovocnou vodu. Nejdříve jsem zkoušela samotné maliny, ale voda neměla moc výraznou chuť. Podruhé jsem tedy přidala půlku limety a to je hned něco jiného. Tuhle vodu si zamilujete stejně jako já!

  • 1 litr vody
  • 80g červených malin
  • ½ limety (můžete dát i celou)

Limetu nakrájejte na kolečka a přidejte maliny.

Tip: Když maliny trochu promačkáte, bude mít voda krásnou malinovou barvu.

Okurkové

Je dokázáno, že okurka umí tělo ochladit. Proto až vám bude vedro, zkuste některý z těchto receptů.

Okurková voda s limetou
Zdroj: Veronika Poláčková

Okurka a hroznové víno

  • 1 litr vody
  • 20 kuliček zeleného hroznového vína
  • půlka okurky

Okurku i se slupkou nakrájejte na kolečka. Hroznové víno rozkrojte na půl, protože když ho necháte vcelku, nebude mít voda tak výraznou chuť. Vodu můžete také dochutit půlkou citronu nakrájeného na kolečka nebo mátou.

Okurka, máta, citron

Tuhle ověřenou kombinaci si zamilujete.

  • 2 litry vody
  • 10 listů máty
  • 1 okurka
  • 1 citron

Citron a okurku neloupejte, jen nakrájejte na kolečka. Přidejte mátu.

Tip: Mátu používám klasickou, ale pokud pěstujete i jiné „ochucené“ odrůdy, určitě se vyplatí je vyzkoušet.

Okurka a citron/limeta

  • 1 litr vody
  • 1 citron/limeta
  • půlka okurky

Okurku ani citron neloupejte, pouze dobře omyjte. Nakrájejte na kolečka.

Vždy používejte chemicky neošetřený citron – pokud ho nemáte, oloupejte ho a použijte pouze dužinu.

Bonus: Jablko se skořicí

Jablko a skořice jsou nerozlučitelná dvojice. Jednou jsem zjistila, že tato kombinace funguje i ve vodě. Vynikající je i verze se skořicí a hruškou.

  • 1 litr studené vody
  • 1 červené jablko
  • 1 celá skořice

Jablko nakrájejte na plátky a přidejte skořici.

Text: Veronika Poláčková
Foto: autorka, isifa/Shutterstock