Vaření

6 receptů na zimní „hot drinky“. Nechybí mezi nimi ani máslový ležák z Harryho Pottera

Svařené víno či horký punč je klasikou v chladných zimních dnech, která spolehlivě zahřeje ruce i tělo. Dnes už ale existuje množství lahodných variací na přípravu „hot drinků“ a každý si jednoduše zhotovíte jen z několika ingrediencí.

Máslový ležák z Harryho Pottera a nealkoholické svařené víno
Zdroj: Shutterstock

Svařený gin

Budete potřebovat

  • 1 l jablečné šťávy
  • 3 bio pomeranče
  • 1 ks zázvoru (asi 5 cm)
  • 4 tyčinky skořice
  • 5 hvězdiček badyánu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 granátové jablko
  • 300 ml ginu

Do hrnce nalijte jablečnou šťávu. Umyjte dva pomeranče, oloupejte kůru, nakrájejte ji na tenké proužky a přidejte do jablečné šťávy. Stejně tak přidejte i vymačkanou šťávu z pomerančů. Následně nakrájejte zázvor na malé kousky a vložte je do hrnce spolu se skořicí, badyánem a hřebíčky.

Potom rozkrojte granátové jablko a přidejte lahodná semínka do směsi, kterou pomalu zahřívejte na sporáku. Nepřiveďte však k varu! Když je směs horká, můžete do ní přidat gin. Před podáváním přidejte do každého hrnku plátek čerstvého pomeranče.

Svařený gin
Zdroj: Shutterstock

Nealkoholické svařené víno

Jestli se alkoholu raději zřeknete, můžete vyzkoušet naši lahodnou nealko variantu, na které si pochutnají stejně velcí i malí fanouškové Vánoc. Nejdříve uvařte 400 ml ibiškového čaje, přidejte do něj 500 ml hroznové šťávy a vymačkanou šťávu ze dvou bio pomerančů.

Do směsi přidejte i tenké proužky pomerančové kůry, dvě celé skořice, dva hřebíčky a dva badyány a na mírném ohni celý punč zahřejte. Podávejte s plátkem pomeranče a lžičkou medu.

Klasické svařené víno

Budete potřebovat

  • 1 l suchého červeného vína
  • 2 bio pomeranče
  • 1 bio citron
  • 3 celé skořice
  • 2 ks hřebíčku
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • kardamom podle chuti

Pro všechny, kteří raději upřednostní tradici, máme tento klasický recept na svařené víno. Červené víno přelijte do hrnce. Oloupejte kůru z pomeranče a citronu, vymačkejte z nich šťávu a přidejte do hrnce k vínu. Druhý pomeranč nakrájejte celý na plátky a spolu s kořením přidejte také do hrnce.

Víno pomalu zahřívejte na mírném ohni. Dejte pozor, aby se nezačalo vařit, jinak by se z něho odpařil alkohol. Víno nechte nakonec trocha louhovat se všemi ingrediencemi a můžete podávat.

Klasické svařené víno
Zdroj: Shutterstock

Máslový ležák z Harryho Pottera

Pro fanoušky Harryho Pottera máme legendární nápoj, který je sice vymyšlený, ale neznamená to, že si ho nemůžete připravit i doma. V hrnci rozpusťte 4 lžíce hnědého cukru a čtvrt kostky másla. Do připraveného karamelu nalijte 0,5 litru mléka, přidejte špetku mleté skořice a dvě kávové lžičky vanilkové esence. Pokud ji doma nemáte, přidejte vanilkový cukr.

Vše pořádně promíchejte a nechte povařit. Jestli si chcete udělat „dospěláckou“ verzi, přidejte do směsi trochu hnědého rumu nebo vaječného koňaku.

Hot Toddy

Budete potřebovat

  • vroucí voda (1 hrnek)
  • 50 ml irské whisky
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 citron (vymačkaná šťáva, asi 7 ml)
  • 1 lžička medu
  • celá skořice

Jde o tradiční zimní dobrotu z britských ostrovů, která má dokonce i několik léčivých účinků. Naplňte hrnek vroucí vodou a nechte 2 minuty odstát, aby se zahřál, a následně vodu vylijte. Zahřátý hrnek naplňte asi do poloviny opět čerstvou vroucí vodou, přidejte lžičku medu, citronovou šťávu s plátkem citronu, hřebíčky a pořádně promíchejte. Nakonec přidejte whisky a opět promíchejte. Pokud nemáte rádi whisky, můžete ji nahradit rumem nebo brandy.

Hot Toddy
Zdroj: Shutterstock

Převařené pivo

Budete potřebovat

  • 0,5 l piva
  • 2 lžíce medu
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého badyánu
  • hřebíček
  • pomeranč nebo citron

Do hrnce nalijte pivo, ochuťte ho skořicí, hřebíčkem a badyánem a nápoj přiveďte k varu. Pozor, nenechte ho úplně vařit. Horké ochucené pivo promíchejte a nalévejte do ohřátých sklenic. Před podáváním přidejte do sklenice lžičku medu a kolečka pomeranče či citronu.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů