Ještě jednou liposomy…

ZDRAVÍ  |  DISKUSE (3)
16 / 09 / 2013
Ještě jednou liposomy…

Kdykoli je potřeba řešit nějakou vážnou nemoc, neobejde se to – mimo jiné – bez důkladného vygruntování organismu a očisty jater. V praxi však svým játrům i sobě paradoxně škodíme mnohdy právě ve chvílích, kdy si myslíme, že konáme něco pro tělo prospěšného.

To platí například o nízkotučných dietách. Jednu ze tří variant očisty jater lze totiž charakterizovat slovy - vymytí jater tukem. Některé národy v rámci toho praktikují cosi jako panáka (například) olivového oleje po ránu na lačno. Do deseti minut pak dochází k razantnímu očistnému procesu. Z toho plyne, že když tuk ze stravy eliminujeme, očistný proces de facto znemožníme. Takže tudy cesta ze začarovaného kruhu nezdravého stravování neřkuli z nemoci rozhodně nevede…

Levné a účinné zároveň

Je přitom nutné se čistit průběžně a dostat z těla aspoň tolik toxinů, kolik se jich dostane dovnitř, což v dnešní chemické době není málo. Látky, k tomuto účelu využitelné, pak stačí zabalit do liposomů (viz předchozí číslo RPN). Díky mimořádným schopnostem liposomů vystačíte s tak malým množstvím účinné látky, že se jedná o způsob vždy levný. Následkem toho pak zregenerovaná játra svedou významně podpořit očistné procesy, díky kterým se dá organismus jako celek znovu dohromady.

Níže najdete recept na očistný koktejl; řeší detoxikaci velmi komplexně a každá jeho složka v něm hraje zcela konkrétní roli. Nicméně aniž bych chtěl návod snižovat, berte ho prosím pouze jako orientační a inspirativní. Znamená to, že pokud neřešíte žádný konkrétní zdravotní problém, přistupujte k němu jako kuchař Babica k přípravě houbové polévky: Když nemáte houby, dejte tam žampiony, a když nemáte ani ty, nedávejte tam nic. Jinými slovy… Když vám chybí jeden komponent, není důvod si koktejl nepřipravit. Vynecháte tak pouze účinky jedné složky, zatímco ostatní zůstanou zachovány. Recept si můžete přizpůsobit i na míru svým problémům a na základě toho různé složky ubírat či přidávat anebo upravovat jejich množství. K čemu která látka slouží, se dočtete dále.

Očistný koktejl: Varianta céčka s glutathionem

40 g lecitinu, 5 g kurkuminu, 12 g lysinu, 4 tablety resveratrolu á 100 mg, 4 tablety glutathionu á 500 mg, 4 tablety kyseliny alfa lipoové á 300 mg, 4 tablety koenzymu Q10 á 200 mg; dále 30 g vitaminu C a 15 g sody

Resveratrol, glutathion, kyselinu alfa lipoovou a koenzym Q10 vysypeme z tobolek, případně rozdrtíme tablety. Přidáme lecitin a ostatní složky s výjimkou céčka a sody, nasypeme do zhruba 200 ml vlažné vody, necháme nabobtnat a rozmixujeme. Do zvláštní nádoby dáme céčko se sodou a pomalu přilijeme 200 ml vody tak, aby se vše rozpustilo. Necháme vyšumnět, a poté směs promixujeme, abychom vyhnali zbytek bublinek. Slijeme obě směsi do mixéru, dolijeme vodou na objem 500 ml a důkladně promixujeme. Na 30 minut nalijeme do ultrazvukové čističky a občas promícháme plastovou lžičkou. Uvedený objem vydá zhruba na 12 denních dávek po 40 ml.

Pozor! Nepřekračujte 25% pevných složek v roztoku!

Účinky jednotlivých látek:

 

L-Lysin (Lysine)
Má v kombinaci s kolagenem a vitamínem C zásadní vliv na růst většiny druhů nádorů. Obnovuje tkáně cév a urychluje hojení kostí a svalů apod., slouží k produkci hormonů, protilátek, enzymů, působí proti oparům. Je vhodný k hojení po operacích a úrazech. Zmírňuje i toxickou zátěž, způsobenou olovem v těle. Jeho nedostatek vede k chronické únavě. Nedostatkový je přitom pro vegetariány. Ve stravě ho ničíme smažením a pečením. Běžná dávka Lysinu je u dospělého nesportujícího jedince i pro dítě o váze okolo 30 kilo 1 g denně. Třeba u rakovin se ale běžně doporučuje dávka i 3 g denně.

ALA - kyselina alfa-lipoová

Hraje důležitou úlohu při přeměně potravy v energii. Němečtí lékaři ji používají k léčbě diabetické polyneuropatie. Pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru a je proto významná pro diabetiky. Působí jako silný antioxidant. Tělo ji přeměňuje v dihydrolipoovou kyselinu, ještě silnější antioxidant. ALA může pomoci regenerovat i další antioxidanty – třeba vitamíny C i E, glutathion… Vysoké hladiny krevního cukru produkují velké množství volných kyslíkových radikálů. Ty částečně působí komplikace, vyvolané cukrovkou. ALA pomáhá snižováním hladiny krevního cukru a ničením volných kyslíkových radikálů. Má pozitivní vliv i na regeneraci jaterních buněk. Často ji využívají sportovci, protože se podílí na mechanismech, produkujících energii pro svalovou práci, zlepšuje využití kyslíku a oddaluje vznik únavy při sportu. U osob s očním zákalem, onemocněním jater, ledvin a nervové soustavy či nadužívajících alkohol, nikotin a další návykové látky je ALA v těle vždy nedostatková a je nutné ji doplňovat.

Kurkumin

Je zodpovědný za žlutooranžovou barvu kurkumy, která ve 100 g obsahuje 3 až 5 g kurkuminu a je tedy velmi silná sama o sobě. Dle vědeckých studií kurkumin dramaticky snižuje velikost nádoru mozku (až o 81%) a nemá vedlejší účinky. Zabraňuje i růstu a šíření buněk rakoviny prsu a zpomaluje rakovinu slinivky. Předpokládá se, že může mít pozitivní účinky na další typy rakovin, jež dosud nebyly předmětem výzkumu. Je účinným nástrojem proti více než 570 nemocem (oxidativní stres, záněty, poškození DNA, peroxidace lipidů, chemicky vyvolané nemoci jater, Alzheimerova choroba, fibróza jater…) Má vliv na více než 700 genů a zřejmě proto dokáže opravovat DNA. Brání i ucpávání cév a snižuje riziko infarktu. Reguluje činnost genů v potlačování procesu uvolňování chemických látek v těle v reakci na stres, špatnou stravu a životní prostředí. Brání srážlivosti krevních destiček, jež by mohla vyústit v život ohrožující krevní sraženinu. Má silné antioxidační účinky a poskytuje tak ochranu proti řadě dnes nejvíce devastujících onemocnění, omezuje hromadění škodlivých látek. Pomáhá předcházet obezitě a napomáhá přirozenému úbytku hmotnosti.

Resveratrol

Vinná réva ho vytváří v hroznech na ochranu před nepříznivým počasím, plísněmi, bakteriemi a houbami. Má neuvěřitelně silné antioxidační účinky – 20x silnější než vitamín C, 5x silnější než betakarotén a 50x vyšší než vitamín E. Dosavadní výzkumy prokázaly, že nejen prodlužuje život, ale má i významné účinky proti cukrovce, chrání srdečně cévní systém snížením napětí v cévách, brání oxidaci „špatného“ cholesterolu i nadměrné srážlivosti krve, významně posiluje tělesný antioxidační systém. Neobyčejně účinný je i proti řadě zhoubně nádorových onemocnění, protože blokuje procesy proměny zdravé buňky na rakovinnou.

Koenzym Q 10

Je nezastupitelný v procesu buněčného dýchání. Důležitý je zvláště ve svalových buňkách, jež potřebují mnoho energie. Klíčový je pro srdeční svalovinu, takže jeho nedostatek značně snižuje výkonnost i odolnost, deficit vyšší než 75 % není slučitelný se životem. Je katalyzátorem reakcí životně důležitých, ať již jde o proces látkové výměny, pohyb nebo dělení buněk. Chybí-li Q10, tvorba energie se přeruší, v důsledku čehož ustanou všechny biochemické pochody v buňce. Je i důležitým bojovníkem proti volným radikálů a chrání tkáně před poškozením a stárnutím, podporuje imunitní systém. Nejvíce se ho nachází v kukuřici, ořechách, sóji, mase (drůbež, vepřové i hovězí), rybách (sardinky, makrely), brokolici, špenátu, řepkovém, sójovém a sezamovém oleji. Bohužel značné procento je ho technologickými postupy při zpracování potravin zničeno dříve, než se dostane na stůl. Vyšší nároky na příjem Q10 mají sportovci, lidé těžce pracující či vystavení stresu, přísní vegetariáni, kojící matky, lidé s poškozením jater a chorobami srdce či vysokým krevním tlakem a všichni starší lidé. V Evropě se doporučuje denní příjem až 30 mg.

 

Glutathion

Patří k nejsilnějším antioxidantům (má silné tlumící účinky proti vzniku volných radikálů). Je důležitým činitelem v metabolismu cizorodých látek a napomáhá jejich vyloučení z těla ven. Uplatňuje se i při syntéze a opravě nukleových kyselin v těle, při vzniku bílkovin, prostaglandinů, transportu aminokyselin, odstraňování toxinů a karcinogenů, správné funkci imunitního systému, prevenci buněk před oxidačním stresem a při aktivaci řady enzymů v organizmu.

Jeho nízký obsah v těle vede k rychlému stárnutí, makulární degeneraci, diabetu, nemocem plic a zažívacího ústrojí, ke křečovitým stavům, Parkinsonovu syndromu a jiným neurodegenerativním poruchám. Je v některých potravinách (zelí, brokolice, květák…), u nichž odborníci uvádějí, že mohou hrát roli v prevenci vzniku rakoviny. Obsažen je i v mase či ovoci.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Je nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví. Omezuje zánětlivé i další nepříznivé procesy v těle. Je lékem na všechno, od nachlazení po rakovinu, kdy se ovšem musí užívat v obrovských dávkách (až v desítkách gramů!). Zatímco jeho doporučená denní dávka je v EU pouhých 60 mg, já považuji za udržovací dávku 200 mg denně. (Podrobně o účincích i užívání viz RPN č. 4/2013.) Je ale třeba vědět, že kdo bere vyšší dávky vitamínu C pravidelně, musí užívat i kyselinu listovou, která se při takové kůře rychle spotřebovává, a dále i vitamín B6 a hořčík, jinak se zvyšuje riziko tvorby ledvinových kamenů. Je třeba zvýšit i příjem tekutin, neboť silně stoupá exkrece moči. Vhodné je souběžně dodávat vitamín B12, zinek, vápník a vitamín E. Vitamíny C a E se totiž vzájemně posilují a chrání (působí synergicky). Dobré rovněž je informovat svého lékaře. Potenciální problémy s příjmem nadměrného množství céčka odpadají při využití liposomů, kdy těchže účinků dosáhneme s minimem účinné látky, protože využitelnost je 5x-10x vyšší.

 

Závěrem

Jak vidíte každá položka má svůj význam, ale ani tento poměrně komplexní recept neznamená, že nelze po zralé úvaze přidat další složku a vytvořit si tak vlastní elixír šitý na míru vašich problémů. Neobejde se to ale bez trochy experimentování, protože mocná farmacie přidává do pilulek kde co a někdy narazíte na problém právě v přídavných látkách, které mohou celou směs vysrážet. Pak musíte tuto složku vyřadit, nebo vyzkoušet stejnou léčivou látku od jiného dodavatele s trochu jiným složením, což zpravidla problém vyřeší.

Článek z časopisu RPN č. 6/2013

 

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

29 / 11 / 2017
VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

více
24 / 11 / 2017
MED A JEHO VYUŽITÍ

MED A JEHO VYUŽITÍ

více
22 / 11 / 2017
DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

více
16 / 11 / 2017
ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

více
14 / 11 / 2017
ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

více
2 / 11 / 2017
Malebné podzimní Lázně Mšené

Malebné podzimní Lázně Mšené

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace