Pít či nepít?

ZDRAVÍ  |  DISKUSE (0)
02 / 05 / 2011
Pít či nepít?

Lidské tělo tvoří voda z 60 až 65 %, u miminek téměř z 80%. Od narození se tedy podíl vody v našem těle snižuje. Přes noc dýcháním a kůží vyloučíme přibližně půl litru vody, kterou šálkem ranní kávy rozhodně nenahradíme. Za ideální start do nového dne proto můžeme považovat velkou sklenici studené vody, kterou si zvykneme vypít každé ráno.

Připravuje: Jitka Chalupová

 

Kolik vlastně?

Děti si o nápoje říkají samy, naopak staří lidé mívají potlačený pocit žízně a je tedy nutné, aby si příjem tekutin ohlídali. Z nedostatku vody bývají zesláblí, mohou být i dezorientovaní a mít  závratě a poruchy trávení.

Přes den bychom měli přijímat tekutiny po dvou hodinách. Dostatečné množství na jeden běžný den odpovídá obsahu jedné pet lahve. Potřeba tekutin ale závisí i na dalších faktorech. Se stoupající námahou a zahříváním svalů stoupá i odpařování dýcháním a kůží. Při vysoké zátěži s potem ztrácíme i ionty, které vhodně doplníme pitím minerálních vod.

 

Zvýšená potřeba

Pokud máte neustále potřebu pít, může to být příznak onemocnění, například ledvin. Příjmem tekutin vás tělo nutí zlepšit činnost orgánů. Ve spojení s únavou a hubnutím zas může žízeň signalizovat cukrovku. Její zanedbání dokáže vážně ohrozit vaše zdraví i život, proto běžte co nejdříve k lékaři, abyste tuto možnost vyloučili.

Jestliže máte průjmové nebo horečnaté onemocnění, je potřeba poznat a vyléčit konkrétní druh infekce a doplňovat tekutiny ve zvýšeném množství.

Potřeba více pít může být zapříčiněna i anémií neboli chudokrevností, zpravidla způsobenou nedostatkem železa. Pálení jazyka a praskající ústní koutky bývají spojené s dlouhotrvající únavou, klesající výkonností, nechutenstvím, často i zácpou a bušením srdce. Je nutné zjistit příčinu anémie odběrem krve a při nízké hladině železa zařadit do stravy více masa, jater a rozinek. Samotná změna stravy ale většinou nestačí a bývá potřeba ji doplnit preparáty, obsahujícími železo v léčivé hladině.

Neustálá potřeba pít může být i projevem zvýšené činnosti štítné žlázy. Ta aktivuje hormon adrenalin, který zvyšuje napětí nervové soustavy, tlak krve a bušení srdce. Při této vysoké aktivitě si tělo říká o vysoký příjem tekutin.

Ve spojení se sluníčkem a bolestmi hlavy je extrémní žízeň signálem úžehu. Poslechněte v takovém případě tělo, dejte na hlavu studené obklady nebo si dopřejte chladnou sprchu a vypijte co nejvíce studených nápojů – rozhodně však ne takové, co obsahují kofein!

 

A co víno?piti2

Samostatnou kapitolu představují alkoholické nápoje - výborný sluha, ale špatný pán. Mezi vysloveně zdravé alkoholické nápoje patří víno a pivo. Ovšem při sklonech k závislosti se jejich léčebných účinků musíme vzdát - s výjimkou koupelí. Vinné lázně byly vyzkoušeny už ve středověku a v současnosné době jejich příznivci ve Francii nedají dopustit na jejich účinky, blahodárné pro krevní oběh, imunitní systém, spalování tuků a protivráskovou péči. Můžete tedy doma vyzkoušet tuto formu hydratace, regenerace anticelulitidní kury.

Pokud dokážeme popíjet a udržet míru, přijmeme látky v mnoha ohledech  prospěšné tělesnému zdraví. Víno obsahuje řadu antioxidantů a polyfenolů, které zlepšují činnost kardiovasculárního sytému a působí preventivně proti vzniku křečových žil. Prospívají zdravému stavu cév a působí proti zácpě, čímž vydatně prospívají při hemoroidovém onemocnění. Víno, zejména červené, obsahuje v jadérkách a slupce polyfenol resveratrol. Působí proti rakovinně a jako prevence rakoviny prsu, prostaty, kůže, kostní dřeně. Pozitivně se podílí na léčbě Alzheimerovy choroby. Víno rovněž podporuje jaterní funkce, zlepšuje látkovou výměnu, posiluje organismus. Suchá vína mohou přispět i k redukci váhy, což neplatí pro vína polosladká a sladká. Za bezpečnou dávku obecně považujeme pro ženu jednu, pro muže pak dvě skleničky.

piti3Pivo dokáže léčit

Náš národní nápoj – pivo dokáže léčit nechutenství, rozšiřuje cévy, podporuje krevní oběh, má antibakteriální účinky. Je zdrojem energie, přičemž tělo nezatěžuje tuky. Zvyšuje hladinu „hodného“ cholesterolu a potlačuje hladinu škodlivého - tím působí proti srdečněcévním onemocněním. Zachycuje volné radikály, a tím zvyšuje protirakovinné účinky organismu. Patří mezi „fytoestrogeny“, představující přírodní formu hormonů.

Velké množství vitaminu B v pivu léčebně působí na stav kůže – obsahuje niacin, riboflavin, thiamin, kyselinu panthotenovou, kyselinu listovou. Z minerálů je zastoupený vápník, hořčík, zinek, železo, fluor a měď. Za přiměřené množství piva lze považovat jeden až dva půlitry denně v závislosti na pohlaví a váze.

Článek z RPN č. 4/2011

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

29 / 11 / 2017
VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

více
24 / 11 / 2017
MED A JEHO VYUŽITÍ

MED A JEHO VYUŽITÍ

více
22 / 11 / 2017
DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

více
16 / 11 / 2017
ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

více
14 / 11 / 2017
ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

více
2 / 11 / 2017
Malebné podzimní Lázně Mšené

Malebné podzimní Lázně Mšené

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace