Výživa v nemoci aneb Mysleme na seniory

ZDRAVÍ  |  DISKUSE (2)
06 / 12 / 2014
Výživa v nemoci aneb Mysleme na seniory

Známe všichni dobře ten jev, kdy se senioři pod heslem Na mně už nezáleží spokojí v jídle s kde čím. Přitom právě vyšší věk, zpravidla provázený nemocemi, je důvod navíc, proč se stravou zabývat pozorněji, než zamlada. A pokud na sebe dost nedbají či dbát nemohou senioři sami, měli bychom se o to postarat my mladší…

 

Nesprávná nebo nedostatečná výživa může urychlit či přímo způsobit vznik řady onemocnění – cukrovky, vysokého tlaku, vleklých zánětů. Oslabuje také imunitu, ovlivňuje hojení operačních ran, prodlužuje pobyt v nemocnici, snižuje soběstačnost a zhoršuje kvalitu života… Přispívá k tomu nedostatek i nadbytek potravy. Neméně důležité než množství potravy, je ale její složení, živiny v ní musejí být obsaženy ve vyváženém poměru. V době nemoci a u organismu oslabeného stářím to platí dvojnásob! Zatímco pro zdravého člověka s nadváhou platí, že by měl zhubnout, v průběhu závažného onemocnění je to jinak. Nemoc rozhodně není vhodnou dobou pro hubnutí!

Obézní a podvyživený zároveň?

To není nesmysl! Jíst hodně ještě neznamená, že tělo dostává, co potřebuje. Třeba denní potřeba bílkovin, nezbytných pro správnou funkci těla, je u seniora, vážícího 70 kg, 70-84 g.matkaMusel by sníst 5 jogurtů nebo čtvrt kila tvarohu, aby do sebe dostal aspoň 20 g bílkovin! Na bílkoviny daleko bohatší maso přitom už mnozí staří lidé buď nechtějí anebo nemohou jíst. Nemocí stresované tělo si pak bere bílkoviny z vlastních tkání, především ze svalů. Proto již malá ztráta hmotnosti může být riziková, vede-li k úbytku svalové hmoty. Nejedná se totiž pouze o oslabení svalstva končetin, ale taky dýchacích svalů a svalu srdečního, což může vést k rozvoji zápalu plic a dalším komplikacím. V těžkém stavu přitom může tělo strávit více než 300 g svaloviny denně! A jistě si dovedete představit, kolik času musí strávit v posilovně kulturista, aby vybudoval 1 kg svalů. Kromě velmi důležitých bílkovin ale potřebuje tělo také sacharidy, tuky, esenciální látky, živé bakteriální kultury, vlákninu, dostatek tekutin…

Varovné příznaky

Většinu chorob ovšem doprovází nechutenství. Takové riziko se nesmí podcenit, je nutné ho včas podchytit a řešit. Mezi varovné příznaky krátkodobé podvýživy pak patří hubnutí, nechutenství, únava, nespavost, citlivost na chlad, otoky nohou, u podvýživy dlouhodobé pak ztráta soběstačnosti, dechové obtíže a nedostatečný krevní oběh i zánětlivé komplikace, jako třeba zápal plic. Proto u seniora, s nímž nežijete v jedné domácnosti a získáte pocit, že není vše v pořádku, neváhejte zkontrolovat lednici, vyptat se, co za den snědl…

Péče o nemocného

Pečujete-li o nemocného doma, je situace odlišná v tom, že máte přehled, jak se pacient stravuje, ne vždy se vám však podaří dostat do něj vhodné jídlo. Skvělé řešení v takové situaci představuje tekutá výživa Nutridrink. 200 ml nápoje má výživovou hodnotu poloviny oběda a k jeho vypití přesvědčíte člověka trpícího nechutenstvím snáze, než třeba ke konzumaci masa. Jednotlivé druhy Nutridrinku (Compact, Protein, Multi Fibre, Juice style, Yoghurt a Neutral) pak dodávají živiny a energii v různých případech. Nutridrink Multi Fibre s unikátní směsí šesti druhů vlákniny je vhodný třeba při žaludečních problémech, průjmu i zácpě. Nutridrink Compact se zvýšeným podílem energie a živin lze doporučit pacientům s nezájmem o jídlo. Příjemně nakyslý Nutridrink Yoghurt pomáhá při suchu v ústech. Nutridrink Neutral se dá použít při přípravě řady jídel a třeba z celkem „hluché“ bramborové kaše tak učiníte hodnotné jídlo plné živin. Přidat ho ale můžete i do polévek, omáček, dezertů, udělat z něj koktejl, kaši, krém… Nutridrink, který koupíte v lékárně, tak usnadňuje život nejen seniorům a nemocným, ale i těm, kdo o ně pečují.

Brokolicová polévka krémováBrokolicova_polevka

10 g másla, 10 g hladké mouky, 40 g brokolice, sůl, Vegeta, bílý pepř, muškátový oříšek, 1 Nutridrink neutral (200 ml), voda, pažitka

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme vodou, rozmícháme a povaříme asi 10 minut. Přidáme brokolici, osolíme a vaříme do měkka. Polévku rozmixujeme, okořeníme a zjemníme Nutridrinkem. Prohřejeme a do hotové polévky vložíme nasekanou pažitku.

 

KureKuřecí kousky s vinnou směsí

80 g kuřecích prs, 10 g žampiónů, 10 g slaniny, 10 g cibule, 1 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, 30 g brusinkový kompot, 5 g másla, 5 g hladké mouky, pepř, sůl, bobkový list, 1 Nutridrinku Juice Style s příchutí jablečnou (100 ml)

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli, zpěníme a přidáme žampióny pokrájené na tenké plátky. Osmahneme a směs doplníme masem nakrájeným na kostičky. Zprudka opečeme, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme červeným vínem a Nutridrinkem. Osolíme, okořeníme, přidáme bobkový list, šťávu z citrónu a krátce podusíme. Zjemníme máslem, přidáme brusinkový kompot a prohřejeme.

 

Meruňkový tvarohový krémTvarohovy_krem

50 g meruněk, 10 g vanilkového cukru, 90 g jemného tvarohu, 1 Nutridrinku Compact s příchutí meruňkovou (125 ml), 50 g bílého jogurtu

Tvaroh, Nutridrink, jogurt a cukr našleháme, meruňky nakrájíme na malé kousky. Vložíme do misek a zalijeme připravenou hmotou. Před podáváním necháme vychladit.

 

Připravila: Věra Stejskalová a –ih-, foto: archiv a Nutridrink; vydáno v RPN 1-2/2012



Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

29 / 11 / 2017
VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

více
24 / 11 / 2017
MED A JEHO VYUŽITÍ

MED A JEHO VYUŽITÍ

více
22 / 11 / 2017
DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

více
16 / 11 / 2017
ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

více
14 / 11 / 2017
ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

více
2 / 11 / 2017
Malebné podzimní Lázně Mšené

Malebné podzimní Lázně Mšené

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace