ZDRAVÍ NA TALÍŘI: ZDRAVÉ A LAHODNÉ BABY SALÁTY A MICROGREENS

ZDRAVÍ  |  DISKUSE (0)
22 / 04 / 2017
ZDRAVÍ NA TALÍŘI: ZDRAVÉ A LAHODNÉ BABY SALÁTY A MICROGREENS

Trend zdravého stravování se hodně orientuje na konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Zejména lehké, ale zároveň výživné večeře nebo obědy ve formě listových salátů s přidanými ingrediencemi jsou velmi oblíbené. Je to jídlo, které zasytí a zároveň nezatíží, dodá tělu dobrý pocit a skvělou náladu. Saláty jsou zkrátka „in“ a je to jednoznačně vidět i podle front v „salateriích“, restauracích, kde je základem menu salát, který si můžete sestavit podle vlastní chutě.

BABY SALÁTY

Základ salátu by měl být pestrý, lahodný a dobře stravitelný, výborně se proto hodí mix mladých lístků salátových rostlin, zelenin i planých druhů. K těm nejlepším patří: mladé lístky rukoly, špenátu, mangoldu, řeřichy potoční, šruchy zelné, červené řepy, kerblíku, koriandru, všech druhů salátu, kdy nesmí chybět polníček, dubáček a červenolisté formy. Nejlepší lístky planých rostlin poskytne pampeliška, měsíček, brutnák, sedmikráska.  Za „baby leaf“ tedy považujeme všechny saláty před tím, než vytvoří pevnou hlávku, a pak také ostatní druhy, které máme rádi, včetně těch planých, sklizených ve fázi, kdy malé rostlinky mají několik pravých listů.

Špenátové listy jsou ideální do salátu


Baby listový salátek

Kerblíkové baby listy

PĚSTOVÁNÍ:

  • Je velmi jednoduché. Semena vyséváme od jara do řádků vzdálených cca 7 cm. Můžeme také vysít hustěji do širších pásů.
  • Pro výsev se dobře hodí i všechna volná místa na záhoně, v pařeništi nebo skleníčku. Novou várku „baby“ listů si můžeme vysít všude tam, kde sklidíme jinou zeleninu, nebo např. mezi rajčata.
  • Postupný výsev zajistí neustálý přísun mladých listů od jara do podzimu.
  • Nejlepší zeleň sklidíme na jaře, ale i letní pěstování je možné, nemusíme se znepokojovat vybíháním do květu, protože pěstební doba je velmi krátká.
  • První sklizeň nastává cca 40 dní od výsevu, lístky postupně odtrháváme nebo nůžkami postupně listy vystříháváme. Pěstování je samozřejmě možné i v květináčích na zahradě nebo na balkoně.
  • V létě musíme pamatovat na pravidelnou zálivku, případně pletí a lehké kypření půdy.
  • Při pěstování mladých listů nikdy nepoužíváme žádné chemické postřiky proti chorobám a škůdcům.

Mladý mangold

Dubáček

„MICROGREENS“

Možná jste se již setkali s pojmem „microgreens“. Zejména v zahraničí se jedná o nesmírně populární trend. Jak již sám název napovídá, jde o mladé rostlinky velkého množství druhů, které zpracujeme do salátu. „Microgreens“ jsou ještě menší a mladší než „baby“ forma. V podstatě je to takový mezičlánek mezi naklíčenými semeny a „baby leaf“.

Řeřichové microgreens

Rostlinky sklízíme ve fázi děložních a několika pravých lístků. Vzhledem k jejich velikosti a spotřebě je do salátu přidáme pouze jako doplněk, ne jako základ. Výborně se kombinují právě s baby saláty, s římským salátem i asijskými listovými zeleninami, jako je mizuna, mibuna a perila. Pěstování microgreens má řadu výhod, v první řadě je velmi rychlé – v závislosti na druhu získáme kvalitní rostlinky za 1–3 týdny. Další skvělou výhodou je možnost pěstování kdekoli i v případě, že nemáte zahradu. Mladé rostlinky jsou velice dobře stravitelné a velmi zdravé, obsahují řadu minerálů, vitamínů a enzymů. Pěstování mikrogreens je levné a velmi variabilní díky velmi široké škále druhů, které lze použít. Pro vlastní samozásobu nejrůznějšími microgreens nepotřebujeme ani zahradu, stačí i několik misek a květináčů. Pěstování je možné i bez půdy na nakličovacích miskách. Stačí se hlavně zásobit dostatečným množstvím druhů a zkoušet.

Naklíčená ředkvička na nakličovací misce

PĚSTOVÁNÍ:

  • Semínka vysejeme na povrch substrátu a lehce zasypeme vrstvičkou zeminy.
  • Přes léto pěstujeme venku na terase, balkonu nebo parapetu, mimo sezonu necháme nádoby v bytě, blízko okna. Jakmile rostlinky trochu narostou, sklízíme je nůžkami a ihned použijeme.
  • Pokud microgreens připravujeme na nakličovací misce, necháme je naklíčit a narůst do fáze děložních listů.
  • Před upotřebením propláchneme na sítku a necháme chvilku okapat.
  • Většinou konzumujeme i s kořínkem, pokud je ale tuhý, jako např. u slunečnice, odstřihneme kořínky nůžkami nebo odštípneme prsty. P
  • ro nakličovací misky se hodí druhy, jako je ředkvička, slunečnice, pohanka a pískavice.

Šrucha zelná roste planě, ale můžeme ji i pěstovat v květináči.

Text: Daniela Dušková :: Foto: autorka, Isifa/Shutterstock

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

23 / 8 / 2017
Chutné i léčivé houby: NEJEN Z PŘÍRODY, ALE I ZE ZAHRADY

Chutné i léčivé houby: NEJEN Z PŘÍRODY, ALE I ZE ZAHRADY

více
29 / 7 / 2017
Zdraví ze zahrady: Nejzdravější „tabletky“ z přírody

Zdraví ze zahrady: Nejzdravější „tabletky“ z přírody

více
20 / 6 / 2017
LÉČITEL RADÍ JAK NA ZAŽÍVACÍ POTÍŽE: VYZKOUŠEJTE PAMPELIŠKY!

LÉČITEL RADÍ JAK NA ZAŽÍVACÍ POTÍŽE: VYZKOUŠEJTE PAMPELIŠKY!

více
1 / 6 / 2017
Nechte se rozmazlovat během lázeňského rituálu

Nechte se rozmazlovat během lázeňského rituálu

více
21 / 5 / 2017
POZNEJTE PŘÍČINY BOLAVÝCH KLOUBŮ

POZNEJTE PŘÍČINY BOLAVÝCH KLOUBŮ

více
24 / 4 / 2017
Prostě radost v Lázních Mšené

Prostě radost v Lázních Mšené

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace