Lék ze zahrady: KOTVIČNÍK ZEMNÍ – LÉČIVÝ PLEVEL

ZDRAVÍ  |  DISKUSE (0)
29 / 09 / 2016
Lék ze zahrady: KOTVIČNÍK ZEMNÍ – LÉČIVÝ PLEVEL

Stresem, chorobami, ale i věkem se oslabuje i naše vitalita. Příroda však oplývá množstvím léčiv a zdravotních stimulů. Ani občasný či klesající sexuální potenciál není tragédie. Příroda umí pomoci i bez drahých tablet.


Kotvičník utužuje svaly i jiné části těla a stimuluje vitalitu. Je možné ho užívat dlouhodobě, neboť nemá žádné vedlejší účinky.

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris)velmi dobře působí na problémy močového a trávicího systému, tedy při chorobách ledvin a močových cest, rozpouští a uvolňuje ledvinové kamínky, pomáhá léčit některé typy močové inkontinence a bolestivého močení, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje peristaltiku střev, navíc má žlučotvorné a žlučopudné účinky. Má však i dobré kardiovaskulární a diabetické účinky. Snižuje hladinu krevního cholesterolu, působí jako účinné antisklerotikum, tlumí tachykardii, rozšiřuje cévy, zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak, pomáhá při srdeční ischemii a angině pectoris, snižuje hladinu tuků v krvi a normalizuje její srážlivost. Co však může být pro mnohé zajímavé, kotvičník patří mezi nejefektivnější přírodní prostředky zlepšující mužskou potenci, protože zvyšuje hladinu testosteronu až o 30 %, což vysvětluje i nárůst síly a vytrvalosti. Postará se též o ochranu svalových bílkovin.

PĚSTOVÁNÍ

Kotvičník zemní vypadá podle tvaru listů jako plazivý, chlupatý jednoletý akát. Jde o typický plevelný druh, který volně roste na rumovištích, mezi kolejnicemi, na zavátých píscích, kde si jeho semena můžeme i nasbírat. Pěstování je úplně jednoduché, stačí ho vysít do lehké písčité půdy umístěné na přímém slunci. Sazenice si můžeme předpěstovat v bytě nebo v pařeništi. Vysazujeme je se zakořeňovači a až po pozdních jarních mrazících – buď do balkonového dobře drenážovaného truhlíku, nebo do zahrady na celodenně osluněné místo ve sponu 50 × 50 cm. Dobře však pokryje i písčité svahy či volná místa ve skalce. Velkou výhodou je, že kotvičník netrpí žádnými chorobami ani škůdci.

SBĚR

Nať kotvičníku sbíráme v době květu nebo na začátku tvorby plodu, a to opakovaně tři- až čtyřikrát v průběhu vegetace, ale vždy tak, že jednotlivé větvičky odstřihneme asi 10–15 cm od kořene, aby rostlina rychle zregenerovala a dorostla do dalšího sběru. Při posledním podzimním sběru před příchodem mrazů rostliny vytrháme i s kořeny. Očistíme a usušíme je při teplotě 35 °C a uskladníme v suchu a tmě, případně je jinak začerstva zpracujeme.

OBSAH LÁTEK

Kotvičník zemní je jedinečný obsahem látek v kořenu. Nachází se zde především účinný diosgenin, nať a listy v sušině zase obsahují 12 % bílkovin, 2,5 % tuku, 40 % sacharidů, 27,5 % vlákniny, 16 % minerálních látek, 150 mg vitaminu C, 3 % steroidních saponinů, alkaloidy harman a harmin, flavonoidy, třísloviny, živice, vitaminy. V květech najdeme steriny jako stigmasterin, campesterin, beta-sitosterin, steroly, flavonoidy, rutin, quercetin a alkaloidy.

HISTORIE

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) léčebně používali ve staré Číně už před tisíci lety a jako lék i stimulátor zdraví byl znám i v Mezopotámii. Pěstoval se a dodnes se pěstuje i v Indii. Jeho afrodiziakální účinek pastýři odpozorovali od horských koz, které kotvičník spásaly. Kozlové po jeho požití „trpěli“ neukojitelným sexuálním apetitem, takže byli schopni se pářit s desítkami koziček. Pastevci tak kromě doposud známých mnohostranných léčebných účinků začali využívat tuto drobnou rostlinu i na podporu své plodnosti.

OZDRAVNÉ A STIMULAČNÍ ELIXÍRY

  • Odvar – polovinu lžíce suché rozemleté nati nebo semen zalijeme sklenicí vroucí vody a vaříme 30 minut. Následně odvar přecedíme do termosky. Pijeme čtvrt až polovinu sklenice tři- až čtyřikrát denně, a to přibližně půl hodiny před jídlem.
  • Nálev – lžíci drogy zalijeme sklenicí vroucí vody a necháme čtyři až šest hodin odstát, přecedíme a pijeme půl sklenice dvakrát denně před jídlem.
  • Tinktura – do lahve si naložíme kotvičník, který zalijeme 40% alkoholem tak, aby byl stále ponořený. Necháme ho týden macerovat, přecedíme a tinkturu uložíme do chladu a tmy. Používáme jednu kapku tinktury na jeden kilogram tělesné hmotnosti na den – rozdělíme si to však na tři denní dávky, které užíváme vždy půl hodiny před jídlem (rozmíchané ve sklenici s vodou).
  • Denní čaj – odvar si můžeme připravit už večer. Popíjíme ho často a po celý rok (zejména ráno). Stimuluje vitalitu a dá se užívat dlouhodobě, protože nemá žádné vedlejší účinky.

Text a foto: Ing. Jaroslav Pížl

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

29 / 11 / 2017
VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

více
24 / 11 / 2017
MED A JEHO VYUŽITÍ

MED A JEHO VYUŽITÍ

více
22 / 11 / 2017
DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

více
16 / 11 / 2017
ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

více
14 / 11 / 2017
ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

více
2 / 11 / 2017
Malebné podzimní Lázně Mšené

Malebné podzimní Lázně Mšené

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace