VYLAĎTE SVÁ JÁTRA - pokračování

ZDRAVÍ  |  DISKUSE (0)
23 / 11 / 2015
VYLAĎTE SVÁ JÁTRA - pokračování

V minulém článku jsem nastínil, že se také "pobavíme" o jednotlivých ZMÍNĚNÝCH DOPLŇCÍCH a zkusíme se hlouběji podívat na jejich POZITIVA i VLASTNOSTI, které se do určité míry mohou PROLÍNAT A NÁSOBIT při aplikaci více těchto potravních doplňků v průběhu stejného dne.

V předchozím článku zaznělo, že by člověk měl – v rámci ochrany svých jater (vlastně ochrany celého „člověka“) – používat pokud možno zdravé oleje. Na to má oficiálně publikovaný názor zcela jiný pohled, než byl pohled našich předků a než je pohled vyplývající z prosté logiky uvažování. Obecně jsou populaci jako zdravé vnucovány rostlinné oleje, které ovšem zase až tak zdravé nejsou. Obsahují totiž obrovské množství trans-polynenasycených mastných kyselin, většinou ve variantě omega 6, která je mimořádně prozánětlivá a za zdravý tuk se rozhodně považovat nedá.

Z tohoto pohledu fungují daleko lépe jakékoliv nasycené tuky a do značné míry mono-nenasycené mastné kyseliny, které obsahuje olivový olej. Pokud tedy má člověk jakýkoliv problém trávicího systému nebo jater, nebude mu s největší pravděpodobností vadit kokosový olej, kvalitní máslo (ideálně od dobytka paseného na zeleném), případně varianta přepuštěného másla (známá pod názvem ghí). A také již zmíněný kvalitní olivový olej, ideálně extra panenský, který se však v našich obchodech vlastně nedá koupit. Dovážené olivové oleje jsou mnohdy dost špatné, ale jestliže chce být člověk zdravý, musí se snažit! Z uvedených tuků je nejlepší kokosový olej, který játra prakticky nezatěžuje a má mnoho pozitivních vlastností.

 

KOKOSOVÝ OLEJ – ZDROJ ENERGIE

Kokosový olej lze používat za normálních okolností do objemu cca 4 polévkových lžic denně (30–40 g). Na uvedené množství je možné vystoupat po určitém návyku. U určitých zdravotních problémů se může jednat i o jediný užívaný tuk. Zde upozorním na jedno mírné negativum – větší dávky kokosového tuku výrazně urychlují činnost štítné žlázy a je tedy možné si vyvolat úzkostné stavy. Ty ovšem po jeho vysazení velice rychle odezní. Člověk si tedy musí najít svou ideální dávku.

KOKOSOVÝ OLEJ

  • je složen převážně z nasycených mastných kyselin s krátkým nebo středně dlouhým řetězcem (asi 45 % mastné kyseliny laurové, dále kyseliny kaprové, kaprylové a myristové aj.), které v těle působí jako antioxidanty, obsahuje také kyseliny s antimikrobiálním efektem, které likvidují infekční mikroorganismy – působí proti virům, plísním a bakteriím (efektivní při léčbě infekcí, kandid, herpesů apod.), a velké množství vitaminu E;
  • neusazuje se v těle, tráví se pomaleji než sacharidy, a tak dodává organizmu energii postupně, pomáhá při diabetu, poruchách štítné žlázy, při léčbě podvýživy, má příznivý účinek na trávení a absorpci živit, na prevenci v boji proti infekčním a degenerativním onemocněním, povzbuzuje imunitu, podporuje hojení ran, pomáhá vyrovnat výkyvy hladin krevního cukru (glykemii), díky obsahu kyseliny laurové pomáhá snižovat hladinu tzv. zlého cholesterolu, pomáhá při redukci váhy – k nastartování hubnutí se doporučuje užívat 2–4 lžíce oleje denně (během jídla nebo před jídlem);
  • díky obsahu nasycených mastných kyselin je odolný proti oxidaci – žluknutí, je velmi vhodný na smažení a pečení

 

LECITIN – POMÁHÁ ZLEPŠIT PAMĚŤ

Další látkou byl v předchozím vydání zmiňovaný lecitin a na něj navazující vitaminy skupiny B, konkrétně cholin a inositol. Tyto dva vitaminy lecitin přímo obsahuje. Pokud se týká samotného lecitinu, ten vykazuje spoustu zdravotních výhod a jeho pravidelné užívání prokazatelně nemá žádná rizika. Lecitin v prášku lze běžně koupit a dá se brát v dávce až 10 g denně. Zde bych doporučil používat lecitin nesójového typu, například slunečnicový nebo vaječný, které jsou sice dražší, ale obcházejí problematiku genetické modifikace sóji. To, zda sója je či není geneticky modifikovaná, si běžný smrtelník není schopen ověřit, musí tedy věřit, že jde o geneticky nemodifikovaný lecitin. V dnešní době bych otázku víry (vztaženo ke kvalitě potravin v ČR) raději posuzoval dle hesla: „Důvěřuj, ale prověřuj!“

LECITIN

  • nezbytný pro mnoho tělesných funkcí – pomáhá vytvářet buněčné membrány a usnadňuj transport tuků a živin z/do buněk, podporuje reprodukci a vývoj plodu i dítěte, nezbytný k udržení zdravých jater, žlučníku a srdce;
  • stavební součástí nervové tkáně, pomáhá zlepšovat paměť u nemocných s Alzheimerovou chorobou nebo v prevenci vrozených defektů nervové trubice, při zvyšování výkonu ve vytrvalostních sportech a léčení nervových tiků a záškubů, vyvolaných antipsychotickými léky;
  • snižuje cholesterol, lze podávat jako lék proti rakovině;
  • obsažený v mnoha potravinách – játrech, vejcích, sójových bobech, zelí a kapustě, arašídech a pšeničných klíčcích; přidává se i do vyráběných potravin – zmrzliny, čokolády, umělých tuků či salátových zálivek, kde pomáhá rozpouštět nebo emulgovat tuky;
  • vytváří se i v těle;
  • považován za vynikající zdroj cholinu, zejména ve formě fosfatidylcholinu;
  • obvykle se podávají 2× denně dvě tobolky po 1 200 mg, lze ho užívat i v granulích – 1 lžička obsahuje 1 200 mg lecitinu;
  • ve vysokých dávkách může vyvolat pocení, nevolnost, zvracení, nadýmání a průjem.

 

CHOLIN A INOSITOL – OPRAVÁŘI JATERNÍCH FUNKCÍ

Tyto vitaminy patří k jedněm z nejlepších opravářů jaterních dysfunkcí. Hlavně cholin je schopen v denní dávce 1–3 gramů efektně a víceméně se 100 % zárukou zlepšit jaterní funkce v průběhu 30 dnů. Opět ale musím upozornit na jedno dílčí riziko, které se netýká geneticky zdravých jedinců s játry poškozenými lihem nebo chemií, ale jež se může projevit u osob s genetickou poruchou s názvem MTHFR. Ta není medicínsky takřka zmiňována, a přesto je v naší populaci poměrně častá. A je – bohužel – dědičná. Při této poruše dochází ke špatné methylaci. Konkrétně cholin je dárcem methylů. Postižení jedinci, jichž se v naší populaci vyskytuje cca 20 %, si tedy mohou vyššími dávkami cholinu vyvolat stavy úzkosti, které poměrně snadno eliminují jeho vysazením, případně dodáním vitaminu B3 niacinamidu, jež methylaci výrazně blokuje. S ohledem na výše zmíněné by měly být ve střehu především osoby, které mají zjištěnu vyšší hladinu homocysteinu, což je v podstatě signalizace špatné methylace.

 

POZNÁMKA AUTORA

Cholin a inositol lze zakoupit jako potravní doplněk i v čisté variantě, v ČR bohužel není běžně dostupný, takže je třeba zapátrat v zahraničí. V našich podmínkách je dostupný přípravek Lipovitan, varianta s cholinem a inositolem. Pozor ale – Lipovitanů je více druhů a cholin a inositol obsahuje jen jeden z nich, je tedy potřeba pozorně prostudovat informace na obalu. Tohoto Lipovitanu je možné užívat 7 tablet denně, jedno balení by mělo stačit na zhruba měsíční kúru, která určitě stav jater výrazně zlepší.

 

CHOLIN (VITAMIN B11)

  • podílí se na využití tuků a cholesterolu, zabraňuje jejich hromadění v organismu a vytváří ochranu jater před poškozením alkoholem, toxiny a léky, zajišťuje přepravu tuků do buněk, je také stavební látkou pro acetylcholin, který je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku a do nervosvalové ploténky, společně s vitaminem B může upravovat špatné trávení;
  • při jeho nedostatku vzniká nephritis (zánět ledvin), zvyšuje se krevní tlak i hladina cholesterolu LDL, dochází k zánětu jater, objevuje se snížená snášenlivost tuků, nervosvalové poruchy, žlučové kameny. Pomocí cholinu lze upravit vysoký tlak, zlepšit spánek, mizí i otoky a oční poruchy;
  • nedostatek se také projevuje zhoršenou schopností soustředění, zapomnětlivostí, bolestí hlavy, vysokým krevním tlakem, poruchou paměti (krátkodobé i dlouhodobé)zánětem ledvin, zánětem jater, vysokým cholesterolem nevolností, hučením v uších, bušením srdce, zácpou;
  • bohatým zdrojem jsou vaječné žloutky, játra, mozeček, srdce, ledvinky, obilné klíčky, mléko, lecitin ze sójového oleje, pivovarské droždí, listová zelenina, burské oříšky;
  • lze ho získat z lecitinu, ale lepším zdrojem je fosfatidylcholin (3× denně 500 mg) nebo čistý cholin (3× denně 500 mg), bývá součástí kombinovaných lipotropních směsí;
  • užívání vysokých dávek (10 g denně) způsobuje tělesný zápach po rybách a poruchy srdečního rytmu, nechutenství, bolest svalů;
  • v běžné stravě je cholinu dostatek, vyšší nároky na potřebu vznikají při vystavení dlouhodobému psychickému stresu, nadměrným nárokům na paměť či při konzumaci tuhých tuků.

INOSITOL (VITAMIN B8)

  • méně známý vitamin skupiny B s protirakovinným účinkem; kromě jiného působí proti vzniku rakoviny prsu a prostaty;
  • vitamin mládí, vitality a zdraví, významný antioxidant, působí proti volným radikálům, má i mnoho dalších příznivých účinků;
  • nachází se přímo v buněčných membránách (srdci, mozku, kostech, svalech i pohlavních orgánech, v oční čočce), podílí se na metabolismu mastných kyselin a cholesterolu, zabraňuje jejich ukládání v játrech;
  • působí proti stárnutí buněk, pomáhá předcházet vzniku civilizačních onemocnění – cukrovce, rakovině, vysoké hladině cholesterolu atd., zmírňuje potíže související s klimakteriem, významně chrání játra u nemocných žloutenkou; podporuje chuť k jídlu, zabraňuje žaludečním potížím, tvorbě větrů, odstraňuje zácpu, je účinný při léčbě lupénky a ekzémů;
  • tělo si ho neumí v dostatečném množství vytvořit samo, je nutné ho přijímat potravou – vyskytuje se v sóji, ovoci (grapefruitech a hroznech), celozrnných potravinách, zelenině (zejména zelí), rýži, mase (především játrech, srdci a mozečku) a v mléce;
  • vhodné je i užívání potravinového doplňku, nejvýznamnějším zdrojem inositolu je přípravek Inocell – je ideální pro lidi se sklonem k civilizačním chorobám, ženy v klimakteriu, dlouhodobě nemocné, lidi se sklonem k předčasnému stárnutí, vede i k zachování krásné pokožky a zdravých vlasů;
  • doporučená denní dávka není přesně stanovena (pro dospělého člověka se jako preventivní dávka doporučuje 1 gram/den), potřebu zvyšuje pití kávy, alkoholu a užívání antikoncepčních přípravků;
  • případy toxicity nejsou známy, i přesto je nutno zachovávat určitou opatrnost.

 

OSTROPESTŘEC SILYMARIN – PODPORUJE IMUNITNÍ SYSTÉM

Nejlepší – a světově uznávanou – léčivkou na játra je ostropestřec, respektive látka v této bylině obsažená s názvem silymarin. Z ostropestřce jsem v jednom minulých vydání RPN č. (7/2010) zmiňoval kašičku, kterou lze připravit takto: čerstvé semeno rozdrtíme v mixeru nebo tříštivém kávomlýnku a okamžitě smícháme s ostropestřcovým nebo olivovým olejem na tuhou kaši. Tu uchováváme v ledničce a po postupném nájezdu můžeme užívat polévkovou lžíci kaše až 3x denně. Zhruba po 3–4 týdnech doporučuji udělat kratší pauzu, aplikace je ale možná i dlouhodobě.

Ti, kterým kašička nechutná, nebo se nechtějí s její přípravou „patlat“, mohou zakoupit v lékárně silymarin v tabletách (konkrétně Silymarin 140 od firmy Generica), kterých lze užívat v intenzivní kúře 6 tobolek denně po dobu 3 týdnů. Pak je bezpodmínečně nutné přípravek na dobu nejméně 1–3 týdnů zcela vysadit. Při takto vysokém dávkování není dlouhodobé užívání bezpečné a rozhodně je nedoporučuji!

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

  • ovlivňuje správnou činnost gastrointestinálního traktu, působí protektivně jak na játra, tak i na žlučník, stimuluje tvorbu a vylučování žluče;
  • silymarinový komplex má tzv. hepatoprotektivní účinek – chrání játra od všech škodlivin, má čisticí a detoxikační účinek, přispívá ke snižování cholesterolu a cukru v krvi a tím, že odstraňuje toxiny z krve, má i antioxidační účinek a podporuje imunitní systém;
  • pro jeho čisticí charakter lze ho použít i u chronických otrav či snížené funkce jater;
  • semena se mohou požívat jak celá, tak i drcená nebo mletá, nejúčinnější je extrakt či po domácku vyrobená tinktura: povařením 50 g semen ostropestřce v 0,5 l vody připravíme odvar a následně přidáme 250 ml koncentrovaného lihu, při potížích s játry se užívá 4× denně 30 kapek;
  • vhodný je i čaj ze semen – povaříme jednu čajovou lžičku rozdrcených semen ve 250 ml vody. Je možné také žvýkat nažky ostropestřce.

 

schizandra

 

SCHIZANDRA ČÍNSKÁ a CHANCA PIEDRA - STIMULUJÍ A ČISTÍ ORGANIZMUS

Jako poslední byly v článku zmíněny bylina schizandra čínská a čaj Chanca Piedra, které výrazně stimulují a čistí organismus, a proto se určitě vyplatí je při problémech s játry vyzkoušet.

Schizandra čínská jsou malé černo-červené kuličky podobné sušeným borůvkám s celkem výraznou specifickou chutí, které není před konzumací třeba nijak upravovat. Stačí je pouze rozkousat, polknout a zapít vodou. Obvyklá dávka se pohybuje v rozmezí 1–3 g, přičemž na 1 g připadá cca 10 sušených plodů. Obvykle je vhodné rozdělit denní dávku do tří dílčích dávek, které přijímáme v průběhu dne.

SCHIZANDRA

  • silný a účinný adaptogen (= rostlinná droga vhodná pro zvýšení odolnosti organismu);
  • vhodná pro navození pocitu pohody, vyvážení stresu a přísun energie, její plody pomáhají na dlouhých cestách, které vyžadují soustředění, pomáhá lidem trpícím chronickým únavovým syndromem;
  • v čínské medicíně jsou plody využívány na zvýšení síly a chuti k milování, funguje i jako omlazující kůra pro ledviny, které jsou důležité pro potenci u mužů; je využívána i při těžkém poškození jater (napadení hepatitidou), u diabetiků normalizuje hladinu cukru v krvi;
  • obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitaminy E a C, beta-karoten, selen, jód, kobalt, sodík, draslík, zinek, v semenech jsou přítomny i mastné kyseliny – linolová, linoleová, olejová, lignany – schizandrin A, B a C, schizandrol atd.;
  • doporučené dávkování: 1 sušený plod / 1 kg tělesné hmotnosti (množství lze snížit o 30 %), překročení dávky vede až ke ztrátě požadovaného účinku, u některých jedinců vyvolává průjem, maximální doporučená denní dávka je 15 g. V těchto dávkách lze schizandru užívat i 100 dní, účinky jsou ale znatelné už po pár týdnech. Sušené plody je nutno poctivě rozkousat.
  • užívání schizandry by měli zvážit jedinci trpící horkostí plic a těhotné a kojící ženy.

 

Chanca piedra je čaj z natě této byliny, při kúře se používá 1–2 polévkové lžíce natě svařené v 1 l vody (vaří se cca 5 minut). Tato dávka se pije ve třech dílčích dávkách během dne. Čaj lze užívat dlouhodobě, nemá žádné vedlejší účinky.

CHANCA PIEDRA

  • tzv. drtič kamenů se používá ve fytoterapii zejména při urologických obtížích – je močopudná, má schopnost rozpouštět močové kameny. Působí na uvolňování hladkého svalstva, má analgetické a protizánětlivé účinky, lze ji využít při zánětu močového měchýře, jater a ledvin, při pohlavních onemocněních, ale i při běžných střevních infekcích, při menstruačních bolestech;
  • je vhodná pro detoxikaci, pozitivní účinky byly prokázány u nemocí, jako jsou žloutenka a malárie. Chanca Piedra zabíjí viry, zvyšuje funkci jater, pomáhá správně trávit tuky (odbourávání tuků z jater) a snižuje cholesterol;
  • snižuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, pomáhá i při chřipce – zabíjí bakterie i viry a snižuje záněty a horečku. Pro mírné projímavé účinky lze užít při zácpě. Prokázána schopnost zpomalovat nebo zastavit rakovinné bujení. Podporuje zvýšené vylučování kyseliny močové, vhodná pro lidi trpící dnou a revmatickým onemocněním kloubů.
  • doporučené dávkování: na 1 l dáme 1–2 polévkové lžíce sušené byliny. Jen krátce povaříme (cca 5 min) a scedíme. Nálev užíváme 3× denně.
  • pozor – Chanca Piedra není vhodná pro těhotné ženy, diabetiky a jedince se srdečními problémy. U mužů snažících se o potomky je doporučena konzultace s lékařem.

 

ZÁVĚR

Na jedna játra snad bohatě dost! Tak vyzkoušejte, co se vám bude líbit. Uvidíte, jak vaše smutná játra budou zase veselá.

 

UPOZORNĚNÍ

Nic v tomto článku není zamýšleno jako lékařská rada. Pro lékařskou diagnózu, radu a pomoc navštivte, prosím, svého lékaře.

 

Připravil Jaroslav Zajíček, léčitel – Poděbrady, e-mail: , skype: j.zajicek.samos, www.zdravi-az.cz

Foto Thinkstock


 

 

 

 

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

29 / 11 / 2017
VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

VITAMÍN K: Na srážlivost krve i na pevné kosti (2. díl)

více
24 / 11 / 2017
MED A JEHO VYUŽITÍ

MED A JEHO VYUŽITÍ

více
22 / 11 / 2017
DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

DOKTOR JABLKO: Proč pěstovat jablka

více
16 / 11 / 2017
ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

ŠTÍTNA ŽLÁZA = ZÁKLAD VŠEHO

více
14 / 11 / 2017
ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

ZDRAVÉ PODZIMNÍ PLODY A JEJICH VYUŽITÍ

více
2 / 11 / 2017
Malebné podzimní Lázně Mšené

Malebné podzimní Lázně Mšené

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace