Chcete si vypěstovat svůj vlastní česnek?

ZAHRADA  |  DISKUSE (1)
06 / 11 / 2014
Chcete si vypěstovat svůj vlastní česnek?

Bez česneku se nedá vařit… Proto jeho obliba mezi pěstiteli neklesá a naopak stále přibývá těch, kteří se snaží mít vlastní výpěstky. Ne každý však dokáže vypěstovat opravdu kvalitní rostliny. Závisí to totiž na celé řadě ukazatelů, jako je půdní typ, klimatické podmínky dané oblasti a v neposlední řadě i odrůda.

Vzhledem k výše uvedenému je bezpodmínečně nutné dodržet několik zásad již při výsadbě rostliny. Především se jedná o  termín výsadby, zdravotní stav volbu české odrůdy a taky o moření sadby.

Český nebo z dovozu?

V posledních letech se k nám valí česnek z nejrůznějších konců světa, především ale z Číny, Argentiny, Španělska, Maďarska a Polska. Kdyby tomu tak nebylo, asi by české hospodyňky musely na česnek zapomenout. Pěstební plochy česneku se totiž u nás natolik zmenšily, že produkce absolutně nepokryje tuzemskou poptávku.
Horší situace díky tomu nastává v potřebách sadbového česneku. V tuzemských podmínkách vyhovují české odrůdy, prověřené léty šlechtění. Nahradit sadbu dovozovým česnekem, navíc z Asie, skutečně nelze. Jak ukázaly poslední roky, takový česnek u nás vymrzá a je tedy pro výsadbu absolutně nevhodný. Tak se konečně ukázalo, že nesmyslná rozhodnutí, vedoucí ke zrušení pěstebních ploch, jsou krátkozraká a škodící.



Nenaleťte při nákupu sadby

Letošní rok, po loňské extrémní neúrodě, česneku docela přál, a tak je ho na trhu poměrně dost. Přesto jsou pěstitelé lákáni ke koupi ne právě levných česneků nejrůznějšího původu s tvrzením, že takový česnek mohou klidně i vysadit. S oblibou bývá tento česnek označován za „vhodný k sázení“. To je však posuzováno jako klamání spotřebitele, postižitelné státními kontrolními úřady; ty se také aktuálně na česnek zaměřují.

Jedná se totiž často i o 100% předražený konzumní česnek bez ověření zdravotního stavu a jakosti či odrůdové pravosti. Poměrně často se totiž setkáváme s prodejem anonymních variant levných zahraničních odrůd, vydávaných za populární české odrůdy. Pokud takový česnek zasadíme, můžeme si - kromě nízké a nekvalitní sklizně - také zavléci na svou zahrádku houbové choroby a hlavně škůdce ve formě háďátka zhoubného (Dytilenchus dipsaci); to nám pak může způsobovat řadu problémů i na ostatní cibulové zelenině po mnoho dalších let.

Prověřte si prodejce

Proto kdo chce mít jistotu v odrůdě a kvalitní sadbě, musí vyhledat prodejce, kteří nabízejí česnek, vyráběný jako sadbový. Prodejce pravého sadbového česneku prodává své zboží s označením odrůdy a zpravidla velmi ochotně předloží na požádání doklad o uznání sadby - takzvaný „uznávací list“. Zde je kromě označení odrůdy uvedena partie, jako jedinečné číselné označení; podle toho pak lze dohledat původ a místo pěstování konkrétní sadby.

Pozor však i na množství, uvedené v příslušném dokladu; mělo by odpovídat celkovému prodejnímu množství sadby prodejce. Pokud vám totiž někdo předloží doklad na pouhých 5 kg sadby, zatímco je obklopen pytli tzv. sadbového česneku, může rovněž prodávat česnek pochybného původu i kvality, často i ze zahraničí, kterému naše podmínky nesvědčí. Poctivý prodejce také nebude mít problém napsat na svůj prodejní doklad označení „sadbový česnek“.

Pravé české odrůdy

Je jich poměrně dost a mají rozdílné vlastnosti, co se týče vzhledu, chuti i skladovatelnosti.

Bílý ozimý paličák Dukát má velké stroužky a pevnou palici, výbornou chuť s výraznými silicemi a příjemnou česnekovou vůni. Tato odrůda je velmi oblíbená v kuchyních nejen kvůli chuti, ale i z praktických důvodů, protože se snadni čistí.



Fialový ozimý paličák Unikat s větším množstvím středně velkých stroužků patří mezi nejranější ozimé paličáky se sklizní již v posledním týdnu června. Takže pokud pěstitel vyjíždí v létě na dovolenou, nemusí se bát, že mu česnek někdo z pole ukradne. Navíc vyniká skvělým výnosovým koeficientem v poměru vysázeného množství a dlouhou skladovatelností. Tato odrůda nejlépe zvládla loňskou kritickou zimu.

Jarní bílý nepaličák Lumír vykazuje skvělou skladovatelnost - až do nové sklizně česneku a má příjemné silice. Používají jej s oblibou lidé, kteří jsou citlivější na česnek jako takový. Přestože se jedná o česnek jarní, lze jej sázet s jistotou i na podzim.

Za vyzkoušení stojí i Benátčan, Karel IV, Bjetin, Džambul, Lukan ad.

Pozor na chyby při výsadbě

Česnek se v zásadě rozděluje typově na paličáky a nepaličáky. Na podzim se vysazují převážně paličáky; vhodným termínem je konec října až listopad, dokud nezamrzene zem. Výhodou pozdní výsadby je zakořenění stroužků během zimy, nikoli vyrašení nadzemní části. Avšak pozor! Palice se musejí rozdělit na jednotlivé stroužky.

Základní podmínkou úspěšného pěstování je zdravá sadba. Avšak pozor! Nikdy nepoužíváme stroužky z palic byť i jen částečně napadených.

Při pěstování česneku bychom neměli zapomínat na důkladné namoření, abychom předešli vzniku houbových chorob.

Po namoření a oschnutí vysazujeme jednotlivé stroužky na předem připravený záhon pomocí sázecího kolíku do hloubky asi 5 cm. Avšak pozor! Stroužky musíme sázet kořenovou částí dolů, jinak dochází k deformacím sklizených rostlin, které se musejí při růstu v zemi nejprve „obrátit“.


Připravila: Ludmila Dušková, foto: autorka; vydáno v RPN 11/2013



Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

14 / 12 / 2017
SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

více
13 / 12 / 2017
Užitková zahrada v prosinci

Užitková zahrada v prosinci

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

více
10 / 12 / 2017
Chráníme rostliny a stromy v zimě

Chráníme rostliny a stromy v zimě

více
8 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace