Ovocné brambory

ZAHRADA  |  DISKUSE (1)
25 / 04 / 2013
Ovocné brambory

Brambory pěstovali prapůvodně indiáni v Jižní Americe. Do Evropy - do Španělska - se dostaly až v 16. století. U nás se s jejich pěstováním začalo až začátkem 18. století. V současnosti představují neodmyslitelnou součást našeho jídelníčku.

Připravila: Ludmila Dušková, foto: autorka

V současné době je zapsáno ve státní odrůdové knize na 140 odrůd a vybrat si z takového množství dá především začínajícím pěstitelům pořádně zabrat. Vzhledem k cenovým relacím a neustálému zmenšování ploch navíc udělá dobře každý, kdo vsadí na vlastní sklizeň. Rozhodně je ale z čeho vybírat a lze také vyzkoušet i trochu jiné brambory než ty, které jsme doposud pěstovali.

Výběr odrůdy

Vychází především z konkrétních klimatických podmínek, ve kterých budeme brambory pěstovat. Vybírat je možné:

Podle délky vegetační doby: odrůdy velmi rané,  rané, polorané a polopozdní až pozdní.

Podle varného typu (vyjadřuje převažující využití vařených hlíz u přímého konzumu): varný typ A (do salátů a jako příloha); varný typ B (pro přípravu jídel všeho druhu a jako příloha; varný typ C (především do těst a kaší).

Zahrádkáři a drobní pěstitelé volí pro své zahrádky odrůdy s kratší vegetační dobou, nejčastěji mezi 70 až 90 dny. Krátká vegetační doba má vliv na zdravotní stav rostlin, kdy porost nestačí ohrozit plíseň bramborová ani mandelinka bramborová. Rozhodně se vyplatí využít předklíčenou sadbu.

Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Rosara, Dali, Princess, Primadona, Anabelle, Balana, marabel, Keřkovské rohlíčky a mnoho dalších. V sortimentu je zařazena obrovská škála odrůd a je z čeho vybírat.

Proč zůstávat u klasiky?

Je ale možné vyzkoušet i brambory barevně odlišné. Vzhledem k netradiční barvě dužniny, připomínající barvou různé ovoce, dostaly název „ovocné“.

Brambory borůvkové: Mají dužninu sytě fialovou, ale nejsou jedovaté, jak by si snad někdo mohl myslet. Svou chutí i použitím se vyrovnají klasickým odrůdám. Jsou vhodné na vaření jako příloha, dokonce je z nich i výborná kaše a knedlíky. Netradiční barva se vařením neztratí, a tak zkuste návštěvě připravit dvoubarevnou kaši, nebo fialové hranolky.

Brambory jahodové: Mají dužninu červenou, připomínající zralé jahody. Jsou velmi úrodné, vyznačují se všestrannou využitelností a dobrou skladovatelností. Zanedbatelný není ani jejich dobrý zdravotní stav; natě jsou vitální a pozoruhodná je i poměrně malá náchylnost k plísním.

Brambory citronové: Vyznačují se kanárkově žlutou barvou dužniny, připomínající zralé citrony. Mají vynikající chuť a dají se využít nejen jako příloha, ale i na výrobu hranolků. Výborná je kombinace všech tří druhů nejen jako barevná příloha, ale i jako trojbarevná kaše či knedlíky.

Brambory Apači: Dostaly jméno podle indiánského kmene a příčinou bude maskovací mozaika na slupce, kdy základní barvu hlíz střídá vínová kresba. Hlízy tak působí jako důmyslně pomalované válečnými barvami. Dužnina je světle žlutá, varný typ B. Odrůda je určená pro všestranné využití již vzhledem k varnému typu. Protože barevný je jen povrch hlíz, uplatní se nejlépe jako příloha, kdy se brambory podávají vařené ve slupce. 

Příprava sadby

Je u všech druhů brambor stejná. Jedním z důležitých předpokladů pro ranou sklizeň je příprava předklíčené nebo zakořenělé sadby. Nejlépe během února až začátkem března se hlízy umístí do lísek tak, aby korunková část s více očky směřovala vzhůru. Lísky je nutné umístit do světlé místnosti a až do doby výsadby se předkličují při teplotě 12 až 15 °C. Měly by vytvořit silné klíčky, dlouhé maximálně 2 cm.

Pozor! Nikdy neumisťujte předkličované hlízy do tmy! Klíčky se vytahují a sadba ztrácí na kvalitě. Pokud chce někdo získat sklizeň co nejranější, je možné sadbu nechat zakořenit. V lískách se za tímto účelem prosypou kompostem nebo rašelinou asi 10 dní před výsadbou. Hlízy pustí kořínky, které pro ně znamenají určitý náskok po výsadbě na záhon. 

Pěstební nároky

Brambory vyžadují lehčí až středně těžké humózní půdy, nejlépe písčité až hlinitopísčité. V rámci ČR se dají pěstovat v kterémkoli klimatickém regionu. Vyhovují jim chráněné polohy, nevhodné pro pěstování jsou těžké zamokřené půdy. Náročné jsou ze živin především na draslík. Půdu pro výsadbu je nutné připravit již na podzim. Základní podmínkou je důkladné zrytí pozemku se zapravením chlévského hnoje případně kompostu do půdy. Zpracování půdy má pro brambory rozhodující význam, protože vyžadují půdu kyprou, přílišné utužení se následně projeví redukcí výnosu. Na jaře před výsadbou se využívají průmyslová hnojiva, a to síran amonný, superfosfát a síran draselný v dávkách 30, 50 a 40 g na 1 m2. Aplikace se provádí při jarní přípravě půdy, kdy se záhony po zimě kypří  a vláčí.  

Letošní výsadba? Nic jste nezmeškali!

Brambory se vysazují podle průběhu počasí, letos vzhledem k dlouhotrvajícímu chladnu, se výsadba posunula na duben a v oblastech s dlouhodobou sněhovou pokrývkou pokračuje až do května. Kdo by si chtěl brambory zasadit ještě letos, nemá rozhodně zmeškáno. Vyhřátá zem hlízám svědčí, rychle rostou a doženou všechna zmeškání zaviněná přírodou. Výsadba se provádí do mělkých brázd asi 30 cm od sebe. Nejvhodnější vzdálenost řádků při domácím pěstování je 70 cm. Vysazování brambor patří mezi první jarní větší práce a zapojit se mohou i děti. 

Článek z časopisu Recepty rpima nápadů č. 5/2013.

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

14 / 12 / 2017
SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

více
13 / 12 / 2017
Užitková zahrada v prosinci

Užitková zahrada v prosinci

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

více
10 / 12 / 2017
Chráníme rostliny a stromy v zimě

Chráníme rostliny a stromy v zimě

více
8 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace