Skladování jablek má svá úskalí

ZAHRADA  |  DISKUSE (0)
29 / 01 / 2011
Skladování jablek má svá úskalí

Mohli byste si myslet, že utrhnout jablko a dát ho někam do bedýnky není nic složitého, ale právě způsob sklizně a uložení plodů má vliv na jejich skladovatelnost.

Připravil: Jan Kopřiva, foto: autor

Jak tedy na to? Jablko mírným pootočením odtrhneme i se stopkou; bez ní by se doba skladování značně zkrátila a riziko napadení skládkovými chorobami zvýšilo. Plody ukládáme opatrně do proutěných nebo plastových košíků a dále pak do plastových přepravek, nejlépe v jedné vrstvě; zajistíme tak pravidelnou kontrolu během skladování. Mezi sadaři dochází často ke sporu, zda ukládat jablka stopkou dolů či nahoru. Těžko říci, ale pravda je, že při skladování stopkou dolů může vzniknout otlak a dojít k zahnívání. Vhodný je temný sklep s teplotami od 2 do 5 0C a vzdušnou vlhkostí 90 %, kde se skladuje výhradně ovoce, protože jablka snadno přijímají jiné pachy. Do suchého sklepa se vyplatí umístit odpařovače - plastové tácy s vodou či namočenými hadry. Voda se podle potřeby pravidelně doplňuje. Nezapomínáme ani na neustálé větrání - středně silné s prouděním vzduchu 1 – 2 m.s-1. Optimální je sklep s přívodem čerstvého vzduchu u země a s odvodem ve stropě. Je-li proudění slabé, osadíme odvod sacím ventilátorem. Mezi důležité pomůcky patří minimomaximální teploměr, registrující výkyvy teplot, a také vlhkoměr, ukazující relativní vlhkost ovzduší.

Hořká pihovitost

Je závada nejen estetická, ale i chuťová. Dužnina pod pihami je hořká a zkazí celé jablko. Jde o fyziologický jev - důsledek nedostatku vápníku. Při skladování se na slupce objeví šedozeleně zbarvené, mírně propadlé skvrnky, které se často rozrůstají, dužnina je prorostlá hnědými, hořkými skvrnami velkými 3 až 5 mm. Zásadní roli při vzniku choroby hraje přehnojování dusíkem a draslíkem a nedostatečné vápnění půdy. Hořkou pihovitostí více trpí příliš velká jablka s řídkou dužninou, zvláště bujně rostoucích mladých stromů, nebo stromů radikálně zmlazených. Nepříznivě působí i nevhodné půdní a povětrnostní poměry. V průběhu vegetace se jako účinné léčebné opatření doporučuje tzv. mimokořenová výživa - postřik na list prostředkem Wuchsal Sus Kalcium.

Moniliová hniloba jádrovin

Slupka i dužnina plodů měkne a hnědne. Na hnědých skvrnách se většinou vytvářejí soustředné kruhy špinavě bílých polštářků. Napadené plody většinou opadávají či mumifikované visí na stromech. Objeví-li se choroba ve skladovaném ovoci, je pro ni typická suchá hniloba - plody jsou kožovité, nezcvrklé, černé, lesklé, bez soustředných kruhů. Ojediněle bývají napadeny i větvičky či květy. Choroba napadá jabloně, hrušně, kdouloně i lísku obecnou (postupné hnědnutí a opad plodů). Zárodky choroby přezimují především v korunách stromů na mumifikovaných plodech i na opadlých či nevhodně likvidovaných napadených plodech. Za vegetace se šíří větrem, vodou i hmyzem. K infekcím dochází především po poranění (kroupy, vosy a obaleč jablečný), nejčastěji za deštivého teplejšího počasí. V sadech ošetřovaných proti strupovitosti je výskyt moniliové hniloby minimální. Ve skládce se choroba šíří i přerůstáním z dotýkajících se plodů. I když proti této chorobě není speciální ochrana, zabírá proti ní většina přípravků na strupovitost.

Článek z RPN č. 12/2010

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

14 / 12 / 2017
SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

více
13 / 12 / 2017
Užitková zahrada v prosinci

Užitková zahrada v prosinci

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

více
10 / 12 / 2017
Chráníme rostliny a stromy v zimě

Chráníme rostliny a stromy v zimě

více
8 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace