Nenechte slimáky rozmnožit

ZAHRADA  |  DISKUSE (1)
15 / 08 / 2016
Nenechte slimáky rozmnožit

Postrachem každého pěstitele rostlin jsou nejrůznější škůdci a rovněž choroby, které mohou napadat rostliny. Někdy je jejich odhalení obtížné, a tak si jejich výskytu všimneme pozdě. To platí také o slimácích, kteří v okamžiku vlhčího počasí vylezou ze svých úkrytů a začnou plenit naši zahradu.

Plzáci vše pilně strouhají radulou, jazykem posetým drobnými „zoubky". Kdyby plzáků bylo jen několik, ztráty ani nepocítíme. Jsou však přemnoženi a schopni zlikvidovat celou zahradu. Bránit ji proto musíme od jara do podzimu - a slimáčí sezóna právě vrcholí.

Slimák španělský

Plzák španělský (Arion lusitanicus) se stal celoevropskou pohromou. Pochází z Pyrenejského poloostrova, západní Francie a Anglie. Před 50 lety se začal rozšiřovat dále spolu se zemědělskou činností. Brzo obýval celou Evropu a dostal se až do USA. U nás byl poprvé spolehlivě určen v roce 1991 a od té doby se v kulturní krajině invazně šíří. Svou velikostí se podobá našemu původnímu plzáku lesnímu (Arion rufus). Tento na potravu skromnější příbuzný však dorůstá ještě větší velikosti a liší se i zbarvením.

Plzák španělský dorůstá délky asi 12 cm a jeho zbarvení má různé odstíny oranžovohnědé barvy. Mladí plzáci se ještě lépe rozpoznají, protože jsou pestře zabarveni v odstínech žluté až hnědé se dvěma světlými pruhy na zádech. Všichni slimáci jsou velkými ničiteli rostlin, zejména zeleniny. Vylézají večer z temných a vlhkých úkrytů a zkonzumují, na co přijdou. Nejvíce slimáků bývá koncem května a v červnu. Ovšem letos, vzhledem k mírné zimě a brzkému nástupu jara, je bylo možno očekávat i dříve. Důležité je zahradu, záhony a různá zákoutí pravidelně kontrolovat. Slimáci jsou nejaktivnější po dešti nebo po zálivce, proto, je-li to možné, zaléváme rostliny pouze ráno.

Slimáci na houbách

Přemnožení slimáci

Slimáček síťkovaný

CO PLATÍ NA SLIMÁKY

  • Lze si připravit takovou past pro slimáky, abychom odhalili, že již brzy začne jejich invaze. Na stinném místě položte prkno a pod něj vlhký hadr. Skrýš každý den kontrolujte a hned při prvním výskytu slimáků je třeba proti nim zasáhnout.
  • Mezi další osvědčené lidové metody patří likvidace slimáků prostřednictvím horké vody, do které se musí naházet, vylepšením je i použití solného či saponátového roztoku, předpokladem úspěchu je ale jejich ruční vysbírání předem.
  • Zajímavé řešení spočívá v instalaci kelímku s pivem. Věřte, nebo ne, pivo slimákům chutná možná ještě více než lidem. Jsou doslova schopni se propít až ke smrti. Vylepšením je i umístění piva do vydlabané půlky melounu, která se zapustí po okraj do záhonu. Do rána je taková past plná.
  • Je možné využít i různé mechanické zábrany kolem záhonů, třeba nastýláním listů kapradí, otruby, či rozdrcené vaječné skořápky, ale i na tyto překážky slimáci brzy vyzrají, a je proto vhodné zasáhnou razantně.
  • Vyplatí se použít účinné kontaktní a požerové moluskocidy proti všem druhům slimáků a plzáků v zahradě – přípravky ve formě granulované návnady k přímému použití k ochraně jahodníku, zeleniny a okrasných rostlin s rychlým účinkem. Pro slimáky jsou vysoce atraktivní, přijímají je jako potravu a následně hynou.

 

Text: Ing. Ludmila Dušková :: Foto: Isifa/Shutterstock :: Odpovědná redaktorka: Monika Šestinová

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

14 / 12 / 2017
SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

SNÍH: Kde (ne)solit a jak ho využít

více
13 / 12 / 2017
Užitková zahrada v prosinci

Užitková zahrada v prosinci

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

ZAHRADNÍ PORADNA: Plody ořechů pokryté černým obalem

více
12 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

ZAHRADNÍ TECHNIKA: Základní údržba sněhové frézy

více
10 / 12 / 2017
Chráníme rostliny a stromy v zimě

Chráníme rostliny a stromy v zimě

více
8 / 12 / 2017
ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

ZAHRADNÍ PORADNA: Proč hnědnou a měknou jablka

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace