Taštičky za tři pade - Fritované rolky

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
18 / 02 / 2015
Taštičky za tři pade - Fritované rolky

Zvláštní druh fritovacího papíru z rýžové mouky pochází z Koreje a u nás ho seženete ve všech vietnamských prodejnách. Poznáte ho podle toho, že je na něm napsáno FRIT. Stačí nechat papír rozmrznout a rozebrat ho na listy – a můžete začít vyrábět rolky. Petr Jachnin se s tímto papírem učil pracovat u skutečných profesionálů přímo v proslulé vietnamské tržnici SAPA…

Náplně do těchto rolek se vždycky vyrábějí naslano. Petru Jachninovi se osvědčuje kombinace nadrobno sekaného masa, hub a zeleniny. Nic z toho by však nemělo být syrové, protože proces smažení je zde rychlý a suroviny by se tak nestačily uvnitř dostatečně udělat (zejména u kuřecího a vepřového masa by to bylo nebezpečné…). Maso by tedy mělo být blanšírované, houby nakládané a zelenina sterilovaná nebo předvařená. Volte suroviny tak, aby je stačilo de facto jen prohřát. Jako koření se skvěle hodí Nasi goreng, zázvor, pepř a sůl. S různými druhy orientálního koření zde ale zacházejte opatrně, protože řada jich je určená jen k určitým druhům úprav – třeba pouze na čerstvé suroviny nebo naopak k důkladné tepelné úpravě. (Kupříkladu kurkuma by v rolkách zhořkla.)

Čtverec fritovacího papíru si položíme nakoso, do třetiny navršíme náplň a začneme balit rolky – zásadně přes roh! - podobně napevno, jako když se vyrábí suši. Kuchaři tomu říkají „na trubku“, tedy úplně natvrdo. Když zarolujeme do půlky čtverce, začneme skládat rohy - přehneme je doprostřed čtverce a zarolujeme (stále „na trubku“) až do konce.

Profesionálové smaží rolky ve směsi slunečnicového a olivového oleje (v poměru 1:1) ve vrstvě „na prst“ silné a s rolkou neustále otáčejí (rolují) dokola. Smažit ale můžeme i ve fritovacím hrnci. Není potřeba rolky namáčet v žádných omáčkách, jejich chuť je dostatečně výrazná sama o sobě.

Připravila: Ivana Hudcová, foto: Štěpán Luťanský

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace