Nejlepší vepřové vaří v Česku

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
26 / 01 / 2015
Nejlepší vepřové vaří v Česku

PRAHA, 25. ledna 2015 - Český tým šéfkuchařů vyhrál na European Catering Cupu v Lyonu cenu za nejlepší vepřový chod. Kapitán týmu Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, a Jan Horký, šéfkuchař Francouzské restaurace a Plzeňské restaurace v Obecním domě, vybojovali na prestižním mistrovství pro Česko celkové 4. místo. V kategorii nejlepší vepřový chod ale se svou moderní českou zabijačkou nechali za sebou celý gastronomický svět.

„Zabijačka patří k nejhlubším a nejvýraznějším tradicím české kuchyně,“ vysvětloval krátce po oznámení výsledků Radek David. „Trochu nás mrzelo, že se od ní u nás doma v poslední době rychle ustupuje. Proto jsme si řekli, že zkusíme něco velmi odvážného – totiž dát české zabijačce moderní střih a představit ji světové gastronomické špičce. Máme obrovskou radost, že se nám tahle odvaha vyplatila a že ji největší autority gastronomického světa dokázaly přijmout a ocenit.“ceske menu

Z vepřového masa musely všechny šéfkuchařské týmy vytvořit celkem tři chody. Kromě toho bylo jejich úkolem připravit paštiku z kachny a foie gras, upravit lososovitého pstruha a jako dezert servírovat kombinaci čokolády, ananasu, kokosu a limetky.

Podmínky soutěže European Catering Cup jsou vždy stejné. Soutěžící musejí vařit ze stejných surovin a množství, které jim přidělí porota. První den je brífink, rozlosování kuchyní a uvítací ceremoniál, druhý den mají soutěžící 12 hodin na přípravu zadání a třetí den probíhá hodnocení poroty přímo na výstavišti v hale Paula Bocuse. Sobotní večer 24. ledna tentokrát přinesl vítězství i české gastronomii.

Už samotná účast mezi dvanácti nejelitnějšími kuchařskými týmy světa na prestižním European Catering Cupu ve francouzském Lyonu je velký úspěch. Radek David na tomto kuchařském mistrovství světa přitom Českou republiku reprezentoval už potřetí. Letos byl ale poprvé kapitánem týmu. Čtvrté místo český tým obsadil i před dvěma lety, tehdy v čele s Janem Horkým, se kterým si tentokrát vyměnili role. V úloze kouče oba podporoval Tomáš Levý, šéfkuchař restaurace Red Pif.

Na European Catering Cup, který je součástí veletrhu SIRHA (International Hotel Catering and Food Trade Exhibition), se pravidelně sjíždějí špičky světové gastronomie. Soutěž je určena pro profesionální

veprovy chod

kuchaře, kterým je nejméně 23 let. Tým je složen z kapitána a jednoho člena, každá země může vyslat jen jednu skupinu. Vedoucí týmu musí mít profesi

onální zaměstnání se sídlem v zemi, kterou reprezentuje. Vstup do soutěže je omezen na 12 týmů, které jsou přísně vybírány. Kromě České republiky tentokrát své země reprezentovali kuchaři z Brazílie, Francie, Itálie, Japonska, Madagaskaru, Mexika, Nizozemska, Švýcarska, Ukrajiny, USA a Vietnamu.

Každý z účastnících se států disponuje zároveň jedním hodnotícím komisařem. Ten ochutnává od všech týmů jednotlivé chody. Českým komisařem je pro tento rok Martin Svátek, šéfkuchař hotelu Nautilus. Mezi komisaři bývají takové hvězdy jako Frederick Anton, který získal tři michelinské hvězdičky.

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace