Třeboňský kapr v unikátních kapřích Jihočeských Jerkách

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
05 / 05 / 2014
Třeboňský kapr v unikátních kapřích Jihočeských Jerkách

Vychutnejte si cenami ověnčenou novinku z prémiového třeboňského kapra! Kapří Jihočeské Jerky [čtěte džerky] jsou lahodné plátky plné energie rybího masa vyrobené přirozenými postupy bez jakýchkoliv přídatných „éček“. Jsou konzervované pouze mořskou solí a kouřem, případně dochucené směsí lahodného koření a kořenové zeleniny. Jsou velmi zdravé; zachovávají si vysoký obsah rybího tuku a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Hodí se nejen pro dospělé, ale v nekořeněné variantě i pro děti a všechny, kdo se chtějí stravovat zdravě nebo dietně - dokonce i pro diabetiky či celiaky.

Kapr obecný patří mezi nejhojnější a nejrozšířenější ryby na světě. Jeho chov má v Evropě tradici přesahující 1000 let a v Číně byli kapři chováni dokonce už před naším letopočtem. Kapr se stal úspěšnou hospodářskou rybou v mnoha zemích především díky rychlému růstu a kvalitnímu masu.

Ve střední a západní Evropě se původně vyskytoval pouze v Dunaji  a některých jeho přítocích (na našem území na dolním toku Moravy a Dyje), odkud byl postupně uměle rozšiřován do ostatních částí Evropy již od dob Římské říše.
Během této doby bylo vyšlechtěno mnoho plemen a linií kaprů, kteří se liší výškou a proporcemi těla, zbarvením pokožky či ošupením. Kapr třeboňský byl prošlechtěn ve 2. polovině 19. století Josefem Šustou jako linie kvalitních českých kaprů a brzy se stal vyhledávanou rybou nejen v Čechách a na Moravě, ale také v zahraničí. Pravidelně byl dodáván například na trhy do Vídně.


Třeboňský kapr, jehož producentem je Rybářství Třeboň a.s., je dodnes považován za prémiovou rybu jak na domácím trhu, tak i v zahraničí. Tradiční způsoby jeho chovu v ekologicky čisté oblasti Třeboňské pánve jsou založené na vysokém podílu přirozené potravy v jeho výživě, jež spolu s pozvolnou dobou růstu ryby (3 - 4 roky) příznivě ovlivňuje kvalitu masa. Maso z Třeboňského kapra patří k velmi kvalitním potravinám s vysokou nutriční hodnotou. Z dietetického hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Proto by měl Třeboňský kapr patřit spolu s dalšími sladkovodními a mořskými rybami na stůl našich domácností v průběhu celého roku, ne pouze jako tradiční pochoutka neodmyslitelně spjatá se štědrovečerní večeří.


Kapr z jihočeské Třeboně se dočkal uznání kvality i ze strany Evropské unie, když v roce 2007 získal jedno z významných chráněných označení pro zemědělské a potravinářské produkty s platností ve všech státech Evropské unie – chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr.

Více informací o produktu můžete zjistit na stránkách Jihočeské Jerky.

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace