O zamilované králičí paštice

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
24 / 10 / 2017
O zamilované králičí paštice

Už mi ta gastronomická mánie začínala lézt krkem. Kam se člověk podívá, každý si fotí, co jí, a nutí to druhým na sociálních sítích, každý druhý televizní pořad je o vaření, v knihkupectvích na prvním regále kuchařky, kdo nevaří, jakoby nebyl. Ale, znáte to. Stačilo se zamilovat – a bylo to. Pro zatvrzelé neromantiky tyhle řádky asi nebudou, protože následuje příběh o lásce, jídle, vaření, nádobí a přerodu jedné nekuchařky v kuchařku. Tak abyste si potom nestěžovali.

Začalo to banálně. Nastěhoval se o patro výš. Pěknej kluk. Pak se jednou přišel omluvit za páteční mejdan, jestli prý mě nebudili. Ještě ten den jsme seděli v restauraci. Přinesli nám jídlo a on automaticky vytáhl mobil a za chvíli už byla kachní prsa na Instagramu. Kdyby nebyl tak fajn, začala bych brzdit. Musím říct, že o jídle toho věděl hodně, dokonce mě pozval k sobě na své speciální špagety. Jak ten večer skončil, nemusí nikoho zajímat, ale naznačím, že to bylo úžasný! Špagety i to pokračování… Jenomže ráno najednou povídá: „A kdy mě pozveš ty?“ Průšvih jako hrom.

Doma jsem se postavila před kuchyňskou linku a začala skepticky otevírat skříňky. Skoro nic v nich nebylo. Sem jestli ho přivedu, pochopí do minuty, že žádná kuchařinka nejsem.  A tak začala proměna bytu i mě samotné. Nakoupila jsem nějaké časopisy a propadla se do studia přípravy jídla. Ale v čem to budu vařit? Mám kupovat nádobí? Copak kradu? Zavolala jsem Monice, dostala tip na nádobí Stone od firmy Lamart - a vrhla se k internetu. Měli všechno, co jsem potřebovala – formy na pečení, na bábovku, na muffiny, na koláče, nejrůznější pánve včetně grilovacích, pekáče a kastroly, dokonce s varnými skleněnými poklicemi… Všechno v jednom dizajnu, šedé, jakoby opravdu z kamene. Sepsala jsem si, co všechno potřebuju, sečetla ceny a… začala počítat znovu. Ne, nebyla to chyba. Tahle částka za tohle všechno? Dělají si legraci?

Znovu jsem brnkla Monče, a ta mě ujistila, že nádobí Stone je super, že je nepřilnavé, všechno se z něj snadno vyklepne, odolává teplotám, takže se dá vrazit jak do trouby, tak do ledničky, a že se neuvěřitelně snadno myje. Uplynul týden a já uměla nazpaměť kdejaký recept a pár už jsem jich taky v nádobí od Lamartu ukuchtila. A dalo se to jíst! V sobotu povídám: „Tak, na co bys měl chuť – zítra tě zvu k sobě na oběd.“ Rozzářil se a řekl, že nejradši má králičí paštiku. „Výborně,“ řekla jsem neuváženě, „bude paštika.“ Doma jsem zuřivě hledala recept a následně se zhroutila do křesla. No tak to jsem si to tedy zavařila! Ale ne, Karolíno, to dáš – řekla jsem si rázně a pustila se do příprav.

Moje králičí paštika s mandlemi

Králík (hřbet nebo stehna)

500 g

Játra (králičí nebo drůbeží)

100 g

Anglická slanina

200 g

Smetana

1 dcl

Sůl, pepř

dle chuti

Máslo

120 g

Zázvor mletý

1/2 kávové lžičky

Bílé víno

100 ml

Mandle

20 g

Maso jsem rozdělila na kusy, osolila, opepřila a šoupla do pekáče Stone. K tomu kostičky anglické slaniny, půlku másla a trochu vývaru. Teď do trouby, zhruba na hodinku, ke konci trochu bílého vína, pak obrat maso od kostí, vychladit, naprat do mlýnku (ten jsem kupodivu měla) i s výpekem, přidat játra a umlít. K mletému přidat zbylé změklé máslo, smetanu a zázvor, dosolit dopepřit a vmíchat plátky mandlí. Formu Stone jsem navlhčila, vyložila potravinářskou fólií, všechno do ní nacpala, přikryla alobalem, vložila do hrnce s vodou a pekla v předehřáté troubě na 150°C asi půl hoďky. Pak jsem snížila na 90°C a nechala ještě půl hodiny v troubě. Vychladila, vyklopila…

Zvonek! Už je tu – tak ještě honem ozdobit pár lístky máty… Pointa? Chutnalo mu. A já začala vařit. Ono to taky s tímhle nádobím šlo samo.

Karolína Nová

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

30 / 10 / 2017
Revoluční úklid!

Revoluční úklid!

více
21 / 10 / 2017
Zeleninové hody: LILEK NA TALÍŘI PRO CHUŤ

Zeleninové hody: LILEK NA TALÍŘI PRO CHUŤ

více
20 / 10 / 2017
Ze zahrady do kuchyně: CUKETA PLNĚNÁ MASEM A ZELENINOU

Ze zahrady do kuchyně: CUKETA PLNĚNÁ MASEM A ZELENINOU

více
16 / 10 / 2017
MORA, značka plná života, přichází s novou generací spotřebičů

MORA, značka plná života, přichází s novou generací spotřebičů

více
24 / 9 / 2017
ZDRAVÉ RECEPTY Z ŘEPY: Chutné vitamíny na talíři

ZDRAVÉ RECEPTY Z ŘEPY: Chutné vitamíny na talíři

více
13 / 9 / 2017
Prochází-li láska žaludkem, kde končí?

Prochází-li láska žaludkem, kde končí?

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace