Zeleninové hody: LILEK NA TALÍŘI PRO CHUŤ

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
21 / 10 / 2017
Zeleninové hody: LILEK NA TALÍŘI PRO CHUŤ

Lilek vždy sbíráme, ale i kupujeme ještě před úplným dozráním, tedy takový, který je na stisk pevný a jen trochu pružný. Jen takový má chutnou, trochu houby připomínající svěží chuť. Zralý a přezrálý lilek je hořký a méně chutný. Hořkost z něj můžeme odstranit, když ho nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme „vypotit“. Sůl z něj vytáhne šťávu i s hořkostí. Vždy se ho snažíme konzumovat až po tepelné úpravě, a to i s jeho slupkou, která obsahuje mnoho chuťových i zdravotních benefitů. Musíme počítat s tím, že jeho houbová struktura dužiny při opékání tuk do sebe vsaje, čímž se jeho kalorická hodnota zvýší.

PEČENÉ LILKY PLNĚNÉ SÝREM

4 porce 20 minut + 15 minut zapékání snadné

  • lilky, 2 ks
  • pomazánkové máslo, 50 g
  • brynza, 100 g
  • smetanový sýr, 50 g
  • nasekaná petrželová nať, 1 lžíce

1. Umyté a očištěné lilky rozpůlíme a vložíme do slané vody, aby změkly.

2. Dužinu vydlabeme, smícháme s pomazánkovým máslem, brynzou, smetanovým sýrem a nasekanou petrželovou natí.

3. Směsí naplníme vydlabané lilky a poskládáme je do máslem vymaštěné zapékací mísy. V troubě je upečeme do červena. Podáváme s celozrnným chlebem.

LILKOVÁ „JIKRA“


Toto jídlo na Balkáně též nazývají nepravý kaviár.

Tři lilky v troubě upečeme do měkka a stáhneme z nich slupky. Dužinu rozmělníme vidličkou na kaši. Velkou cibuli nakrájíme, osmažíme a přidáme do kaše spolu se třemi stroužky rozetřeného česneku, ochutíme solí, černým pepřem nebo pálivou paprikou. Podáváme teplé nebo studené jako přílohu či předkrm nebo lilkový kaviár natřeme na opečený chléb.

Variace:

Lilkovou kaši rozšleháme s olivovým olejem, přimícháme syrovou nasekanou cibuli, zelenou papriku, případně i nakrájená rajčata, rozdrcený česnek a petrželovou nať. Ochutíme solí a citronovou šťávou. Podáváme k masu nebo sýru.

Vyskoušejte naše recepty:

RYCHLÝ LILEK SE SMETANOU

  • Čtyři lilky nakrájíme na podélné řezy a posolíme. Když se „vypotí“ (tedy když pustí šťávu), vyndáme je z mísy, osušíme a spolu s nakrájenou cibulí je podusíme na oleji. Po změknutí přidáme čtyři oloupaná a nakrájená rajčata a dusíme, dokud se rajčata nerozvaří. Nakonec vmícháme kelímek kysané smetany.

LILKOVÉ LEČO

  • Ke směsi složené z téhož množství na kostky nakrájeného lilku, rajčat a paprik přidáme nakrájenou cibuli a na oleji vše doměkka dusíme. Nakonec vmícháme vejce. Osolíme a opepříme. Lečo můžeme obohatit i o dušené houby a nakrájené tofu.

LILEK S TYKVÍ

  • Na kostky pokrájíme 250 g lilku, 300 g dužiny tykve pokrájíme na malé tenké plátky. Tři stroužky pokrájeného česneku opečeme na oleji spolu s lilkem, později přidáme i tykev. Vše spolu za stálého míchání osmažíme. Osolíme, opepříme, dochutíme trochou cukru a nakonec zahustíme lžičkou Solamylu.

Čtěte i: ZE ZAHRADY DO KUCHYNĚ: CUKETA PLNĚNÁ MASEM A ZELENINOU

Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

30 / 10 / 2017
Revoluční úklid!

Revoluční úklid!

více
24 / 10 / 2017
O zamilované králičí paštice

O zamilované králičí paštice

více
20 / 10 / 2017
Ze zahrady do kuchyně: CUKETA PLNĚNÁ MASEM A ZELENINOU

Ze zahrady do kuchyně: CUKETA PLNĚNÁ MASEM A ZELENINOU

více
16 / 10 / 2017
MORA, značka plná života, přichází s novou generací spotřebičů

MORA, značka plná života, přichází s novou generací spotřebičů

více
24 / 9 / 2017
ZDRAVÉ RECEPTY Z ŘEPY: Chutné vitamíny na talíři

ZDRAVÉ RECEPTY Z ŘEPY: Chutné vitamíny na talíři

více
13 / 9 / 2017
Prochází-li láska žaludkem, kde končí?

Prochází-li láska žaludkem, kde končí?

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace