PODZIM PŘEJE KAŠTANŮM

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
12 / 10 / 2016
PODZIM PŘEJE KAŠTANŮM

Poradíme vám, jak na kaštany. Navíc, přidáme i tip na skvělou polévku z nich.

JAK UPÉCT KAŠTANY

Každý plod ostrým nožem nařízněte z vrchu do kříže, nechte několik hodin namočené ve vodě, rozložte na plech do trouby a při 200 °C nechte péct asi 15 minut – nesmí úplně zčernat. Upravovat se dají i na grilu. Ještě za tepla je potom oloupejte.

KAŠTANY A ZDRAVÍ

  • Obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, pomáhá proti průjmu, proti depresím, slouží jako prevence proti ztrátě paměti…
  • Obsahují vitaminy A, B1–6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… Prostě kudy chodí, tudy léčí.
  • Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiaky a neobsahují lepek.

Nové chutě na talíři

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z PEČENÝCH KAŠTANŮ

  • 40 minut, lehké, 4 osoby
  • oloupané kaštany, 300 g
  • cibule střední, 1 ks
  • řapíkatý celer, 100 g
  • olej olivový, 50 ml
  • zeleninový nebo kuřecí vývar, 1 l
  • mléko, 100 ml
  • smetana, 100 ml
  • med, 1 polévková lžíce
  • zázvor čerstvý, 3 plátky
  • máslo, 50 g
  • sůl, pepř, dle chuti

Olivový olej rozpustíme v hrnci, přidáme najemno nakrájenou cibulku a lehce orestujeme do sklovata. Přidáme nakrájený řapíkatý celer, čerstvý zázvor a pečené oloupané kaštany. Zakápneme medem, ještě jednou lehounce orestujeme a zalijeme vývarem a teplým mlékem.

Necháme provařit 30–35 minut, rozmixujeme a propasírujeme přes jemný cedník. Polévku ochutíme a zjemníme smetanou.

Polévku nalijeme do hezkého, předehřátého talíře.

JAK NA KAŠTANY

Kaštany na loupání můžeme upéct v troubě nebo uvařit ve vodě, musíme je ovšem před tepelnou úpravou na ploché straně naříznout nožem do kříže.

Polévku nemusíme zahušťovat, bude dost hustá, případně ji můžete zahustit máslovou jíškou.

Část kaštanů si můžeme ponechat na ozdobu – pokrájenými můžeme posypat polévku a lehce je pokapat olivovým olejem.

Text: -red-:: Foto: Isifa/Shutterstock

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace