NEJLEPŠÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

VAŘENÍ  |  DISKUSE (1)
06 / 02 / 2016
NEJLEPŠÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

Když ho jednu vyzkoušíte, budete ho dělat víkend co víkend

NEJLEPŠÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

 

60 minut  8 osob jednoduchý

 

vejce, 2 větší

třtinový cukr, 150 g

hladká mouka, 110 g

prášek do pečiva, 1 balíček

sůl, stačí špetka

likér, pár lžic (mandlový anebo karamelový)

vanilkový cukr, 1 lžíce

máslo, 115 g

jablka, 700 g (očištěná, pokrájená na malé čtverečky)


  • Nejprve si rozpusťte máslo a nechejte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Oloupejte jablíčka a pokrájejte je na drobné, přibližně centimetrové kostičky. A můžete si dát předehřát troubu na 180 °C.
  • Do mísy prosejte mouku spolu s práškem do pečiva a špetkou soli. V další větší míse vyšlehejte do pěny celá vajíčka, nemusíte oddělovat žloutek od bílku. K vyšlehaným vajíčkům přidejte cukr, vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hustý a nadýchaný krém.
  • Do tohoto krému pomalu vmíchejte suchou směs mouky, prášku do pečiva a soli. Přidejte rozpuštěné máslo vychladlé na pokojovou teplotu a likér. Do celé směsi přisypte pokrájená jablíčka.
  • Dno dortové formy (průměr přibližně 24 cm) vyložte papírem na pečení a okraje vymažte máslem. Připravenou směs nalijte do formy, zarovnejte jablka lžícípřibližně do roviny a vložte do vyhřáté trouby na 40 minut.

TIP

Koláček si ponechá uvnitř svou tekutou podobu, když jej vytáhnete o pár minut dříve. Trochu se sice potrápíte s úhledným servírováním, ale stojí to za to.


Hodí se vám do koláče

DOMÁCI VANILKOVÝ CUKR

10 minut jednoduchý

vanilkový lusk, čím více lusků použijete, tím bude cukr aromatičtější

krystalový cukr, můžete ho nahradit třtinovým cukrem

Poznámka:

my jsme na 1 kg cukru použili 4 vanilkové lusky, ale můžete klidně použít více

 

  • Vanilkové lusky nakrájejte na menší kousky. Pokud je vanilkový lusk příliš tvrdý, jeho konce můžete klidně vyhodit. Proto si vybírejte lusky, které jsou měkčí, čerstvé, ideálně domácí, jež nabízejí už aj naše webové stránky nebo bioobchody.
  • Pokrájené vanilkové lusky vhoďte do mixéru a rozmixujte je najemno. Tvrdší lusky budou vyžadovat delší mixování. Do mixéru s lusky vsypte cukr (ne celý balíček, ale cukr přidávejte postupně) a důkladně ho rozmixujte. Obsahnádoby prosijeme přes síto. To, co nám zůstalo na sítku a neprosilo se, znovu vsypeme do mixéru, přidáme cukr a mixujeme. Celý proces opakujeme do té doby, dokud nám v sítku nic nezůstane.
  • Výsledkem bude krásná popelavá směs, v níž uvidíte i ta cenná vanilková semínka.
    Cukr uložte do vzduchotěsné nádoby. Čím déle ho necháte uležet, tím bude vůně
    výraznější a intenzivnější.

 

A snídaně bude kompletní

MANDLOVÉ MLÉKO


20 minut jednoduchý

mandle, 2 šálky neloupaných mandlí, nebo více

voda, 6 šálků

sirup, agávový

  • Den dopředu (8–12 hodin) si namočíme mandle do čisté vody. Nabobtnalé mandle scedíme a promyjeme studenou vodou.
  • Mandle si rozdělte na dvě části. Na jedno mixování by se vám takové množství do mixéru nevešlo. První polovinu mandlí zalijte třemi poháry vody a mixujte. Když budou mandle rozmixované, přidejte podle chuti trochu agáve sirupu
    a naposledy zapněte mixér. Směs z mixéru přelejte přes nadvakrát přeloženou gázu. Když vám mléko přestane protékat, gázu sbalte do uzlíku a vytlačte i zbylé mléko. To samé opakujtes druhou polovinou mandlí. Mandlovou drť, která zůstala v gáze, použijeme na výrobu koláčů, sušenek či paštiky.
  • Mandlové mléko vydrží v chladničce v uzavřené nádobě max. 2–3 dni.

TIP

Když při výrobě mandlového mléka použijete menší množství vody, získáte náhradu za kravskou smetanu na vaření.


Text Lucia Pristachová Hô-Chí

Foto thinkstock.com



 

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace