S VŮNÍ PERNÍKOVÉHO KOŘENÍ

VAŘENÍ  |  DISKUSE (0)
19 / 11 / 2015
S VŮNÍ PERNÍKOVÉHO KOŘENÍ

Dříve, než se nadějeme, tu je ADVENT a s ním ta správná chvíle pro hospodyňky, které ještě stále a rády chystají nejen cukroví, ale také PERNÍČKY a nejrůznější dobroty s příměsí perníkového koření. A to jak na pohoštění svých blízkých a přátel, tak jako OZDOBY na stromeček nebo jako DÁRKY. Upečte si s námi klasické perníčky, stromek nebo výborné řezy.

řezy s čokoládovou polevou

ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Překvapte své hosty

50 minut

12–16 osob

snadné

 

polohrubá mouka, 300 g

prášek do perníku, 1 balíček

pískový cukr, 220 g

kakao holandského typu, 3 lžíce

olej, 8 lžic

citronová šťáva

mléko, asi 1 l

vejce, 2 ks

tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy/plechu

čokoládová poleva, 1 balíček (hotový produkt)

jahodová nebo rybízová zavařenina na potření

marcipánové tvary na ozdobení

  • Prosátou mouchu smíchejte s práškem do perníku, přidejte cukr a kakao.
  • Poté přilijte mléko a olej, přidejte vejce a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a nalijte do předem vymazané a vysypané formy.
  • Moučník vložte do předem vyhřáté trouby (asi na 180 °C) a pečte přibližně 35 minut – po vpíchnutí špejle se těsto nesmí lepit na dřívko.
  • Po vychladnutí perník několikrát prokrojte a jednotlivé části slepte zavařeninou. Nakonec moučník přelijte čokoládovou polevou předem rozehřátou v horké vodní lázni (viz návod na výrobku).

 

Naše TIPY

  • Do těsta můžete přidat nadrobno nasekané kandované ovoce a rozinky (asi 4 lžíce). Pokud budou moučník     konzumovat pouze dospělí, můžete rozinky předem namočit v rumu.
  • Polevu ještě můžete ozdobit marcipánovými hvězdičkami.

 

 

stromek z perníkového těsta

STROMEK Z ČOKOLÁDOVÉHO TĚSTA

Originální a chutná dekorace

 

40 minut

středně obtížné

 

polohrubá mouka, 150 g

kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička

tuk, 120 g

pískový cukr, 100 g

vejce, 3 ks

nastrouhaná hořká čokoláda, 100 g

tuk a mouka na plech

bílá cukrová poleva (hotový výrobek) nebo bílková poleva

 

  • Mouku prosejte s práškem do pečiva.
  • Žloutky oddělte od bílků, změklý tuk utřete s polovinou cukru, postupně přidejte žloutky a čokoládu, našlehejte.
  • Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh.
  • Do žloutkové hmoty vmíchejte po částech mouku s částí sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracejte.
  • Těsto rozetřete na plech (vrstva by měla být tenká), dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte.
  • Z vychladlého těsta vykrájejte formičkami (nebo podle šablon) hvězdy a kometu a ozdobte je cukrovou polevou. Po zaschnutí polevy vpíchněte do středu největší hvězdy špejli a postupně na ni napichujte menší a menší hvězdičky. Vrchol bude zdobit malá kometa napíchnutá svisle.

 

perníčky s bílou polevou

VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Klasika jako od babičky

50 minut + 24 hodin na odležení těsta

snadné

hladká mouka, 600 g

moučkový cukr, 300 g

med, 200 g

máslo nebo tuk, 150 g

vejce, 3 ks

jedlá soda, malá lžička

mletá skořice, 3 lžičky

tlučený hřebíček, 1 čajové lžičky

citronová kůra

kakao, 2 lžíce

mouka na vál a vejce na potření

  • Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kořením, jedlou sodou a nastrouhanou citronovou kůrou.
  • Postupně přidávejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promíchejte.
  • Vzniklé těsto vyklopte na vál a pečlivě propracujte – musí být vláčné. Poté těsto zabalte do mikrotenové folie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe na 24 hodin).
  • Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj různé tvary.
  • Ty přeložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do předem vyhřáté trouby. Upečte.

 

 

Připravila redakce RPN

Foto Thinkstock

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace