DOBROTY Z FAZOLÍ

VAŘENÍ  |  DISKUSE (1)
01 / 09 / 2015
DOBROTY Z FAZOLÍ

Při vyslovení slova „fazole“ se vybaví většině z nás typická ANGLICKÁ SNÍDANĚ nebo tradiční MEXICKÁ SPECIALITA, případně pohádka o Jackovi a kouzelné fazolce. Fazole jsou ale především potravinou, kterou můžeme RŮZNĚ UPRAVOVAT nebo využít při přípravě MNOHA POKRMŮ. Nevěříte? Vyzkoušejte naše menu.

MEXICKÉ FAZOLE S RÝŽÍ

Chilli papričky dodají fazolím říz

 

50 minut

4 osoby

snadné

 

olivový olej, 1 polévková lžíce

cibule, 1 ks

masitá červená paprika, 1 ks

mleté chilli koření, 1 čajová lžička

hovězí mleté maso, 500 g

fazole v rajčatové omáčce, 400 g

hovězí vývar, 150 ml

pasta z uzených chilli papriček chipotle, 1 pol. lžíce

nasekaný čerstvý koriandr, hrst

kysaná smetaná, 4 polévkové lžíce

sůl, dle chuti

čerstvý mletý pepř

rýže

 

  • Uvařte rýži. Nakrájejte cibuli a papriku na středně velké kostky.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a papriku doměkka.
  • Rozpalte plotýnku ještě více, přidejte ke směsi chilli a dobře promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte, okořeňte a směs opékejte, dokud nezhnědne a všechna voda se neodpaří.
  • Pak přimíchejte fazole, pastu z papriček a přilijte vývar. Zmírněte oheň a nechte 20 minut vařit.
  • Podávejte s vařenou rýží, posypané koriandrem, můžete přidat kysanou smetanu.

 

 

 

fazolova polevka

FAZOLOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI

Zahřeje i zasytí

 

60 minut + doba máčení fazolí a hub

6–8 osob

snadné

 

velké červené fazole, 500 g

sušené houby, 200 g

kysané zelí pokrájené nadrobno, 750 g

máslo, 100 g

cibule nasekaná nadrobno, 200 g

mrkev nakrájená na kolečka, 1 ks

bobkový list, 2 ks

nové koření, 5 kuliček

kmín, 1 čajová lžička

hladká mouka, 1 polévková lžíce

drůbeží vývar, 1 litr

smetana ke šlehání, 500 ml

pepř, čerstvě mletý

sůl, podle chuti


  • Den předem namočte fazole do vody, aby změkly. Hodinu před začátkem vaření polévky namočte do vody i sušené houby.
  • Fazole dejte do čerstvé vody a spolu s mrkví vařte doměkka. V hrnci zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte mouku a promíchejte.
  • Zalijte vývarem, trochou vody z hub a přidejte nové koření, kmín a bobkový list. Přiveďte k varu.
  • Do polévky přidejte zelí, fazole a namočené houby. Dochuťte solí a pepřem a přilijte podle chuti vodu z kysaného zelí (je to lepší než ocet). Nakonec přilijte smetanu a ještě si půl hodiny vařte.

 

 

fazolove řezy

ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S FAZOLEMI

Nikdo neuvěří, že dezert obsahuje fazolky

60 minut

12 osob

snadné

 

červené fazolky, 2 plechovky po 450 ml

vejce, 3 ks

třtinový cukr, 1 hrnek

kokosový olej, 6 polévkových lžic

práškové kakao, 6 polévkových lžic

mletá skořice, 1 čajová lžička

prášek do pečiva, 1 a 1 čajové lžičky

sůl, špetka

 

 

  • Troubu předehřejte na 200 °C. Fazolky z plechovky přesypte na sítko a propláchněte vodou.
  • Ve větší míse vyšlehejte ručním šlehačem společně celá vejce, kokosový olej a cukr. Přidejte fazolky a znovu promíchejte dohladka.
  • V misce smíchejte kakao, prášek do pečiva, mletou skořici a špetku soli. Směs vmíchejte vařečkou do mokré směsi.
  • Vlijte do formy (na plech) vymazané kokosovým olejem a pečte 45–50 minut. Hotový moučník můžete polít čokoládovou polevou a posypat sekanými ořechy, mandlemi nebo kokosem.

 

 

Připravila redakce časopisu Recepty prima nápadů

Foto Thinkstock

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

5 / 12 / 2017
VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

VEPŘOVÁ PEČENĚ S BYLINKOVÝM DIPEM

více
1 / 12 / 2017
SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

SKOŘICOVÍ ŠNECI S OŘECHY

více
1 / 12 / 2017
Cesta do bretaňského ráje (1)

Cesta do bretaňského ráje (1)

více
25 / 11 / 2017
Recepty na jablečné dobroty

Recepty na jablečné dobroty

více
24 / 11 / 2017
SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

SVÁTEČNÍ SNÍDANĚ: Vánoční štóla a nápoj

více
20 / 11 / 2017
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a slaninou

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace