Kapr lysec nebo šupináč?

STAVBA  |  DISKUSE (0)
27 / 02 / 2011
Kapr lysec nebo šupináč?

Tak kterého z nich jste měli na Štědrý večer k bramborovému salátu? I ty, kteří mají raději řízek, možná to dilema zaujme, protože se navíc dozvědí, jak se zbavit neoblíbených kostí, které je zbavují chutě na rybí maso.  

Pod hrází rybníka Jordán v Táboře jsme se s touto otázkou obrátili na pana Jaromíra Dvořáka. Nejvíce prý záleží na tom, jak chceme kapra připravit. Lysec má pevnější kůži a drží maso při zpracování víc pohromadě, což je určitě přednost třeba při grilování. Zatímco šupináč má kůži jemnější a lahodnější. Rybáři ovšem dávají přednost vždycky kapru se šupinami. Tvrdí, že šupiny lze odstranit a pod nimi má šupináč prý nejen jemnější kůži, kterou není třeba stahovat, ale i chutnější maso. Rybáři vědí, jak si poradit i s kostmi. Pomocí filetovacího nože začnou od hřbetu řezat podél rybího těla těsně nad páteřní kostí, a tak oddělí maso od velkých kostí. Udělají z kapra dvě půlky, ve kterých zbývají už jen malé, nepříjemné kostičky ve tvaru písmene „Y“. V dobře vybavených rybích prodejnách už dnes mají stroj s rotačními noži, který umí během pár vteřin jemně a asi 1 cm od sebe maso naříznout a tím rozřezat i tyto drobné kostičky. Doma to můžete udělat ostrým nožem, rozhodně nesmíte kapří filet proříznout úplně, nejvýš do půlky. Kostí se tím zbavíte beze zbytku. Pravda, na podzim, po výlovech, se u nás objeví na pultech obchodů i ryby, které mají maso lahodné, bez šupin i kostí. Řeč je o našich sladkovodních rybách, které bychom měli vyhledávat víc než ty dovážené a často krmené kdo ví jakým krmivem. Jenže takový candát, asi naše nechutnější ryba, pořádně provětrá peněženku. Tak radši zůstaneme u kapra. Naučte se s ním při kuchyňském zpracování zacházet a příště už mu při štědrovečerní večeři třeba dáte přednost před řízkem.

Text k foto:

Naše příští štědrovečerní večeře může být nejen krásně upravená, ale také zbavená kostí. Jen vědět jak na to…

Článek z RPN č. 1-2/2011

 

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

7 / 12 / 2017
Pasivní dům projektovaný pomocí BIM

Pasivní dům projektovaný pomocí BIM

více
30 / 11 / 2017
Češi věří Bramacu

Češi věří Bramacu

více
10 / 11 / 2017
NOVÁ FASÁDNÍ OMÍTKA - až 30 km vláken v každém kbelíku

NOVÁ FASÁDNÍ OMÍTKA - až 30 km vláken v každém kbelíku

více
23 / 10 / 2017
Jak na snadné a rychlé zdění i omítání?

Jak na snadné a rychlé zdění i omítání?

více
17 / 10 / 2017
Jak zajistit tepelnou pohodu pod střechou

Jak zajistit tepelnou pohodu pod střechou

více
9 / 10 / 2017
Příčky jednoduše a pro klid v domě!

Příčky jednoduše a pro klid v domě!

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace