Vítězný recept Luskování

28 / 11 / 2013
Vítězný recept Luskování

Krémová polévka z dýně se žlutým hrachem a krevetkami Simona Cigánková, Praha 1 4 šálky na kostičky nakrájené dýně, 1 lžička olivového oleje, čtvrt lžičky soli, osmina lžičky mletého pepře, 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule nakrájená najemno, 5 šálků kuřecího vývaru, půl šálku suchého bílého vína, 6 vyloupaných větších krevet nebo dvě hrsti drobných, 1 stonek čerstvé citrónové trávy (nebo půl lžičky sušené), půl lžičky římského kmínu, půl lžičky kurkumy, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 1 šálek žlutého hrachu, půl šálku smetany na šlehání Dýni, nakrájenou na kostičky, vložíme do pekáče, promícháme s olejem, osolíme, opepříme a znovu promícháme. Za občasného míchání pečeme v troubě dozlatova (asi 15 až 20 minut). Mezitím si osmažíme cibulku na másle, až zesklovatí. Přidáme vývar, víno, zvýšíme teplotu a přivedeme k varu. Přidáme krevety, necháme je zrůžovět, děrovanou lžící je poté vyjmeme a neháme zvlášť v přiklopené nádobě. Opláchneme citrónovou trávu, uřízneme vrcholek a kořínky, odstraníme tvrdé vnější vrstvy. Plochou stranou nože či kladívkem rozdrtíme vnitřní stonek. Pokud nemáme trávu čertsvou, použijeme sušenou; přidáme ji spolu s kmínem, kurkumou a hrachem do vývaru s vínem. Přivedeme vše k varu, pak přiklopíme a vaříme za občasného míchání až do změknutí hrachu. Pokud jsme použili trávu čerstvou, vyjmeme ji a vývar s hrachem rozmixujeme. Pak přidáme předem rozmixovanou dýni, část opečené, nerozmixované směsi si ale necháme jako vložku do polévky. A za stálého míchání přidáme ještě pepř a sůl dle chuti. Nakonec vlijeme smetanu a vymícháme polévku do hladka, pak ji zastrouhneme muškátovým oříškem a jemně promícháme. Polévku nalijeme do mísy, povrch zasypeme krevetami a pečenými kousky dýně a dozdobíme dle fantazie. Jako příloha se hodí na sucho opečený toast, který můžeme ještě těsně před podáváním dozdobit šlehačkou s křenem. Je to velká dobrota!

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

25 / 2 / 2015
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Oživené nádoby

Oživené nádoby

více
26 / 2 / 2014
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Jak pěstovat balkonovky

Jak pěstovat balkonovky

více
15 / 1 / 2014
Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

více
15 / 1 / 2014
Z dějin rad, nápadů a inspirací

Z dějin rad, nápadů a inspirací

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace