Jak jsme luskovali

28 / 11 / 2013
Jak jsme luskovali

Než jsme vyhlásili téma další kuchařské soutěže, došlo u nás doma k zásadnímu sporu. Vymyslel jsem název „Luskování“, ale moje žena, která spolupracuje na přípravě i natáčení všech našich kuchařských soutěží, namítala, že kromě hrachu, čočky, sóji a cizrny nám budou diváci posílat i recepty na jídla ze zelených hrachových lusků a ty přece patří do zeleniny a ne k luštěninám. A navrhovala proto „Luštění“. Nesouhlasil jsem, protože to by si zas někteří mohli plést s křížovkářskou soutěží. Nakonec jsem prosadil svou, což se tak často u nás doma nestává…  Připravil: Přemek Podlaha, foto: autor Ten nápad vznikl po jednom rozhlasovém vysílání, kde se říkalo, že nejméně oblíbená jídla ve školních jídelnách jsou ta z luštěnin. Že tam v kuchyních obyčejně znají jen čočkovou polévku a hrachovou kaši a dál fantazie nesahá, takže se nad tím děti jen ošklíbají. Já si hned vzpomněl na naše diváky, kteří dokážou vymyslet i nemožné a „Luskování“ bylo na světě. Ve finále se potvrdilo, že jsem měl pravdu, i když moje žena Kateřina je pořád přesvědčená, že se soutěž měla jmenovat „Luštění“. Ale ať už se měla jmenovat jakkoliv, hlavní je, že ty recepty jsou opravdu skvělé! Zimní čočková polévka Daniela Svobodová, Hluboká nad Vltavou 1 balíček čočky se slupkou, 2 kostky masoxu, 4 bobkové listy, pepř celý, kmín drcený, nové koření v sítku, podle chuti cukr, sůl, ocet, 250 g brambor, 4 nožičky klobásy, 2 šlehačky, olej, hladká mouka na jíšku, majoránka, nasekaná petrželová a celerová nať Čočku propláchnme a necháme ve tmě klíčit. Druhý den postup zopakujeme a znovu přikryjeme. Třetí den provedeme totéž. Čočka krásně naklíčí a vaří se pak kratší dobu. Čtvrtý den čočku propláchneme naposledy, nakrájíme brambory na menší kostky, přidáme masox a spolu s kořením uvaříme doměkka. Dochutíme, trochu zahustíme světlou jíškou, dolijeme šlehačkou a přideáme kousky klobásy. Provaříme a přidáme majoránku a nasekanou petrželovou a celerovou nať. Polévka nenadýmá, paní Svobodová ji tak na Nový rok dělá již hodně dlouho. A pokud jí nějaká naklíčená čočka zbude, udělá z ní míchaný salát…   Míchaný čočkový salát Daniela Svobodová, Hluboká nad Vltavou   Naklíčená čočka (viz předchozí recept), cibulka, párek nebo kousek uzeného, dresink z hořčice, olej, pepř, worchestrová omáčka, citrónová šťáva, mořská sůl Než autorka receptu smíchá všechny ingredience, cibuli přelije trochou horkého láku na okurky a nechá vychladit. Vyzkoušela už i přidat domácí majonézu s kousky naložené červené řepy a další dobrá varianta čočkového salátu byla na světě.

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

25 / 2 / 2015
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Oživené nádoby

Oživené nádoby

více
26 / 2 / 2014
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Jak pěstovat balkonovky

Jak pěstovat balkonovky

více
15 / 1 / 2014
Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

více
15 / 1 / 2014
Z dějin rad, nápadů a inspirací

Z dějin rad, nápadů a inspirací

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace