Polévky zaručeně odtučňovací

28 / 02 / 2013
Polévky zaručeně odtučňovací

Uložili jsme paní doc. Heleně Uhrové úkol, který vyplynul z letošních nabízených povánočních diet. Kde kdo spustil kampaň na vítězství odtučňovacích receptů, ale nenašli jsme mezi nimi žádný, který by byl v souladu s požadavkem hubnout a zároveň by nabízel chutnou krmi. Snad u všech platilo – co je zdravé není moc dobré. Je vůbec možné nějakým konkrétním receptem tohle rčení vyvrátit?

Paní doc. Uhrová už dokázala, že i červená řepa – když se to umí – je pochoutka, tak proč by nemohla přijít s něčím, co bude zdravé a dobré zároveň? Její experimenty spočívají na pokusech, opřených o chuť jejího manžela, váženého profesora, který přednáší především v gurmánské Francii. Když to chutná i jemu, který nedá dopustit na pořádný kus masa, proč by to nemohlo být dobré i pro ostatní… A tak vám nabízíme tři polévky. Všechny jsme ve studiu ochutnali a nikdo neprotestoval proti příjemné chuti. Musíte je ovšem konzumovat večer bez jakékoliv přílohy, a ta kila prý půjdou dolů raz dva.

Polévka z paprik: Vezmeme tři červené papriky, tři brambory, jednu mrkev, cibuli, zalijeme vodou, osolíme a necháme povařit. Když to změkne, všechno rozmixujeme. Jednu papriku si necháme stranou na ozdobu, pokrájíme ji a vhodíme do polévky. Ale musíme tam přidat ještě rajčata, která pokrmu dodají pikantní, nakyslou chuť. Můžeme použít rajčata naložená, ale stačí i protlak.

Zelňačka: Je to úplně jiná polévka, než na kterou jsme zvyklí. Tahle si zahrála hlavní roli ve stejnojmenném filmu. Je z čerstvého, nikoliv kysaného zelí, z mrkve a patří do ní ještě česnek, tymián, případně celý pepř. Osolí se, uvaří a můžeme ji konzumovat rozmixovanou anebo část zeleniny jen pokrájet, lépe to vypadá.

Polévka pórková: Je také francouzská a Francouzky s ní obvyklé zahajují plánovanou redukci vlastní váhy. Základem je pokrájený pórek, který se uvaří, rozmixuje, osolí a pak se dva dny, vždy po třech hodinách, vypije šálek této polévkové tekutiny. Zažene  pocit hladu. Pokud byste to dva dny nevydrželi, tak si ji snězte každý den bez příloh k večeři. A jak nás ujistila paní docentka, její manžel si pochutnal a za první dietní týden shodil půldruhého kila. Tak to vyzkoušejte.

 

Text k foto

PB107512

Docentka Helena Uhrová je častým hostem v receptářové kuchyni a pokaždé přijde s nápadem, který se vyplatí vyzkoušet.

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

25 / 2 / 2015
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Oživené nádoby

Oživené nádoby

více
26 / 2 / 2014
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Jak pěstovat balkonovky

Jak pěstovat balkonovky

více
15 / 1 / 2014
Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

více
15 / 1 / 2014
Z dějin rad, nápadů a inspirací

Z dějin rad, nápadů a inspirací

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace