Babiččino cukroví

20 / 12 / 2012
Babiččino cukroví

O Polabské národopisné museum v Přerově nad Labem už dlouhá léta pečuje paní dr. Jana Hrabětová. Vymýšlí programy, doplňuje expozice a mimo jiné každý rok organizuje mezi starými chaloupkami vánoční atmosféru. Tentokrát nám při naší návštěvě prozradila recept, který má od svojí babičky. A ta si ho zase opsala od farské kuchařky z Luštěnic slečny Hauškové.

Je to docela jednoduchý recept a nenajdete ho v žádném receptáři, které se před Vánocemi objevují na každém kroku. Babiččino cukroví se nemusí nechat odležet, jen je potřeba ho po vyjmutí z trouby ještě za tepla nakrájet na kousky, pak už by to nešlo. A po vychladnutí už můžete nabízet návštěvám. Paní Hrabětová tvrdí, že od té doby to budete péct každé Vánoce a kdo ví, jestli ne častěji.

Připravíte si 160 g mouky, 50 g moučkového cukru, trochu prášku do pečiva, 2 vejce a 50 g másla. Do této směsi nasypete hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů a jednu tabulku stejně nakrájené čokolády na vaření. A pak to všechno smícháte a prohnětete, nejlépe rukama; slečna Haušková to dělala taky tak. Vznikne z toho pěkné, polotuhé těsto, které se rozdělí na dva válečky, a ty se dají na plechu péct do trouby, zahřáté na 160 °C asi na 20 minut. Polevu uděláte zcela běžnou – z bílků a moučkového cukru.

Vyzkoušejte si to, co tvrdí paní Hrabětová - že na stole může být několik druhů cukroví, ale ty od slečny Hauškové zmizí ze všeho nejdřív. Aby ne, když tak nádherně voní, že to přiláká každého!

Článek z časopisu Recepty prima nápadů č. 1-2/2013

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

25 / 2 / 2015
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Oživené nádoby

Oživené nádoby

více
26 / 2 / 2014
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Jak pěstovat balkonovky

Jak pěstovat balkonovky

více
15 / 1 / 2014
Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

více
15 / 1 / 2014
Z dějin rad, nápadů a inspirací

Z dějin rad, nápadů a inspirací

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace