Recepty našich babiček: Jahelník

28 / 06 / 2011
Recepty našich babiček: Jahelník

Naše strava začíná být nepříjemně strohá, často nezdravá, vládnou pizzy, steaky a hamburgery. Zvláště mladá generace netuší, že naši předkové jedli mnohem levněji, pestřeji a zdravěji, třebaže měli hlouběji do kapsy. Tak vznikl nápad vyhlásit další téma pro naše kuchařské soutěže a tentokrát se na výstaviště v Českých Budějovicích sjeli finalisté se svými „zapomenutými recepty“. Jeden z těch deseti se ovšem pro nemoc omluvil.  

Švestkový jahelník (Věra Schiemská, Tlučná)

250 g jáhel, prolitých vařící vodou, sůl, cukr, sušené švestky, rozinky, mléko, máslo, vanilkový cukr, bílky na sníh

Jáhly se špetkou soli dáme do hrnce s máslem a zalijeme mlékem. Vaříme doměkka. Sušené švestky opereme, nakrájíme a spolu s opranými rozinkami (mohou být i v rumu) vmícháme do jáhel. Vložíme do máslem  vymazaného pekáčku, pokropíme trochou mléka a dáme zapéct. Když je hotovo, poklademe sněhem z bílků a ještě chvilku zapékáme do zlatavé barvy. Sypeme cukrem s vanilkovým cukrem.

Další recepty naleznete v č. 6/2011 RPN.

 

Diskuse k článku

Nebyla nalezena žádná položka ... buďte první a přidejte svůj komentář
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

25 / 2 / 2015
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Oživené nádoby

Oživené nádoby

více
26 / 2 / 2014
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Jak pěstovat balkonovky

Jak pěstovat balkonovky

více
15 / 1 / 2014
Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

více
15 / 1 / 2014
Z dějin rad, nápadů a inspirací

Z dějin rad, nápadů a inspirací

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace