Zelí kysané, břichu pohodlné…

27 / 02 / 2011
Zelí kysané, břichu pohodlné…

Tohle lidové úsloví vyjadřuje neměnnou pravdu. Však také nakládané zelí kdysi představovalo nejdostupnější základní zdroj potřebných vitamínů a na zimu je připravoval kdekdo. Stačilo zelí vypěstovat, opatřit soudek a pak už si jen umýt nohy… Šlapalo se v každé chalupě.

Mnozí to dělají dodnes. Existují i soutěže; milovníci kyselého zelí mají vlastní recepty a předhánějí se, kdo má lepší. Zkuste si udělat doma své vlastní nakládané zelí podle docentky Heleny Uhrové. Bečku nepotřebujete, stačí lahve od okurek, od kompotu, od nakládané zeleniny, které se zavírají víčkem Omnia. Ale ze všeho nejdřív si musíte opatřit zelné hlávky. Listy by měly být lesklé a zelná koule pevná jako ze dřeva. Nakrájíte je nepříliš nadrobno; když vám sousedi půjčí krouhačku zelí po babičce, tím líp. Vložíte do misky a musíte to osolit. Na 1 kg zelí dáváme 20 g soli. Pak rukama začneme nakrájené zelí mačkat tak dlouho, než začne pouštět šťávu. Necháme asi 2 hodiny odležet, to už z něho bude odtékat šťáva. Pak můžeme přidat kmín a nakrájenou cibuli. Ale jen trochu, cibule i kmín obsahují látky, které by při větším množství mohly zabránit kvašení. Potom zelí namačkáme do zavařovací lahve – pořádně!, takže pokud nemáte ruce jako lopaty, dělejte to pěstí. Hlavně však dbejte na to, aby po tom namačkání nahoře vystoupila šťáva. Snažíme se zacpat všechny vzniklé mezery. Pak sklenici zavřeme víčkem. Aby zelí dobře zkvasilo, musíme naplněné lahve nechat v teple asi při 20 °C. A vložte ty sklenice do pekáčku, protože při kvašení bude šťáva vytékat z pod víčka ven. Víčko se během kvašení vyboulí a když proces asi za 14 dní skončí, víčko se zase trochu prohne dovnitř. A máte svoje zelí… Dejte ochutnat známým a sklidíte potlesk.

Text k obrázku

Docentka Uhrová nás ve studiu naučila i svůj zelný salát. Do nakrájeného zelí přidá směs jogurtu a majonézy, bílý pepř, trošku kremžské hořčice a rozinky. Ochutnali jsme a můžeme vřele doporučit.

Článek z RPN č. 2-1/2011

Diskuse k článku

Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskuzí a vyhrazuje si právo mazat nevhodné příspěvky.

Další články sekce

25 / 2 / 2015
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Oživené nádoby

Oživené nádoby

více
26 / 2 / 2014
Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

Stavíme obydlí ochráncům našich zahrad

více
26 / 2 / 2014
Jak pěstovat balkonovky

Jak pěstovat balkonovky

více
15 / 1 / 2014
Sušenky Petra Stupky

Sušenky Petra Stupky

více
15 / 1 / 2014
Z dějin rad, nápadů a inspirací

Z dějin rad, nápadů a inspirací

více
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace